1 milyon işsize maaşlı iş garantisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, UMEM projesi kapsamında her yıl 200 bin işsize iş eğitimleri verilerek, eğitimi bitirenlere hem iş hem de maaş garantisi vereceklerini söyledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) ile ilgili olarak, ''Elimizi değil, tüm gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bu bir istihdam seferberliğidir'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (ETÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilecek, ''Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi''ne ilişkin protokol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen törende imzalandı.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorununun hem işsizlik hem de mesleksizlik olduğunu söyledi. Kahvehaneler işsiz doluyken iş adamlarının çalıştıracak nitelikli eleman aradıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, bu sorunun şirketler açısından önemli rekabet kayıplarına yol açtığını ifade etti.

Mesleki eğitime duyulan ihtiyacın birikmiş sorunlarla da sınırlı olmadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, teknolojinin hızla ilerlediğini, üretim deseninin de hızla değiştiğini söyledi.

''Cep telefonları çıktığından beri nasıl cep telefonu modellerini takip edemez olduysak mesleki ihtiyaçları takip etmekte de zorlanıyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, bu nedenle mesleki eğitim kurslarının giderek hayatın bir gerçeği haline geldiğini kaydetti.

İş dünyası olarak işsizlik sorununun ülkenin geleceğini tehdit ettiğini bildiklerini ve üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Sosyal sorumluluğumuzun bir parçası olarak elimizi değil, tüm gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bu bir meslek edindirme seferberliğidir, istihdam seferberliğidir. Bu projeyle işsiz vatandaşlarımızın yanında olacağız, onlara hoca olacağız, usta olacağız, ekmek olacağız'' diye konuştu.

-HER YIL 200 BİN İŞSİZ EĞİTİLECEK-

Beş yıl süreyle uygulanacak bu projeyle özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda işsizlere mesleki eğitimler verileceğini ve bu amaçla her yıl yaklaşık bin adet kurs düzenleneceğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu kurslarda her yıl yaklaşık 200 bin işsize eğitim verileceğini kaydetti.

2 binden fazla eğiticinin güncel teknolojilere uygun olarak eğitimden geçirileceğini ve işsizlere işletmelerde staj imkanı verileceğini anlatan TOBB Başkanı, şöyle devam etti:

''Protokolle 1 milyon işsizin bu eğitimler sayesinde beceri kazanması ve çok büyük bölümünün istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Odalarımız da bu mekanizmanın merkezinde önemli rol üstlenmektedir.

Bölgesel ve sektörel mesleki eğitim ihtiyaçları odalarımızın ve sektör meclislerimizin katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirlenecek. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları gerekli kursların açılması için karar alacak.

Kurslar başlamadan önce işyerleriyle kursiyerler arasında odalar tarafından eşleştirme yapılacak. Kurslar teorik ve pratik eğitimden oluşan iki aşamada gerçekleştirilecek. Teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlerin istihdam edilmesine yönelik eşleştirme faaliyetlerini de yine ilgili oda koordine edecek.''

Hisarcıklıoğlu, işsizleri işgücü piyasasına kazandırma ihtiyacı yanında, halihazırda çalışanların bilgi ve becerilerinin teknolojik gelişmeler paralelinde güncellenmesine de ihtiyaç olduğunu belirtti ve bunu da ''KOBİ İşveren ve Çalışanlarının Uyum Yeteneğinin Artırılması'' başlıklı bir proje ile gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

-HEM İŞ HEM MAAŞ GARANTİ-

Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitimlere katılanların ne kadar süreyle işe alınacaklarına ilişkin soruya cevap verirken de kursiyerlerin proje kapsamında hem eğitim hem cep harçlığı alacaklarını söyledi.Projenin en önemli noktasının bu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''hem ihtiyaç duyulan beceriyi öğrenecekler hem de kurs boyunca günlük 15 TL ücret alacaklar'' dedi.

Kursa katılanların iş kazalarına karşı sigortalanacaklarını da dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Yani herşeyleri garanti altına alınacak. Kursu başarıyla tamamlayanlar kurs aldıkları süre kadar da o işyerinde maaşlı olarak çalışacaklar. Bunlar eğitimlerini tamamladıktan sonra hem istihdam garantili hem maaş garantili işe kavuşacaklar. Türkiye'de şu ana kadar bundan daha büyük bir proje uygulanmadı'' dedi.

-UMEM PROJESİ-

UMEM Projesi 5 yıl süreyle uygulanacak. Proje için gerçekleştirilecek donanım ve eğitim yatırımı tutarı 120 milyon TL olacak.

Her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerin kazandırılması için eğitim verilecek.

81 ilde 111 meslek okulunda uygulanacak proje çerçevesinde önce bu okulların mesleki eğitim kalitesini artıracak ekipman yatırımları yapılacak. Yenilenen meslek okullarında eğitim verecek öğretmenlerin niteliklerini artıracak hizmetiçi eğitimler düzenlenecek.

Ticaret ve sanayi odaları, TOBB-ETÜ'nün desteğiyle illerdeki işgücü piyasasını inceleyecek ve istihdam ihtiyaçlarını tespit edecek.

Belirlenen işgücü ihtiyacına uygun nitelikte mesleki eğitim programları hazırlanacak ve 111 okulda uygulanacak.

Programa İŞKUR'a kayıtlı işsizler katılabilecek.

Katılımcılar okulda teorik eğitim alırken, işyerlerinde de staj yaparak uygulamalı eğitim almış olacak. Katılımcılara uygulamalı eğitim dönemleri süresince günlük 15 TL ücret ödenecek.

Katılımcıların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta pirim giderleri de karşılanacak.

Eğitim sürecini başarıyla tamamlayanların istihdam edilmeleri, TOBB ve ticaret-sanayi odalarının koordinasyonunda gerçekleştirilecek.


ekotrent

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri