Sandıktan çıktılar hapisten çıkarlar mı?

Sandıktan çıktılar hapisten çıkarlar mı?

Seçimde cezaevinde bulunan 9 isim de Meclis vizesi aldı. Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay, Mehmet Haberal CHP'den, Balyoz sanığı Engin Alan MHP'den seçimi kazandı.

KCK davasından tutuklu bulunan bağımsızlar Faysal Sarıyıldız, Gülser Yıldırım, Hatip Dicle, İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş ve Selma Irmak da vize aldı. Peki şimdi ne olacak? Bu isimlerin Meclis'e gelip yemin edebilmeleri için tahliye edilmeleri gerekiyor. Tahliye kararını verecek tek makam ise yargılandıkları mahkemeler.

1- TUNCEL ÖRNEĞİ Mİ?: Davaları 'Anayasal düzene ve devlete yönelik' suç kapsamında olduğu için 'dokunulmazlık' zırhından yararlanamıyorlar. Olası tahliye kararı, 'dokunulmazlık' düzenlemesine değil, 'kaçma riskinin bulunmadığı' gerekçesine dayanacak. Daha önce tutukluyken seçilen Sebahat Tuncel hakkında mahkeme aynı kararı vermişti.

2- DİCLE'NİN DURUMU FARKLI: Hatip Dicle'nin durumu ise diğer 8 isimden daha farklı. Dicle hakkında bir başka davadan verilmiş 1 yıl 8 aylık hapis cezası seçimden önce kesinleştiği için durumu önce YSK inceleyecek. YSK'nın takdiri Parlamentoya bırakması bekleniyor.

DOKUNULMAZLIĞIN BİR ANLAMI OLMALI Hikmet Sami TÜRK(Adalet Eski Bakanı):
Anayasa'nın 83. maddesine göre haklarında seçilmeden önce başlayan soruşturmalarda milletvekilleri korunmakta ama 14. maddeye atıf yapılarak Anayasal düzene karşı suçlar bunun dışında tutulmaktadır. Bu hüküm, tutukluluğun sona ermesini hakim takdirine bırakmaktadır. Görüşüm, dokunulmazlığın anlamı olması için hakimin bu konuda geniş yorum yapması gerektiği yönünde. Tutukluların salınmasının ardından yargılama devam edecektir.

TUTUKLULUK KALDIRILMALI Prof Dr Ülkü AZRAK:
Mahkemenin tahliyesi zorunlu değildir. Diğer taraftan YSK bu kişilerin milletvekili adaylıklarını kesinleştirmiş ve milletvekili olabileceklerine karar vermiştir. Burada yerel mahkemelerin önceki uygulamalarına da bakarak şunu söyleyebiliriz: Mevzuatta 'milletvekili seçilenlerin tutukluluklarına son verilir' gibi net bir hüküm bulunmasa da tutukluluğun kaldırılması gerekir. Aksi halde YSK'nın milletvekili olabilir dediği bir kişinin yerel mahkeme tarafından engellenmesi söz konusu olur.

SEÇMEN 'KAÇMA ŞÜPHESİ YOK' DEDİ Prof Dr Erdoğan TEZİÇ:
Tahliye edilmeleri ve yargılanmasına devam edilmesi gerekir. Bu isimlerin
milletvekili seçilmesi, kaçma şüphesi kalmadığına dair güvenoyu niteliğindedir, mahkeme göz önüne almalıdır. Seçilme yeterliliğine sahip olduğu tespit edilen bu kişilerin mazbatalarını alıp milletvekili sıfatı kazanmaları gerekir. Dicle, mevzuata göre milletvekili seçilmek için gereken şartları yitirmiş görünmektedir. 

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.