10 soruda Bylock gerçeği

FETÖ'nün kripto haberleşme programı ByLock'u MİT'in deşifre etmesi örgütle mücadelede önemli bir mesafe alınmasını sağladı

Ebru Karatosun

FETÖ'nün üst düzey elemanları tarafından alınan kararlar ByLock'la alt kademelerde bulunan üyelere gönderilirdi. Yapılan operasyonlarla şimdiye kadar 102 bin ByLock kullanıcısı deşifre edildi. Darbe sonrası gündeme oturan ByLock'la ilgili merak edilenler 10 soru ve cevapla şöyle:

1- Nedir ve neler yapılabilir?

ByLock, en üst tabandan en alt kademeye kadar FETÖ elemanlarının kullandığı kriptolu bir haberleşme programıdır. Programla, kriptolu anlık mesajlaşma, sesli görüşme, grup mesajlaşmaları, dosya paylaşımı ve e-posta iletimi yapılabiliyor. Örgüt mensuplarının ByLock'la, örgüt yöneticilerinin örgütsel talimatlarını ilettiği, tabanda çözülme olmaması için sahte rüyalar ve yürütülen operasyonlar konusunda örgüt elemanlarını yönlendiren paylaşımlarda bulundukları görüldü.

2- İlk ne zaman kullandılar?

FETÖ mensupları ByLock'u ilk olarak 2014 yılının başlarında kullanmaya başladı. Deşifre olduklarını anlayan örgüt, programı kullanmama kararı aldı. Son olarak 2016 Şubat ayında kullandıkları tespit edildi.

3-Nasıl yüklenir?

Örgüt mensupları bağlı bulundukları abileri/ablaları/imamlarının talimatıyla ByLock programını Google Play ve Iphone 5'lerde App Store'dan indiriyordu. Ancak daha sonra bu platformlardan kaldırıldı. Örgüt elamanları tarafından, APK indirme siteleri üzerinden indirilip kullanılmaya devam edildi. Buna göre örgüt mensuplarının ByLock'u 1 milyon kez indirdiği belirlendi.

4- Ne zaman ortaya çıktı?

ByLock MİT tarafından ortaya çıkarıldı. Litvanya'daki ByLock sunucusuna 2015'te sızan MİT, şifresinin kırılması için yoğun mesai harcadı. Daha sonra ByLock'u çözen MİT, programın Türk asıllı David Keynes adına kurulmuş tabela bir şirket tarafından piyasaya sürüldüğü belirlendi. Litvanya'da sunucu kiralama hizmeti veren 'Baltic Servers' isimli firmadan 3 Eylül 2014'te 9 adet IP kiralandığı tespit edildi. ByLock için bunlardan 1 sunucuyu kullandıkları, diğer 8'ini ise yedekte tuttukları bildirildi.

5- Kullanıcılarına nasıl ulaşılıyor?

Numaradan ulaşılabiliyor. Sahte kimlikle alınan telefon hatlarından da gerçek kişiye mutlaka ulaşılabiliyor. Ayrıca ByLock indiren bilgisayarların IP'lerinden de iz sürülebiliyor.

6- Yazışmalar deşifre oldu mu?

15 milyon 520 bin 552 yazışma çözüldü. MİT, ByLock yazışmalarını çözmeye devam ediyor. Çözülen mesajlar, savcılıklarla paylaşılıyor.

7- Şifre var mı?

Evet, var. MİT, ByLock'u yükleyen örgüt mensuplarının 38 haneye kadar şifre oluşturduğunu tespit etti. Toplamda 184 bin 298 kişinin çözümünü tamamlanırken, parolaların yarısından fazlasının 9 hane ve üzerinde karakter içeriyor. Örneğin, 'tedbirieldenbirakma.01', 'olmakyadaolmamak123.' ve 'bismillah' şeklinde şifreler kullandıkları belirlendi.

8- Programda renk ayrımı var mı?

ByLock ilk çözülmeye başlandığında 'mavi az kullanmış aktif değil, turuncu aktif kullanmış ve kırmızı yoğun sürekli kullanmış' şeklinde bir ayrım yapılıyordu. Ancak Ankara Başsavcılığına MİT tarafından son gönderilen listelerde böyle bir ayrım yapılmıyor. En az 3 kere kullanmış olanlar hakkında savcılık işlemi yapılıyor.

9- Yanlışlıkla yüklenebilir mi?

Hayır yüklenemez. Yapılan çalışmalar sonucunda 'bilinçli' veya 'bilinçsiz' indirme değil kullanma durumu göz önüne alınıyor. Yani 'kayıt olmuş' ve en az 3 kez kullanmış olanlar dikkate alınıyor. ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilerek gözaltına alınan FETÖ'cülerin 'haberim yok' ve 'ben kullanmadım' şeklindeki ifadeleri doğruyu yansıtmıyor.

10- Kaç kullanıcı deşifre edildi?

MİT, ilk aşamada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına toplamda 102 bin ByLock kullanıcısı gönderdi. Bunlardan sadece 15 bininin Ankara'da iken, kalanları ilgili illere tasnif edildi.

İSTATİSTİKLER

Uygulamaya kayıt olan kullanıcı sayısı: 215 bin 92

Parolası çözümlenebilen kullanıcısı sayısı (Çözüm sürüyor) 184 bin 298

Uygulamada oluşturulmuş toplam grup sayısı: 31 bin 886

Uygulamadaki toplam mesaj içeriği: 17 milyon 169 bin 632

Çözümlenebilen mesaj içeriği: 15 milyon 520 bin 552

(Çözüm sürüyor)

Uygulama verilerindeki toplam e-posta içeriği:

3 milyon 158 bin 388

Çözümlenen e-posta içeriği:

2 milyon 293 bin 518

(Çözüm sürüyor)

ByLock'tan en az 1 kez mesaj atmış ve/veya almış şahıs sayısı: 60 bin 473

Uygulamadaki sesli

görüşmeyi kullanan şahıs sayısı: 78 bin 165

Uygulamayı sadece sesli iletişim için kullanan şahıs sayısı: 46 bin 799

YARGITAY DELİL SAYDI

Yargıtay 16. Ceza Dairesi FETÖ'cü hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in yargılamasında ByLock'u delil saydı. Söz konusu içtihat hem uluslararası yargı platformunda hem de mahkemelerdeki yargılamalarda yargının işini kolaylaştıracak. (Türkiye)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri