Rusya ve Ukrayna Doğalgaz Krizinde Anlaştı

Rusya ve Ukrayna Doğalgaz Krizinde Anlaştı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna ile Avrupa Fiyatlarında Doğalgaz Alımı Konusunda Anlaştıklarını, 2009 Yılı İçin Serbest Piyasa Fiyatlarından Yüzde 20 İndirim Yapılacağını Açıkladı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna ile Avrupa fiyatlarında doğalgaz alımı konusunda anlaştıklarını, 2009 yılı için serbest piyasa fiyatlarından yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı. 2009 yılında Ukrayna'nın Rusya'dan aldığı transit ücretinde ise bir zam yapılmayacak. Vladimir Putin, 1 Ocak 2009'dan itibaren de transit ücretleri ve doğalgaz alımı ile ilgili serbest piyasa fiyatlarının geçerli olacağı konusunda anlaştıklarını söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, doğalgaz krizine çözüm bulmak amacı ile bugün Moskova'da bir araya geldi. Gece geç saatlere kadar süren görüşmeler sonunda transit gaz ve Ukrayna'nın iç alımı ile ilgili yeni bir anlaşma sağlanmış oldu. Rusya Başbakanı, Ukrayna tarafının kısa sürede Avrupa sevkıyatının başlayacağı konusunda güvence verdiğini söyledi.

Ukrayna Başbakanı Timoşenko da yaptığı değerlendirmede Gazprom ve Naftogaz temsilcilerinin gerekli dökümanları hazırladıklarını, belgelerin kısa sürede imzalanmasının ardından avrupa sevkıyatının da başlayabileceğini ifade etti.

Kiev, Putin'in 31 Aralık'ta önerdiği bin metreküp için 250 dolarlık rakamı kabul etmemişti. Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, en fazla 201 dolar verebileceklerini ifade ederek görüşmeleri terk etmişti. Yaşanan krizle birlikte Rusya ve Ukrayna'nın, Avrupa ülkeleri için güvenilir enerji tedarikçisi olma özellikleri bir kez daha yara aldı. Birlik, enerji çeşitliliği konusunda çalışmaların hızlandırılmasını istiyor.

Diğer taraftan Rusya'nın Avrupa Birliği'ne daha fazla doğalgaz satma ve Ukrayna bağımlılığını azaltma düşüncesi ile geliştirdiği Kuzey ve Güney Akım doğalgaz boru hatları ile ilgili projelerin de olumsuz etkileneceği kaydediliyor. Rus enerji şirketi Gazprom'un zararı ise 1,3 milyar doları buldu.

Rusya Ukrayna'ya verdiği doğalgaz fiyatları konusunda anlaşma sağlayamayınca 1 Ocak'tan itibaren Ukrayna vanalarını kesti. Kiev'in Avrupa sevkıyatından doğalgaz çaldığını iddia eden Rus enerji şirketi 7 Ocak'ta da avrupa sevkıyatını durdurdu. Avrupa Birliği'nin aracı olması ile oluşturulan bağımsız denetim komisyonu da krizin çözümüne katkı sağlamadı. Rusya'nın sevkıyatı başlatma kararı almasına karşın Kiev teknik gaz anlaşması olmadığı gerekçesi ile Avrupa sevkıyatına izin vermedi. Enerji ithalatı gerçekleştiremeyen 20'ye yakın Avrupa ülkesi krizden olumsuz etkilendi. Avrupa Birliği hafta sonuna kadar krizin çözülmesi ile ilgili Moskova ve Kiev'e ültimatom verdi. Brüksel aksi durumda iki ülke ile de ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği tehdidinde bulunmuştu.

www.sondakika.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.