Şampiyondan SBS öğütleri!

Şampiyondan SBS öğütleri!

İzmirli Sinem Sınmaz: “Takılırsanız kitapçığı kapatıp sakinleşin. 1-2 dakika durun, yapamadığınıza dönün.”

Üniversite sınavına giren gençlerde olduğu gibi SBS’de de öğrencilerin korkulu rüyası haline gelen iki ders var: Matematik ve fen bilimleri. Geçen yıl matematikte başarısızlık oranı yüzde 84, fende ise yüzde 64 oldu. 1 milyonu aşkın öğrencinin girdiği sınavda 921 öğrenci 100 soruyu da doğru yanıtlayabildi.

Matematik ve fen bilimleri. Bu iki ders üniversite sınavlarında lise öğrencilerini nasıl zorluyor ve başarısızlık oranlarının yükselmesine yol açıyorsa aynı durumilköğretimöğrencilerinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için de geçerli. Türkçe,matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler ve yabancı dil olmak üzere 5 dersten 100 sorunun yöneltildiği SBS’de tüm sorular öğrencilerin aynı yıl içinde gördükleri konulardan çıkıyor. Bir alt sınıftaki derslerden soru sınavda karşılarına çıkmıyor. Buna rağmen geçen yıl SBS en başarısız sonuçların alındığı sınavlardan biri oldu. Bugüne kadar 8. sınıf öğrencilerinin 3 kez katıldığı bu sınavlarda bu iki dersten de yüzde 50 başarı sınırı hiçbir testte aşılamadı.

ORTALAMA 3 SORU YAPILIYOR
Geçen yılmatematikte başarısızlık oranı yüzde 84.05, fen bilimleri testinde de yüzde 64. 35’e ulaştı. 20 sorunun yöneltildiğimatematik testinde soruların çözülme ortalaması 3.19 oldu. Aynımiktarda sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde ise çözülme ortalaması 7.13 olarak gerçekleşti. Geçen yıl 5 testten soruların yöneltildiği 8. sınıf SBS’de yüzde 50 başarı oranı yalnızcamatematik ve fen bilimlerinde değil, diğer testlerde de aşılamadı. 23 soruluk Türkçe testinde başarısızlık yüzde 53’lerin üzerine çıkarken soruların çözülme ortalaması ancak 10’da kaldı. Aynı “başarı” oranları sosyal bilimler ile yabancı dil testlerinde de yaşandı. Sosyal bilimlerde başarısızlık yüzde 53’ün üstünde olurken, testlerin yapılma ortalaması 9’da kaldı. Sosyal bilimler testinde olduğu gibi yabancı dil testinde de son 3 yılın en yüksek başarısızlık oranı geçen yıla ait. 17 soruluk bu testte çözülebilen ortalama sorumiktarı 5 iken, başarısızlık yüzde 70’e yaklaştı. 1milyon 70 bin öğrencinin başvurduğu ancak sınava 1milyon 54 bin 508’inin girdiği 8. sınıf SBS’de 100 sorunun tümünü doğru yanıtlayan ve SBS’de 500 tampuan alan öğrenci sayısı ise 921 oldu. Bir yıl önce gerçekleştirilen sınavda tüm soruları doğru yanıtlayabilen öğrenci sayısı 1544 olmuştu.

OYP’DE 500 PUAN ÇIKMADI
Geçen yıl sınavın tek birincisi oldu. İzmir Mehmet Seniye Özbey İlköğretimOkulu öğrencisi SinemSınmaz 499.242 puanla birinci oldu. Bu sınavda OYP’de tamyani 500 puan alan öğrenci çıkmadı. Oysa 2010 yılında sınavın iki birincisi çıkmış ve ikisinin de OYP’si 500 tampuan olmuştu.

SBS İÇİN ALO 147 HATTI
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yayımladığı SBS genelgesinde sınav salonlarının giriş çıkış açısından uygunluğuna ve sınav uygulamalarında engelli öğrencilerin mağduriyet yaşamamasına dikkat edilmesini istedi. Genelgeye göre öğrenci velilerinin ve görevli olmayan kişilerin sınav salonlarının bulunduğu binalara girişlerine izin verilmeyecek. Aday, veli ve okul yöneticileri sınava ilgili soruları için “Alo 147” hattını arayabilecek. Öğrenciler, sınav giriş yeri bilgilerini “e-okul’’ sisteminden öğrenebilecek.

ŞAMPİYONLAR ANLATIYOR

‘Takıldığınız soruda kitapçığı kapatıp sakinleşin’
Geçen yıl OYP’ye göre tek birinci İzmir Mehmet Seniye Özbey İlköğretim Okulu öğrencisi Sinem Sınmaz oldu. 499.242 puanla şampiyon olan Sinem, kendisiyle birlikte aynı sınava giren ikizi Didem ile burslu olarak İzmir Amerikan Koleji’nde okuyor. Sinem, sınava 6. sınıftan itibaren hazırlandığını, ancak en sevdiği hobisi futbol oynamaktan vazgeçmemesine rağmen 2 yıl gitar çalmayı bırakmak zorunda kaldığını anlatıyor: “Bu maraton 13-14 yaşında çocuklar için çok stresli ve daha çocukluğunu yaşayamadan bu stresi ancak sevdikleri hobilerini de yaparak kaldırabilirler.” Sınav sürecinde her hafta sonu sabah kalkıp dershaneye giderken “Neden?” diye çok isyan ettiğini vurgulayan Sinem, “Top oynamam gerekirken dershanedeydim. Evde test çözerken çok sinirlendiğimi hatırlıyorum, 3 senemi boşa harcamışım gibi hissettim“ diyor. Sinem’in hayali ise kalp cerrahı olmak ve İzmir’e Disneyland kurmak.

İŞTE SİNEM’İN SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERE ÖNERİLERİ:
*Sınavda soruları kitapçıktaki sırayla Türkçe, matematik, fen, sosyal ve İngilizce diye çözdüm. Türkçe’yle başlayıp beynin açılmasını ve kavramasını yükseltiyor, ardından matematikle asıl yüklemeyi yapıyor, sonra fen, biraz daha hafif artık en az haliniz kalmışken de sosyal geliyor. Ama herkesin farklı olabilir, nasıl rahat hissediyorsanız o sırada çözün.
*Testler bittikten sonra 1-2 dakika nefes alıp kendinize gelerek yapamadığınız sorulara dönün.
*Asla ve asla başaramayacağınızı, ne gibi tepkilerle karşılaşacağınızı ya da kimleri hayal kırıklığına uğratacağınızı düşünmeyin. Bu sizin sınavınız. Bunu yapabilirsiniz ve sonuçta hayatın sonu değil.
*İlk karşılaşılan zor sorular acayip moral bozukluğu getiriyor. Ama takmamayı öğrenmeniz gerek. Bence bu soruları moralimiz bozulsun diye başa koyuyorlar. İçinizden “Diğer sorular daha kolay” deyin.
*Sınavda yapamadığınız sorularda çok moraliniz bozulursa kitapçığı kapatıp kendinizi sakinleştirin, 1-2 dakika durun, sonra kitapçığı açıp kaçırdığınız yerleri arayın. Zaten herhangi bir soruda kaçırdığınız bir yer bulup da düzeltince moraliniz hemen yerine gelir.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.