Rusya’da laiklik kavgası

Rusya’da laiklik kavgası

Devlet Başkanı Medvedev'in okullarda ve orduda “gönüllü” din dersleri açma kararı Rusya'da laiklik tartışması başlattı.

Devlet Başkanı Medvedev'in okullarda ve orduda “gönüllü” din dersleri açma kararı Rusya'da laiklik tartışması başlattı. Uygulamanın, ateistlerle Hıristiyanlık dışındaki inançların baskı altında kalmasına yol açacağı savunuluyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, laiklik yandaşlarının uzun süredir engellemeye çalıştığı okullarda ve orduda din dersi okutulmasına başlama kararı aldı. Medvedev, Rusya'da “geleneksel dinler” olarak adlandırılan dört büyük dinin temsilcileriyle önceki gün yaptığı görüşmede, pilot uygulamanın eylül ayında 12 bin okulda ve birliklerde “gönüllülük temelinde” başlayacağını açıkladı.

İnanç özgürlüğü
Medvedev Rusya anayasasının devlet ve din işlerinin ayrılmasını zorunlu kıldığını, ancak aynı zamanda vatandaşların inanç özgürlüğünü güvence altına aldığını belirterek isteyenlerin dört büyük dinin anlatılacağı derslerden birini, arzu etmeyenlerin ise alternatif ahlak dersini seçebileceğini belirtti.
Rusya'daki okulların yüzde 20'sinde başlayacak uygulamanın 2012'ye kadar ülke çapında yaygınlaştırılmasının planlandığını açıklayan Rusya lideri, okullarda velilere ve öğrencilere, birliklerde de askerlere baskı yapılmamasını istedi.
Medvedev'in Rus Ortodoks Kilisesi, Müslüman, Musevi ve Budist temsilcilerle toplantısına katılan Eğitim Bakanı Andrey Fursenko, okullardaki dersleri kesinlikle din adamlarının vermeyeceğini açıkladı.
Medvedev böylelikle, birkaç yıldır “Hıristiyanlık kültürü” adı altında okullarda zorunlu din dersi okutulması için kampanya yürüten Ortodoks Kilisesi'nin talebini diğer dinleri de katarak kısmen dengelemiş oldu.
Kilise 144 milyon nüfuslu Rusya'da 100 milyon Ortodoks bulunduğunu savunuyor, anketler ise dini gerekleri yerine getirenlerin beş milyon civarında olduğunu gösteriyor.

Din propagandası
Uygulamanın laikliğe aykırı olduğunu düşünen çevreler, diğer dinlere göre daha örgütlü olan kilisenin dersleri din propagandasına dönüştürebileceğini, Hıristiyan olmayanlarla ateistlerin baskı altında kalabileceğini ileri sürüyorlar.
Rusya Savunma Bakanlığı'nın ordudaki din dersleri için 250 din adamına maaş bağlayacağını açıklaması yine din ve devlet işlerinin ayrılığı ilkesiyle çeliştiği gerekçesiyle tartışma yarattı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.