Şans oyunları cebe giriyor

Şans oyunları cebe giriyor

Milli Piyango'nun şans oyunları cep telefonu ve otomata giriyor

Milli Piyango İdaresi, şans oyunlarını da elektronik ortama taşıyacak. Elektronik bilet ve 'kazı-kazan'ı gündeme getiren idare, her yıl yeni oyun ekleyecek. Oyun makinesi sayısı 10 bine çıkarken, cep telefonları da oyun makinesi gibi çalışacak. İstasyonlara otomatlar konulacak.


Milli Piyango İdaresi, sayısal oyun sistemi alt yapısının yetersiz hale gelmesi ve mevcut makinelerin de ömrünü tamamlaması nedeniyle yenilenme çalışmaları yapıyor. Alt yapısını yenileyerek daha hızlı işleyecek bir sistem kurmayı hedefleyen İdare, her yıl yeni bir oyun çıkarmayı hedefliyor. Oyun makinesi sayısını da 10 bine çıkarmayı planlayan İdare'nin ikinci aşamadaki planı ise şans oyunlarını elektronik ortama taşımak olacak. Elektronik bilet ve elektronik kazı-kazan gündeme gelirken, İdare 'sosyal yönü' nedeniyle kredi kartıyla oyun oynamaya izin vermeyecek. Oyunları yaygınlaştırmak için de cep telefonu uygulamalarının yanı sıra 'otomat' tarzı oyun makineleri yaygınlaştırılacak.
Sistem hızlanacak
TBMM'de kabul edilen Torba Kanun'a eklenen bir madde ile 'özelleştirmede lisans devrinin yanı sıra 10 yıl süreyle hizmet alımı modelini' de gündeme getiren İdare, bu konuda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de sunumlar yaptı. Milli Piyango İdaresi, Bakanlar Kurulu'nun özelleştirmede lisans devri ya da hizmet alımı yöntemlerinden birini kabul etmesi halinde ilk aşamada hızlı bir elektronik altyapı oluşturacak. Tuprac yerine ADSL ve GHDS sistemlerinden birine geçilerek, hızlı işleyen bir oyun sistemi kurulacak. İletişim altyapısı da tümüyle yenilenecek.
Her yıl yeni oyun
Milli Piyango İdaresi, yeni alt yapının oluşturulmasının ardından sayısal oyun makinelerini de değiştirecek. Mevcut 4 bin oyun makinesinin yerine yenileri gelecek. Oyun makinesi sayısı da 10 bine çıkarılacak. İdare yeni oyunlar için de çalışmalar yapıyor. Bundan sonra 6 ayda bir veya yılda bir yeni oyunlar devreye sokulacak. Bu şekilde özellikle sayısal oyunların sayısının artırılması hedefleniyor.
Torba Kanun'a konulan hükme göre, piyango biletleri sanal ortamda alınabilecek. Geçerli olacak sanal bilet sistemine göre, elektronik numara alınacak ve bu numara ile çekilişe katılınacak. Elektronik ortamda oyun için her oynayıcının banka hesabı olacak. Kazı-Kazan da elektronik ortama taşınacak.
Piyango otomatı
Self servis oyun makineleri de gelecek. Otomat benzeri bu makinelere para atarak bilet alınabilecek, sayısal oyun oynanabilecek. Makinelerde player oyuncu kartları da kullanılabilecek. Self Servis oyun makineleri, otogar, tren istasyonları ve market gibi vatandaşın yoğun bulunduğu yerlere konulacak. Söz konusu makinelerde ancak 18 yaş ve üstündekiler oyun oynayabilecek. Ayrıca cep telefonları da oyun makinesi olacak ve çeşitli talih oyunları oynanabilecek.

Sosyal sorumluluk anlayışı sürecek

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni sistemle ilgili esasları kendilerinin belirleyeceğini, bunların bir bölümünün özelleştirme şartnamesinde de yer alacağını söyledi. Talih oyunlarında işin sosyal boyutunun da çok önemli olduğuna dikkat çeken yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Özelleştirme yöntemlerinden hangisi seçilirse seçilsin, İdare, sosyal sorumluluk anlayışından taviz vermeyecek.”

Hizmet alımı yapabilir

Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesinde hizmet alımı yöntemini de alternatifler arasında sokan yeni düzenlemede, İddaa'da olduğu gibi açık eksiltme yoluyla özel hukuk tüzel kişilerine bırakılması planlanan işler şöyle sıralanıyor:
İdare tarafından belirlenecek şans oyunlarının terminaller ile elektronik ortamlar üzerinden oynatılması ve ikramiyelerinin ödenmesi amacıyla mülkiyeti yükleniciye ait olmak üzere şans oyunları sisteminin kurulumu, işletim, bakım ve onarımının yapılması.
Merkezi oyun sistemi ile terminaller arasındaki iletişimin sağlanması.
Şans oyunlarına ilişkin pazarlama, reklam, tanıtım faaliyetlerinde bulunulması, çekiliş sonuçlarının yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulması, idare ile bayi ve iştirakçilere danışma ve destek hizmeti verilmesi.
Şans oyunlarına ait biletler ile sarf malzemelerinin tedariki ve dağıtımı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.