Şehitlerin gölgesinde yeni Anayasa

Şehitlerin gölgesinde yeni Anayasa

Yeni anayasayı hazırlayacak Uzlaşma Komisyonu, şehit haberlerinin gölgesinde dün ilk toplantısını yaptı. TBMM Başkanı Çiçek, "Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, bu yoldan dönmek yok" dedi

Türkiye'nin uzun yıllardır tartıştığı ancak bir türlü hayata geçiremediği Yeni Anayasa için ilk adım şehitlerin gölgesinde atıldı. Yeni Anayasa'yı hazırlayacak Uzlaşma Komisyonu, TBMM Mermerli salonda ilk toplantısını yapıp çalışmalarına başladı. Komisyonun öncelikli gündemi çalışmaların nasıl yürüyeceğine ilişkin usulü belirlemek. Karşılıklı iki uzun masanın bir yanında AK Parti ve MHP, diğer yanda ise CHP ve BDP milletvekilleri oturdu. Çiçek, şehit haberlerinin Yeni Anayasa çalışmalarının başlaması sevincini büyük ölçüde gölgelediğini belirterek, "Bu yoldan dönmek de yok. Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, içimize gömeceğiz, bağrımıza taş basacağız. Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, gelişen şartlar ne kadar bu çalışmamızı zorlaştırırsa zorlaştırsın, girdiğimiz bu yoldan dönmek yok. Onun için soğukkanlılıkla, sağduyu ile ve sorumluluk duygusu içinde, hukuk ve demokrasi içinde kalarak, üzerimize düşeni yapma gayreti içinde olacağız" dedi. Sürece ilişkin hem siyasi partiler hem de komisyon üyelerine uyarılarda bulunan Çiçek, Anayasa yapım sürecinin kendi fikirlerini faklı düşünenlere kabul ettirme veya onları ikna etme çabası olmadığının altını çizdi. Çiçek, "Hepimizin kafasında faklı Anayasa olabilir. Ancak Cumhuriyetimizin kurucu felsefesini, zamanın ruhuna uygun şekilde yorumlayarak Yeni Anayasa'yı mümkün olan en geniş mutabakatla yapabilmeliyiz. Bu sürece önyargısız ve şartsız bakabilmeliyiz" dedi.

HAYAL KIRIKLIĞI OLMASIN
"Tek bir Türkiye var ve hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız" diyen Çiçek, Türkiye'nin içinde bulunduğu kutuplaşmadan Yeni Anayasa'nın getirdiği hoşgörü ve uzlaşma zemini ile kurtulmanın da mümkün olabileceğini kaydetti. Çiçek, anayasanın tüm sorunlarının çözümünde sihirli değnek olmadığı uyarısı da yaptı. Toplumun bütün kesimlerinin yeni anayasa konusunda büyük bir beklenti içinde olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Tercih çok basit, ya bu beklentiye uygun olarak uzlaşmayı sağlayıp yeni anayasayı yapacağız ya da anlaşamayıp milletimizi hayal kırıklığına uğratacağız" dedi. 1982 Anayasası'nın Türkiye'ye dar geldiği konusunda bütün toplumsal kesimlerin, 13 Eylül 1982 tarihinden beri hemfikir olduklarına işaret eden Çiçek, "Mademki bu anayası halkımız için yapıyoruz. Her aşamasında mümkün olduğunca vatandaşlarımızın ve onun örgütlerinin katılımını sağlamalıyız" diye konuştu.

USUL KOMİSYONU KURULDU
Çiçek, ilk toplantı hakkında gazetecilere bilgi verdi ve uyardı. Çiçek, komisyonun pazartesi gününe kadar çalışma usüllerine ilişkin bir taslak metin oluşturacağını önümüzdeki pazartesi usulün belirleyeceğini söyledi. Komisyon üyelerinin 'haber için' rahatsız edilmemesi için açıklama yaptığını, bilgilendirme için genel yayın yönetmenleriyle de görüşeceklerini belirtti.

İLK KRİZ BAŞKANLIK İÇİN
Yeni Anayasayı hazırlayacak olan Uzlaşma Komisyonu'nda ilk masaya yatırılan konu "değiştirilemezlik güvencesi" oldu. Muhalefet, Uzlaşma Komisyonu'nda anlaşılan metin üzerinde Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul'da değişiklik yapılmaması konusunda güvence istedi. Konu daha sonra toplanan alt komisyonda da ele alındı ancak bir karara bağlanamadı. Komisyondaki ikinci önemli konu ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yokluğunda komisyona kimin başkanlık edeceği oldu. AK Partili Ahmet İyimaya, geçmiş dönemlerde başkanlığı çoğunluk partisine mensup TBMM başkanvekilinin yaptığını belirterek, AK Partili bir başkanvekilini ima etti. Muhalefet, "yeni bir anayasa yapılacak ve başkanın da tarafsız olması gerekir" tezini savundu.Uzlaşma çıkmayınca MHP'li Faruk Bal, dört partinin dönüşümlü olarak başkanvekilliği görevini yürütmesini önerdi. İyimaya, başkanın AK Partili olmasında ısrar edince karar üst komisyona kaldı.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.