Seçmen umut dağıttı

Seçmen umut dağıttı

Türkiye, yerel seçimlerden başarıyla çıktı. Dün sandığa koşan halk, partilere önemli mesajlar verdi.

İktidar ve muhalefete bir sonraki seçime umutla hazırlanmalarının yolunu açan seçmen, eksikleri de ortaya koydu. Katıldığı bütün seçimleri büyük farkla kazanan AK Parti, ekonomik krize ve iktidarın yıpratıcılığına rağmen, bir önceki yerel seçimlerde yakaladığı oy oranını korudu. Türkiye'nin tartışmasız birinci partisi olma özelliğini sürdüren iktidara seçmen bazı uyarılarda bulundu; aday seçiminde dikkatli olmasını, demokratik reformları sürdürmesini istedi. Türkiye geneli oylarını artıran CHP, Antalya gibi simgesel önemi olan bazı illeri AK Parti'den alarak moral buldu. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yarışa iddialı girip büyük oy toplayan CHP, demokratik açılımların karşılığını sandıkta gördü. Ancak doğu bölgelerinde yine varlık gösteremedi. Seçimlerden kazançlı çıkan partiler arasında yer alan MHP, demokrakratik duruşunun meyvelerini topladı. DTP, siyasetini yoğunlaştırdığı bölgelerde oylarını korurken, en büyük başarıyı Meclis dışındaki partiler gösterdi. Saadet ve merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun BBP'si oylarını katladı. DP lideri Süleyman Soylu da, demokratik çıkışlarına sandıkta destek buldu.



--------------------------------------------------------------------------------

AK PARTİ'DE BURUK SEVİNÇ

Seçimde gözlerin en fazla çevrildiği yerlerden biri de AK Parti Genel Merkezi'ydi. Parti merkezinde son üç seçimde alışılmış olan coşku yoktu. Bunun bir sebebi BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı sebebiyle daha baştan kutlama yapılmaması kararının alınmasıydı. Diğer bir sebep ise çok sayıda belediyenin kaybedilmesiydi. İktidar partisi, büyükşehir belediyelerinden Antalya ve Adana'yı kaybetti. Tekirdağ, Balıkesir, Manisa, Uşak, Isparta, Aydın, Zonguldak, Yalova, Osmaniye, Şanlıurfa, Sinop, Giresun, Siirt, Van ve Sivas da elden çıktı. AK Parti'nin tek tesellisi ise geçen seçim kazanamadıkları Trabzon, Elazığ ve Niğde'yi kazanmak oldu.

devamı için tıklayın...



--------------------------------------------------------------------------------

SEÇİM TARTIŞMASINI BIRAKAN CHP, AÇILIMLARLA OYUNU ARTIRDI

Anamuhalefet partisi CHP, yerel seçimlerden oyunu artırarak çıktı. Son yerel seçimlerde il genel meclisinde yüzde 18,2 oranında oy alan CHP, bu kez yüzde 20'yi aştı. İzmir'i yeniden kazanan CHP, Mersin ile Antalya'da AK Parti ve MHP'yle yarıştı, il belediyesi sayısını artırdı. Bu artışta CHP'nin 'rejim-laiklik' eksenli siyaseti bırakıp halkın sorunlarını gündeme getirmesi ve bazı demokratik açılımlar yapması etkili oldu. Büyük şehirlerde iddialı adaylarla yarışa girilmesi de olumlu etki yaptı.

devamı için tıklayın...



--------------------------------------------------------------------------------

MHP SEÇİM SONUCUNDAN MEMNUN

MHP, seçimin 'sürpriz' partilerinden biri oldu. 2004 yerel seçimlerine göre, oyunu Türkiye genelinde yüzde 10'dan yüzde 16'ya yükseltti. Buna göre, MHP 22 Temmuz seçimlerinde aldığı oy oranının 2 puan üzerine çıktı. Büyükşehirlerde de oy oranını yüzde 5,1'den yüzde 13'ün üzerine çıkaran MHP için 'önemli bir başarı sağladığı' yorumu yapılıyor. Kesin olmayan seçim sonuçları, MHP'nin 2007 milletvekili ve 2004 yerel seçimlerinde büyük darbe gördüğü İç Anadolu'da toparlanmaya başladığını gösteriyor. Oyların büyük kısmı yine Ege ve Akdeniz Bölgesi'nden alındı.

devamı için tıklayın...



--------------------------------------------------------------------------------

AK PARTİ'NİN OYLARININ BÖLÜNMESİ DTP'YE YARADI

Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da yarışa iddialı adaylarla girmesi, AK Parti'nin oylarını böldü. 2004 seçimlerinde 5 belediye başkanlığı elde eden DTP, resmî olmayan sonuçlara göre bu illerle birlikte Van, Iğdır ve Siirt'i de kazandı.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.