1 Mayıs aydınlatılsaydı, ne Maraş katliamı olurdu ne de Gazi olayları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne bir hafta kaldı. Kutlamaların Taksim'de yapılması konusunda ısrar eden sendikalar resmî taleplerini valiliğe iletti.

Ancak İstanbul Valisi Muammer Güler, önerileri reddetip, Kadıköy'ü gösterdi. Tartışmalar sürerken herkesin kafasında aynı soru var: "Provokasyon olur mu?" Çünkü, 34 kişinin öldüğü 1 Mayıs 1977'yi yaşayan herkes o tarihte 'bir oyun oynandığı' görüşünde hemfikir.

1977'de yaşananların aydınlatılmaması sebebiyle Gazi, Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas'taki kitlesel saldırıların meydana geldiğini ileri süren Tertip Komitesi Başkanı şöyle konuştu: "1977 kırılma noktasıdır. O tarihte bunun üzerine gidilseydi 12 Eylül 1980 darbesi olmazdı. Darbenin gerekçesi olarak terör ve anarşi olayları öne çıkarılmıştı. Suçlular ortaya çıkarılsaydı anarşinin önüne geçilirdi. Askeri yönetimler sivil yönetimlerden destek almadan darbe gelmez. Asker, her zaman darbelerde sivil yönetimlerden destek almıştır. 12 Mart-27 Mayıs da bunun aynısıdır."

"Karanlıkta hiçbir şeyin kalmamasını ve bunların aydınlatılması çok istiyoruz." diyen Karaca, darbelerden çok çektiklerini dile getiriyor. 12 Eylül darbesini yapan kişilerin rahatça ortalıkta dolaştığının altını çizen Karaca, AK Parti hükümetini düşürmek için darbe girişiminde bulunan bazı paşaların da bundan cesaret aldığına dikkat çekiyor. Karaca, "Geçmişte darbe yapanlardan hesap sorulsaydı, kimse belki darbeye cesaret edemezdi. Eğer, Jandarma Genel Komutanı darbeye teşebbüs etmişse bunlar bu cesareti geçmişten almışlardır." diyerek de Kenan Evren'i işaret ediyor.

Dünyanın birçok ülkesinde darbeye teşebbüs eden cuntacıların cezalandırıldığının altını çizen Karaca, hükümete de bir uyarıda bulunuyor: "Yunanistan'da Albaylar cuntası zindanlarda çürüdü. Arjantin ve İspanya'da da aynı şeyler söz konusu. Sen önce darbeyi yapanları yargıla ki, halk sana inansın. 12 Eylül darbesini yapanları yargıla, ben de taraf olayım. Ergenekon'da suça bulaşmış kim varsa yargılansın. Benim endişem, bu karambolde suçlu olanlar karmaşa içinde aklanabilir."

Demokrasinin üzerinde gölge

Mehmet Karaca, 1 Mayıs 1977 olaylarının hâlâ aydınlatılamamasını Türk demokrasisi açısından olumsuz bir gelişme olarak yorumluyor. Karaca'nın bu konudaki görüşü şöyle: "Bir devletin gücü ve desteği arkalarında olmadan kimse buna cesaret edemezdi. Bazı grupların arkasında devlet desteği vardı. O kişilere ateş açma emrini kim ya da kimler verdi? Devlet bunun üzerine gitmedi, gidemedi. Çetin Yetkin isimli savcı görevden alındı. 77 kırılma noktasıdır. Burası aydınlatılmadığı için bundan sonraki olaylara cesaret verdi."

Karaca, olaylarla ilgili dönemin başbakanı Süleyman Demirel'i de gerekli girişimlerde bulunmadığı için suçluyor. Demirel'in 1 Mayıs öncesi Bülent Ecevit'e, "Oraya gitme, sana suikast yapılacak." bilgisini verirken kendilerine bilgi vermemesini ise eleştiriyor. Karaca, "Ecevit'e yazılan mektupta hedef Ecevit değildi. Orada asıl hedef demokrasiydi. Ecevit'e suikast düzenleyip yeni bir karışıklık hedefleniyordu. Ecevit'i bilgilendirmek yeterli değil. Bununla kalmayıp bu olayı araştırması gerekirdi." diyor. Tertip Komitesi Başkanı Karaca, Demirel'den çok çektikleri için 12 Mart darbesini desteklediklerini itiraf ediyor. Karaca, "Demokrasiye yapılan hiçbir müdahaleyi doğru bulmuyorum. Ancak destekledik." diyor.

1 Mayıs gününün hükümet tarafından tatil edilmesinin doğru bir karar olduğunun altını çizen Karaca, DİSK başta olmak üzere diğer sendikaların Taksim'de ısrar etmesinin ise gereksiz olduğunu belirtiyor. Karaca, işçilerin Taksim'e odaklandıklarından dolayı başka yerlerde de miting yapamadıklarını ifade ediyor. Eski sendikacı, polisle çatışacağını bile bile oraya gitmenin de taleplerinin yerine getirildiği anlamına gelmeyeceğine dikkat çekiyor.

1 Mayıs, Kadıköy'de kutlanacak

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamalarının büyük ihtimalle Kadıköy meydanında yapılacağını söyledi. Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının ardından gazetecilerin soruları cevaplayan Vali Güler, önceki akşam itibarıyla Türk-İş Sendikası'na 1 Mayıs'ın Taksim'de yapılamayacağını bildirdiklerini ifade etti. Türk-İş'in durumu anlayışla karşıladığını ifade eden Güler, "Tespit edilen toplantı alanları içerisinde bulunmadığı için Taksim'de kutlama yapılmasına izin vermedik. Türk-İş, Kadıköy'de kutlama yapmak için başvuruda bulunacağını açıkladı." dedi.

Güler, TBMM'nin 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü ve resmi tatil ilan etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Değişikliği 'uzun yılların özlemi' olarak niteleyen Güler, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının bu çerçevede barışçıl bir havada geçmesini umduklarını ifade etti. Güler, sendikaların temsili olarak Taksim'e çelenk bırakma istekleri olursa bunu anlayışla karşılayacaklarını da belirtti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=840931&title=1-mayis-aydinlatilsaydi-ne-maras-katliami-olurdu-ne-de-gazi-olaylari

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri