Şehit pilotların naaşı çıkartıldı

Şehit pilotların naaşı çıkartıldı

Akdeniz'de flaş gelişme! Düşen uçağımızdaki pilotların naaşı denizin dibinden çıkarılıp Malatya'ya gönderildi.

Suriye'nin düşürdüğü keşif uçağındaki iki pilotun naaşları Nautilus'a çıkartıldı. TSK pilotlara ait elbise ve uçak parçalarının fotoğraflarını yayınladı.

Türkiye şehit pilotlarının cenazelerine 13. günde ulaştı ve denizden çıkarttı. Cenazeler ABD'nin arama gemisi Nautilus tarafından bulundu. Gemiye çıkartılan cenazeler Malatya'ya gönderiliyor.

TSK sitesinden yaptığı açıklama ile pilotların cenazelerinin çıkarıldığını duyurdu.
 

İŞTE TSK'NIN AÇIKLAMASI

1.   22 Haziran 2012 tarihinde, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, Suriye tarafından düşürülen Hv.K.K.lığımıza ait RF-4 uçağı ile temasın kesilmesini müteakip derhal başlatılan arama kurtarma faaliyetleri günlük olarak Genelkurmay İnternet sitesinde yayımlanmış, 28 Haziran 2012 tarihinde yapılan açıklama ile ayrıca kamuoyu bilgilendirilmiştir.

2.   22-26 Haziran 2012 tarihleri arasında; Dz.K.K.lığı koordinatörlüğünde, 1 fırkateyn, 1 hücümbot, 1 karakol gemisi, 2 sahil güvenlik botu, bir uçak, dört arama kurtarma helikopteri ile yüzey araması şeklinde icra edilen arama kurtarma faaliyetlerinde; uçağın düştüğü bilinen bölgedeki hakim akıntı ve rüzgar durumu da dikkate alınarak, suüstü ve hava unsurlarının katılımıyla, toplam 70x23 mil karelik saha sistematik/ yoğun olarak aranmıştır.

3.   Söz konusu aramalar neticesinde, uçağa ait olduğu değerlendirilen 30 kalem malzeme su yüzeyinden toplanmıştır.

4.   26 Haziran 2012 tarihinden itibaren yüzey araması sonlandırılarak, bölgeye intikal ettirilen ve yandan taramalı sonar kabiliyetine sahip, Dz.K.K.lığımıza ait TCG ÇEŞME hidrografi gemisi, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığının uzman personelinin de iştiraki ile deniz dibinde enkaz arama faaliyeti icra etmiştir.

DENİZ DİBİNDE 8 PARÇA BULUNDU

5.   Uçağımızın düştüğü ve uçağımıza ait olduğu değerlendirilen malzemelerin bulunduğu bölgede yoğunlaşarak yapılan dip taramasında, ortalama 1260 metre derinlikte, toplam 17 hat üzerinde, 8 gün, 5 saat (toplam 197 saat) arama görevi icra edilmiş ve deniz dibinde sekiz ayrı parça tespit edilmiştir.

6.   03 Temmuz 2012 tarihinde R/V NAUTILUS araştırma gemisi ve 3000 (üçbin) metre derinlikten su üstüne çıkarma teçhizatına sahip Dz.K.K.lığımıza ait TCG İNEBOLU gemisi bölgeye intikal ettirilmiştir.

NAAŞLARI BULDUK

7.   R/V NAUTILUS araştırma gemisi, TCG ÇEŞME tarafından sonar ile koordinatları belirlenen mevkilerde 3-4 Temmuz 2012 tarihlerinde doğrudan belirlenmiş noktalarda görüntülü dip araması icra etmiş ve uçağa ait bazı parçalara ve pilotlarımızın naaşlarına ulaşılmıştır.

8.   Pilotlarımızın naaşlarının; TCG ÇEŞME’nin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede, 35 48.3079 Kuzey, 35 37.9357 Doğu ve 35 48.2877 Kuzey, 35 37.9274 Doğu koordinatlarında bulunduğu tespit edilmiştir.

9.   Pilotlarımızın naaşları, 05 Temmuz 2012 tarihinde denizden çıkarılarak Malatya’ya intikal ettirilmiştir.

10.   R/V NAUTILUS araştırma gemisi ve TCG İNEBOLU gemisi vasıtasıyla uçağa ait parçaların denizden çıkarılması çalışmalarına koordineli bir şekilde devam edilmektedir.

Suriye'nin RF-4 tipi askeri uçağımızı uluslararası hava sahasında vurmasının ardından pilotlara ulaşılamamıştı. 12 gün süren arama çalışmalarının ardından şehit pilotların naaşı dün denizin dibinde bulunmuştu.

GEMİNİN ENKAZI NASIL ÇIKARILACAK

Daha önce Titanic batığını da Bob Ballard'ın başında bulunduğu ünlü Nautilus arama gemisi, çalışmalarına dün başlamıştı. Gemide Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan üst düzey subaylar da bulunuyor.

ENKAZ PARÇALANMIŞ OLABİLİR

Benzer arama çalışmalarına katılan araştırmacı Charles Royce, Washington Post'a uçağın nasıl bulunmuş olabileceğini anlattı.

Daha önceki deneyimlerinden yola çıkan Royce, önce geminin uçakla temasın kesildiği son noktaya ulaştığını ve burada deniz dibinin "Towfish" adı verilen güçlü bir sonar cihazı ile tarandığını söyledi.

UÇAK ÇOK PARÇALANMIŞTIR

Royce uçağın enkazının çok fazla parçalanmış olmasının muhtemel olduğunu ve ortaya çıkarılmasının son derece güç olacağını söyledi.

ENKAZ ÖNEMLİ

Suriye yönetimi uçağın kendi hava sahasında uçaksavarla düşürüldüğünü iddia ederken, Türkiye'ye göre olay uluslararası hava sahasında gerçekleşti.

Bu menzile ise ancak bir füzenin ulaşabileceği biliniyor. Bu nedenle uçağın enkazı, neyle düşürüldüğünü göstermesi ve tarafların iddialarının sınanmasını sağlaması açısından önemli.

 

UÇAĞI BULAN NAUTİLUS GEMİSİ
TITANIC'İ DE BULDU

Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi Nautilus'un sahip olduğu donanım, Titanic başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı. Çok güçlü bir sonarı olan gemi ayrıca derin sularda hareket edebilen ve yüksek çözünürlüklü görüntü aktarabilen iki adet araca sahip.

 

GÜNLÜK 70 BİN DOLAR ALIYOR

Türkiye'nin geminin sahibi olan şirketle Ankara'daki ABD Büyükelçiliği aracılığı ile temas kurduğu belirtilirken, Nautilus'un günlük ücreti oldukça yüksek. 48 mürettabatı bulunan geminin günlük masrafı 70 bin ila 100 bin dolar arasında değişiyor.

Nautilus, Ege ve Akdeniz'de araştırmalar yapmak amacıyla 2008 yılından beri Türkiye'deydi.

 

Kaynak : http://www.internethaber.com/sehit-pilot-yuzbasi--440614h.htm#ixzz1zkePcMiB

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.