Sakıp Ağa anılıyor!

Sakıp Ağa anılıyor!

10 Nisan 2004 tarihinde hayatını kaybeden Sakıp Sabancı, bugün ölümünün 8'inci yıldönümünde anılıyor

10 Nisan 2004 tarihinde hayatını kaybeden Sakıp Sabancı, bugün ölümünün 8'inci yıldönümünde anılıyor. 71 yaşında vefat eden Sakıp Ağa, Türkiye'de birçok ilki gerçekleştirdi. Holdingin, bugün dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelmesinde aslan payı da şüphesiz ona ait...

Türkiye'nin en renkli işadamı Sakıp Sabancı, yaygın adıyla 'Sakıp Ağa'nın 8. ölüm yıldönümü. Akşam gazetesinin haberine göre, yakalandığı hastalığın ardından uzun süre tedavi gören Sakıp Sabancı 10 Nisan 2004 yılında hayatını kaybetti. 7 Nisan 1933'te Kayseri'de dünyaya gelen Sabancı, çocukluğu ve gençliğinde ciddi sağlık sorunları yaşadığı için eğitimini tamamlayamadı. Lise yıllarında 15 yaşındayken Akbank'ta gişe memuru olarak iş hayatına atıldı. İlerleyen yıllarda Adana'daki birkaç küçük işletmeden oluşan şirketlerini İstanbul'a taşıyan, uluslararası devlerle ortaklık yapan, kurduğu her şirketle rakipleri arasından hızla sıyrılan bir işadamı portresi çizdi. Adana'da Bossa Un fabrikasında ticaret müdürlüğü yaptığı 1957 yılında fabrikanın bahçesinde düzenlenen bir törenle Türkan Civelek ile evlendi. Özel sektörün emekleme döneminde büyük şehirlerin oldukça uzağında Adana'da kurulan yeni fabrikaların sahibi ve fikir babası Sakıp Sabancı'ydı. Bossa kumaş fabrikası, Akçimento'nun temelleri o yıllarda atıldı. 1966 yılında ailenin büyüğü ve şirketlerin temelini atan baba Hacı Sabancı hayatını kaybettikten sonra Sakıp Ağa, şirketleri bir holding çatısı altında toplama kararı aldı. Ölene kadar sürdüreceği Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. O dönemler holdingin genel koordinatörlüğünü yürüten Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ısrarıyla holding, 1974 yılında İstanbul'a taşındı. Bu kararla birlikte Sabancı Holding'in hızlı büyümesi de başladı. Bugün Kocaeli'nde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının temelleri o yıllarda atıldı.

1986'DA TÜSİAD BAŞKANLIĞI YAPTI
1984'TE yurtdışında ilk Türk bankası olan Ak International'ı (Sabancı Bank Plc) kurdu. 1986'da TÜSİAD başkanlığı yaptı. 1986-1999 arasında Dünya Türk İşadamları Konsey Başkanlığı görevini yürüttü. 1989'da yaşamından elde ettiği tecrübeleri kitaplar halinde yayınladı. Okullara MEB'ce tavsiye edildi, This is my life kitabı Japonca'ya çevrildi.

LEGİON D'HONNEUR NİŞANI SAHİBİ
1990'a gelindiği Toyota ile yüzde 50-50 ortaklık kuruldu. Bu Türkiye'de yabancılarla kurulan ilk eşit ortaklık oldu. 1997'de Türk Kalp Vakfı'nda kendi adına 5 milyar TL tutarında bir fon oluşturularak bu fondan yaratılan gelirin kullanılmasıyla, vakfın her yıl seçeceği bir kişiye 'Sabancı İyi Kalplilik Ödülü' verilmesini sağladı. 2000 yılında Paris Elysee Sarayı'nda yapılan törende Sakıp Sabancı'ya Cumhurbaşkanı tarafından Legion d'Honneur madalyası takıldı. 10 Nisan 2004 yılında hayata gözlerini yumdu.

YAPAMADIKLARI...
Lastik işi yüzünden Plaza Otel'i alamadık SAKIP Sabancı başarıları kadar kendi deyimiyle 'başaramadıkları'nı da ifade etmekten hiç çekinmedi. İşte onun ağzından, Sabancı'nın 71 yıllık ömründe başaramadıkları...

- SAVARONA yatını müze haline getirmeyi başaramadığım için çok üzgünüm...

- TURGUT Özal New York 5'inci Cadde'deki Plaza Otel'i almamızı önerdi. O dönemde lastik entegrasyonuna girdiğimiz için başaramadık.

- SABANCI Üniversitesi Maslak Kampusu'nu kurma konusunda Kenan Evren'i ikna edemedik. Daha sonra üniversiteyi mecburiyetten şehrin 60 km uzağına kurduk

- KARTAL-Maltepe'de Sakıp Sabancı Medical Center'ı kurma konusunda izin alamadım.

- 1970 yılı başında petrol bölgesinde bir banka satın almak istedim. 'Fikir iyi ama Sabancı'nın yurtdışına döviz transferine izin veriyorlar derler, vazgeç' dediler.

HABERTURK.COM ailesi olarak Sabancı Ailesi'ne baş sağlığı diliyor ve  Sakıp Sabancı'yı rahmetle anıyoruz...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.