2014 KPSS’ye ön lisans düzeyinden girmiş 776 bin kişi arasında KPSS genel sıralama bazında en başarılı bölümler arasında en üst seviyelerde görülen Önlisans bilgisayar mezunları aldıkları yüksek puanlara rağmen atanamamaktan yakınıyorlar. 2014 yılının son merkezi ataması olan 2014/2 atamalarında da tüm bilgisayar bölümlerine 99 adet sadece kendi bölümlerine ve 53 adette diğer bölümlerle ortak olmak üzere 152 kadro verilmesi hayal kırıklığı yarattı.
Bilgisayar sertifikası alanlarla bir tutulması haksızlık
Önlisans bilgisayar mezunları 2 ay gibi bir sürede Halk Eğitim gibi kurumlardan alınan Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası ile mezun oldukları bilgisayar bölümlerinin bir tutulmasının haksızlık olduğunu düşünüyorlar. Önlisans bilgisayar bölümü mezunlarının genel çoğunluğu lise eğitiminde 4 yıl Önlisans Eğitiminde de 2 yıl olmak üzere toplam 6 yıl boyunca eğitim görüp diplomalarına kavuştuklarını, 2 ay gibi bir sürenin bu işin yetkinliğini ve becerisini kazanmada çok kısa bir süre olduğunu savunuyorlar.
Bilgisayarı kullanmak yeterli değil
Bilgisayar bölümü mezunları ayrıca teknolojik gelişmelerin çok sık olduğu bu devirde bilgisayarı kullanmanın yeterli olmadığını gerektiğinde programsal, donanımsal vb. arızalarının da giderilmesi gerektiğini ve bu konuda kendilerinin mezun oldukları bölümlerde eğitimlerini aldıklarını dile getiriyorlar.
Nitelik kodu değiştirilmeli
Önlisans bilgisayar mezunları, merkezi yerleştirme ile alınan bilgisayar işletmeni, vhki gibi unvanlar için belirlenen nitelik kodunun 3001 değil, bu görevin okulunda 2 yıl okuyarak mezun olanlara ilişkin 3246-3247-3248-3249-3253 nitelik koduna ait olmasını istemektedirler. Programcı, Tekniker gibi unvanlarında kendi bölümlerinden alınmasını isteyen Önlisans bilgisayar bölümü mezunları yüksek puanlarla açıkta kalmak istemediklerini belirtiyorlar.
3 bin kadro istiyorlar
Kadro isteklerini sosyal paylaşım sitelerinden de dile getiren Önlisans bilgisayar bölümü mezunları 2014 yılı son atamasında kendilerine açılan 99 adet kadronun 2015 yılındaki merkezi atamalarda 3.000 kadro verilerek telafi edilmesini istiyorlar.
www.turkiyeegitim.com