Rusya safını belli etti

Rusya safını belli etti

Rusya saf tuttu: Sincan, Çin'in iç işi

Dünyanın gözü kulağı dün de Urumçi başta olmak üzere Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeydi. Rusya'dan yapılan açıklamadaysa olayların Çin'in iç işleriyle ilgili bir konu olduğunun vurgulanması dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, “ülkesinin etnik çatışmalardan derin endişe duyduğunu” söyledi. Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD olarak mevcut durumu anlamaya çalıştıklarını belirterek, en önemli konunun ise şiddetin sona erdirilmesi olduğunu dile getirdi. Hillary Clinton, ülkesinin tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğunu da kaydetti.
Rusya ise olayların Çin'in “içişleriyle” ilgili konu olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Ayrılıkçı sloganlar kullanıp, etnik hoşgörüsüzlüğü tahrik ederek buradaki karmaşayı çıkaran kişiler vatandaşlara saldırıp dövdüler, arabaları ters devirip yaktılar, dükkânları ve diğer binaları yağmaladılar” denildi. Açıklamada, “Rusya'nın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni Çin Halk Cumhuriyeti'nin ayrılmaz bir parçası olduğuna dair görüşünü ve bu olayları da çok net şekilde Çin'in içişleri şeklinde değerlendirdiğimizi teyit ederiz. Hukuk sınırları içinde alınan önlemlerin, durumun hızlı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmasını ümit ederiz” ifadesine yer verildi.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.