Seçim öncesi Sözleşmelilere KHK Çıkamaz Mı?

Seçim öncesi Sözleşmelilere KHK Çıkamaz Mı?

Seçim öncesi Sözleşmelilere KHK Çıkamaz Mı?

Nazlı Ilıcak ın yazı dizisi;

12 Haziran a çok az süre kaldı ama, sözleşmeliler, hâlâ, seçim öncesi kanun hükmündeki bir kararnameyle (KHK) kadroya kavuşacakları günü bekliyorlar. 3 yıldır verilen sözler tutulmadığına göre, Başbakan ya da eski ve yeni Milli Eğitim Bakanlarının, seçim sonrasına bir tarih vermelerine inanmak için ortada sebeb yok. Çünkü sürekli oyalanmış bu kişiler. Ve yıllar yılları kovalamış. 
Bana Twitter dan ulaşanların düşüncelerini Başbakan a iletmek istiyorum: Kanun hükmündeki kararnameyle onlara umut veremez misiniz?

***

Bakın nasıl yakınıyorlar: 
Modern kast sistemine maruz bırakıldık. Ömür boyu köy neslini biz mi mezun edeceğiz?  Sözleşmeliyi kabul ettim. Çünkü 27 yaşında babamdan 5 lira harçlık almaktan utanıyordum; o, emekli maaşıyla evi zor geçindiriyordu.  Sırf sözleşmeliyim diye adam bana 3 yıl çıktığım kızını vermedi.  Sözleşmeli şartları, modern kölelik. 79 puanla sözleşmeli olarak atandım. Şimdi 75 ile kadrolu alıyorlar. Bakanlarımıza güvenip, KPSS ye girmedim.  Okulumda 80 puanla kadrolu var, ben 88 puanla sözleşmeli matematikçiyim. Benim kadrom yokken, kadrolulara Doğu affı geldi. 2008 de 79 puanla sözleşmeli Şırnak a atandım; şimdi 75 ile kadrolu alacaklar.  Doğu da öğretmen yok, sözleşmeli öğretmen ata. Buna mukabil, Batı daki kadrolu öğretmene zorunlu hizmet affı getir.  Bazı kadrolular hiç Doğu ya gitmedi. Bazı sözleşmeliler hiç Batı ya gitmedi. Doğu da personel tutmak için çıkardık dediler sözleşmeli işini ama, 2010 Mayıs ayından önce işe başlayan bütün kadrolu öğretmenlere mecburi hizmet affı verdiler.  2010 da atanan kadrolu öğretmene, Doğu affı getirildi.  Artık verilen sözlere inanmadığım için, KPSS ye çalışıyorum. Ders mi çalışalım, öğrencilerimize ders mi anlatalım?  70 bini öğretmen, diğerleri farklı bakanlıklarda, toplam 309 bin sözleşmeli personel ve aileleri müjde bekliyor.  Son olarak, Başbakanımız, Memur-Sen Kongresi nde tüm sözleşmelilere kadro sözü verdi. Seçim sonrası beklenilmeden, kanun hükmündeki kararnameyle sözleşmeliler kadrolu yapılsın.  Öğretmenler Günü nde yemin edeceğimi düşünüp heyecanlanmıştım. Okul müdürüm, "Siz sözleşmelisiniz olmaz" dedi.Öğretmenler odasında kadrolular ellerinde püskevit şakalaşıyor; sözleşmeliler bir köşede ağlaşıyor.

***

Sağlık Bakanlığı nda da sözleşmeli personel var ve bakanlığın 8 yıldır hiçbir kadrolu alım yapmadığı belirtiliyor. 4924 denilen sözleşmeliler ile işe başlanmış; sonra da 4-B alımlarıyla devam edilmiş. Sağlık personeli, sadece 4- B lilerin değil, sayıları çok az olan 4924 lerin de, kadroya alınmasını talep ediyor. "Sesimiz az çıkıyor; bizi sakın unutmayın" diye ilgililere sesleniyor. Gene sesi az çıkan bir kesim de, 5393 sayılı Belediye Kanunu na göre çalışan, sözleşmeli teknik personel. "Ya bizim durumumuz ne olacak?" diye soruyor. Acaba Tayyip Erdoğan, tam da seçim öncesi sözleşmelilere bir müjde veremez mi?

 

Sözleşmeli kadrolu farkı

Sözleşmeli ile kadrolu öğretmen arasında haklar açısından önemli farklar var. 
Sözleşmeli personel, çalıştığı ilin dışına "eş durumundan" dolayı atandığında, tayinleri merkeze çıkmıyor; ilçeler bazında gerçekleşiyor.  Ek derslere SSK kesintisi uygulanıyor.  İdareci ya da müfettiş olamıyorlar.  Sözleşmeli öğretmen, ya 3. Hizmet bölgesinde, ya da Batı da ise, en ücra ilçelerde görev yapıyor.  Kıdem ya da kademe ilerlemesiyle ücretleri artmıyor. 25 senelik sözleşmeli aynı maaşı alacak.  Sözleşme her an feshedilebilir. Dolayısıyla belirsizlik var.  Yurt dışında görevlendirilemiyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.