‘Seçilirsem Türkiye AB’ye üye olamaz’

‘Seçilirsem Türkiye AB’ye üye olamaz’

Fransa’da Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı François Hollande seçilirse Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını söyledi. Hollande’ın açıklamaları Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmemesine bağlandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da El Kaideli olduğunu söyleyen Muhammed Merah’ın 7 kişiyi öldürmesinin ardından sağcı politikacıların oyları artarken Sosyalist Parti’den cumhurbaşkanı adayı François Hollande’dan da sağ eğilimli seçmenlere yeşil ışık yakan bir adım geldi. Sosyalist Parti üyeleri arasında Türkiye’yi destekleyen kesimin arasında bulunan ve daha önce Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini söyleyen Hollande bu kez tam tersi açıklamalarda bulundu.

5 yıl söz konusu olamaz
Fransız France 2 kanalına konuşan Hollande, “Hâlâ yıllardır süren bir müzakere süreci var. Ama hiçbir önemli koşul bir araya gelmiş değil. Seçilirsem önümüzdeki 5 yıl boyunca, adaylık söz konusu olmayacak” dedi. Fransa’da başkanlık yarışında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin en güçlü rakibi olan Hollande, son birkaç gündür yaptığı benzer açıklamalardan birinde Türkiye’nin AB üyeliğini desteklememesinin nedenini ‘Kıbrıs sorunu’ olarak gösterdi.


France 2’de 22 Nisan tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adaylardan 5’inin katıldığı bir programda konuşan Hollande’ın Türkiye’nin AB üyeliğini istememesinin asıl sebebinin Ermeni soykırımı iddiaları olduğuna dair yorumlar da yapıldı.

2004’te desteklemişti
Fransız Le Monde gazetesi Hollande’ın Türkiye’ye soykırımı tanıma çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Hollande 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve Türkiye’nin AB üyeliğine olumlu baktığını söylemişti.
Fransa’da CSA adlı kamuoyu araştırma şirketinin son anketine göre de Hollande’ın Sarkozy ile arayı açtığı görüldü. Buna göre Hollande ikinci turda oyların yüzde 57’sini, Sarkozy ise oylarını yüzde 43’nü alacak. İlk turda da Hollande’ın yüzde 27, Sarkozy’nin ise yüzde 26 oranında oy alması bekleniyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.