1 Mayıs Neden Toplu Olarak Kutlanmıyor?

6 konfederasyon ve sendika başkanı TRTHaber'e konuk oldu.

TRT Haber, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi, işçilerin sorunlarını, Konfederasyon ve Sendika yetkilileriyle masaya yatırdı.

Neler Oluyor programının konukları Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Başkanı Erol Ekici, KESK Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk’du...

TRT Haber Kanal Koordinatörü Ahmet Böken sordu, konfederasyon ve sendika yetkililer cevap verdi.

Soru: Neden 3 Ayrı Bölgede ayrı olarak kutlama yapılıyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu
"Taksim’i tabu olmaktan çıkardık. Önemli olan bu. Bu yıl da yeniden bir araya geldik, bildiride uzlaşılamadı. Biz Tandoğan Meydanı'nda kutluyoruz. Diğerleri Bursa ve İstanbul’da kutlanıyor."

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk
"Çalışanların bu kadar sorun yaşandığı bu gün gönül isterdi ki bütün konfederasyonlar bir günlüğüne siyasi görüşlerinden sıyrılarak 1 Mayıs’ı beraber kutlasaydı. Ama sonuç olarak emek bayramını tüm Türkiye’de kutluyoruz. Bize her yer Taksim. Bir ortak dil oluşturmak için Kamu-sen çok mücadele etti. Ama ortak bir bildiri yayınlayamadık."

DİSK Başkanı Erol Ekici
İdeolojik tartışmalar bir kenara bırakılarak geçen yıl ortak bir metin yayınlandı. Bu yıl da geçen yıl ki gibi bir metin üzerinde anlaşarak kutlamayı istedik. O günkü toplantıya Mustafa Kumlu katılamadı. Diğer sendikalarla anlaşma sağlanamaması nedeniyle ortak bir kutlama yapılamadı. Siyasal metinlerden rahatsızlık olduğu için imzaların atılmadığı oldu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan
Geçen yıl ki 1 Mayıs bildirisine Hak-İş olarak imza attık. Senkidal hareket aslında siyasal bir mücadele. Bu sebeple siyasi taleplerin olması abes değil. Önemli olan konfederasyonların bir konu üzerinde anlaşması. Kamu-sen ve KESK itiraz etti. Ayrışma oldu. Ortak bildirinin arkasında durduk. Bu yıl da bir uzlaşma olsaydı biz yine uzlaşırdık. Yine birlikte olmalı tartışmaları 1 Mayıs’ın önüne geçmemeli. İlla bir arada Taksim’de kutlanacak diye bir şart yok.

Ayrışma görmek siyasi mekanizmanın elini güçlendirmez mi?

Bütün konfederasyonların kendine ait öncelikleri hedefleri vardı. Siyasal ve ekonomik amaçları vardır. Bursa’da arkadaşlarımız var. Ankara’da kutlayanlarımız var. Esnek bir çalışma aradık. Birbirimize kitlesel destek versin istedik. İstanbul’dan bu konuya itiraz edilmiş. DİSK ve KESK’ten. 'Biz her yerde kendi bildirimizi okuyacağız' dendi.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu
Şu rahatsız etti bizi, biz ayrışmaları değil birleşmeleri konuşmalıyız. Türk-İş olarak biz mağdur edildik. 2009’da kürsüde konuşturmadılar. Ortak bir metinde mutabakat sağlanmıyor. Ayrı illerde olalım ama ortak bildiri yayınlayalım istedik. Ama itiraz edenler oldu.

KESK Lami Özgen
Geçen yıl imza atılan metine bugün imza atılmıyor. Ne değişti de imzalar geri çekildi? Kamu-Sen bizim Kürt sorununun çözümü ile ilgili önerilerimize karşı çıktı. Kamu-Sen’nin tutumu diğer konfederasyon tarafından bize fatura edildi. Faturanın bize çıkarılmasını kabul etmiyoruz.

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Lami Özgen’in sözleri üzerine, "Kürt probleminin çözümü için getirdikleri önerilerin, sadece Kürt kökenli vatandaşlarımız için değil etnik köken ayrımı yapılmaması yönünde değiştirilmesi halinde anlaşma sağlanabileceğini söylemiştik. "dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri