Seçim için dört tarih
Davutoğlu'nun seçimi işaret etmesiyle olası tarihler de konuşulmaya başlandı. Seçimin Meclis veya Cumhurbaşkanı kararıyla yapılması tarihleri de etkileyecek
ZÜBEYDE YALÇIN
Koalisyon umutlarının neredeyse sıfırlanması nedeniyle kamuoyu erken seçime kilitlendi. Şimdi Türkiye'nin önünde erken seçime gitmek için iki olasılık dört de seçim tarihi bulunuyor. AK Parti, seçime Meclis'in erken seçim kararı alarak gitmesini istiyor. Bunun için TBMM önümüzdeki hafta olağanüstü toplantıya çağrılacak. Anayasa Komisyonu kurulup seçim kararının hızla çıkartılması sağlanmaya çalışılacak. Genel Kurul'da erken seçim kararının kabul edilmesi için karar yeter sayısı aranacak. Seçim kararı çıkmadığında tüm partilerin temsil edileceği seçim hükümeti devreye gireceği için bu noktada MHP'nin Genel Kurul'a katılmayarak dolaylı destek verebileceği kulislerde konuşuluyor. Meclis kararı ile erken seçime gidilirse yeni bir hükümet kurulmasına da gerek kalmayacak. Mevcut hükümet seçime kadar yoluna devam edecek. Ancak MHP Genel Kurul'a girer ve çekimser oy kullanırsa seçim kararı alınamayacak. Bu da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı ile seçim tablosunu ortaya koyacak.
YSK ÖNE ÇEKEBİLİR
AK Parti'nin çalışmasına göre seçimlerin yapılabilmesi için YSK'nın 55-50 günlük süreye ihtiyacı var. 55 günlük süre dikkate alınırsa en erken 18 Ekim Pazar günü seçim yapılabilecek. AK Parti, G20 toplantısı öncesi seçimlerin yapılmasını istediği için 25 Ekim, 1 ve 8 Kasım tarihleri üzerinde duruyor. Muhalefet ile uzlaşma sağlanırsa bu tarih 29 Kasım'a esnetilebilecek. Seçim kararı alınamaması halinde ise 23 Ağustos tarihinden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan devreye girecek ve Erdoğan, TBMM Başkanı ile görüşüp seçimleri yenileme kararı alacak. Bu kararın alınması ile birlikte 3 aylık seçim takvimi başlayacak. Yani 29 Kasım'da seçim yapmak mümkün olacak. Ancak YSK isterse bu süreyi kısaltıp ekim ayı sonu ya da kasım ayı başına çekebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.