657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinin (A) bendi "Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." Hükümlerine göre öğretmenlerimize günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmektedir.
Süt izni verilmesiyle ilgili http://www.memurlar.net/haber/14473/ bakanlığın genelgesinde Eğitim-öğretim gibi son derece önemli görevi ifa eden öğretmenlerimizin de kanunla verilen bu haklardan; eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi kaydıyla "süt izni" haklarını da kullanacaklardır.
Bu itibarla, okullarımızda görevli süt izni kullanan branş öğretmenlerinin ders programları, öğretmenlerin istekleri de göz önünde bulundurularak düzenlenmeli, sınıf öğretmenlerinin ise ikili öğretimde; sınıflarını hangi dönemde istediği göz önünde bulundurularak belirlenmeli, tekli öğretimde ise; mümkünse öğle arası, bunun mümkün olmaması halinde müzik, din-kültürü ve ahlâk bilgisi, beden eğitimi ve İngilizce gibi diğer branş öğretmenlerinin sınıfa girdiği zamanlarda yararlandırılarak eğitim-öğretimin aksatılmadan öğretmen-yönetim işbirliği içinde yapılması gerekmektedir.
Hükümleri yer almaktadır.
Ayrıca Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın; Görevin fiilen yapılması
MADDE 25- (1) Bu Karar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Kararda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müteselsilen sorumludur.
(2) Yapılan inceleme sonucunda fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan ödendiği anlaşılan ek ders ücretleri ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınır.
(3) Bu Kararın 10, 14 ve 21 inci maddeleri uyarınca ödenen ek ders ücretleri, yarım günlük izinler hariç, her ne şekilde olursa olsun izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez. Hükümlerine göre de ek ders görevinin fiilen yapılmış olması şartı bulunmaktadır.
Fakat Günde toplam bir buçuk saat süt izni verilen memur yarım günlük izinden daha az bir izin kullanmış sayılabilir. Buradan hareketle ders durumu izin saatlerine göre ayarlanamayan öğretmenlerin, rehberlikçilerin ve idarecilerin Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 25. maddesinin 3.fıkrasının ek ders ücretleri, yarım günlük izinler hariç ibaresinden hareketle günde toplam bir buçuk saat süt izni kullanan kişilerin bu saatlere denk gelen ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.