SBS'de bir tuşla 'kopyacı' oldu
Antalya Bedriye Bileydi İlköğretim Okulu’nda girdiği Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) ‘ikili kopya’ çektiği gerekçesiyle sosyal bilimler puanı silinen 15 yaşındaki Bilal Aykut Sarıkaya’nın eğitim hayalleri suya düştü.
Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre;
Çocuğunun kopya çektiğine dair tek bir kanıt dahi olmadığını belirten anne Ferda Sarıkaya ise süreci yargıya taşıyarak haklarını arayacaklarını söyledi.TUTANAK, İFADE YOK
Yaşadıklarının tam bir skandal olduğunu belirten anne Sarıkaya, oğlunun kopyacı olarak fişlendiğini, sosyal bilimler puanlarının silinmesi nedeniyle de şu ana kadar hiçbir okula kabul edilmediklerini vurguladı. Sarıkaya, “Sınav günüyle ilgili ortada ne tutanak, ne de gözlemcilerin ifadesi var. Sadece sonuç belgesinde ‘ikili kopya iptali’ yazıyor. Bir gencin eğitim hayatı ile bu şekilde oynanmamalı” dedi.
YANIT ALAMIYORUZ
Türkçe, matematik, fen bilimleri ve yabancı dil alanları için kopya işlemi yapılmadığının altını çizen Sarıkaya, “Bu çocuk sadece sosyal bilimler alanında mı kopya çekti? Böyle mantık olur mu? Diyelim benim oğlum kopyacı; neden gözetmenler kendisi hakkında tutanak düzenleyip sınavdan çıkarmadı? Kimse bize bunların yanıtını veremiyor. Tüm geleceğini bu sınava bağlayan bir gencin hayatı ile oynadılar” diye konuştu.
ŞANSLA TESPİT Mİ OLUR?
Oğlunun hakkını aramak adına adeta bir dedektif gibi çalıştığını belirten anne Sarıkaya şöyle dedi: “Sınavın yapıldığı okulda, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde konuyu araştırdım. Yönetmelikleri tek tek inceledim. Bilgisayar sistemi aynı sınıfta sınava giren öğrencilerin doğru ve yanlış sayılarına göre ikili kopya tespiti yapabiliyormuş. Yani bir öğrencinin eğitim geleceği şansa kalmış. Mantık arayan yok. Oğlumu kopyacı ilan ediyorlar ama ortada kanıt yok.”
YÜZLERCE MAĞDUR VAR
“Hakkımızı yargı yolunda arayacağız” diyen Sarıkaya, “Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne yaptığımız itiraz reddedildi. Bu çocuk ilerde polis, asker olmak istese bu durum onu zora sokmaz mı? Benim çocuğum kapkaççı mı, hırsız mı olsun? Bu yöntem çocukları imam hatiplere yönlendirmek için mi yapılıyor? Duyarlı yöneticiler lütfen bu duruma el atsın. Çünkü sadece benim tespitime göre yüzlerce öğrenci bu şekilde fişlenmiş durumda” dedi.
SOKAĞA ÇIKAMIYORUM
Sınav süreci ve sonrasında yaşadıklarını Hürriyet muhabirine anlatan Bilal Aykut Sarıkaya, “Ben sınav boyunca bırakın kopya çekmeyi korkudan su bile içemedim. Gözetmenlerimiz bir kere bile beni uyarmadı. Sınav sonuna kadar soruları çözdüm ve kağıdımı teslim ettim. Ama sonucu aldığımda şaşkına döndüm, ağladım. Bir anda adım kopyacıya çıktı. Arkadaşlarım benimle alay ediyor, sokağa çıkamıyorum. Okula bile yerleşemedim. Ben polis çocuğuyum. Babam bana hep dürüst olmayı öğretti. Ama şimdi bilgisayar sistemi beni kopyacı olarak fişledi” diye konuştu.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ İNCELEME YAPIYOR
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından Sarıkaya ailesine yapılan resmi bildirimde ise şu ifadeler yer alıyor: “Sınavdan sonra cevap kâğıtlarının değerlendirmesi yapılırken aynı salonda sınava giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılır. İkili/toplu kopya taraması sonucunda kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin ilgili testleri iptal edilir. Bu nedenle sınav esnasında adayların cevap kâğıtlarını hiçbir öğrencinin göremeyeceği şekilde önlerinde bulundurmaları ve kesinlikle herhangi bir yöntemle kopya çekme teşebbüsünde bulunmamaları gerekmektedir. Adı geçen adayın sosyal bilimler testinde ikili kopya tespit edildiğinden bu derse ait sınav sonucu iptal edilmiştir.”
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.