Rusya ile enerji alanında 4 dev imza

Rusya ile enerji alanında 4 dev imza

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in dün Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Moskova-Ankara ilişkilerini derinleştiren imzalar atıldı.

Türkiye, Rus gazını Karadeniz üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım projesinin kendi sularından geçmesine yeşil ışık yaktı.


İlgili Haberler


[Haber Analiz] 'Rusya ile kazan-kazan çözümü'


Rusya da kaynak sorunu yaşanan Samsun-Ceyhan boru hattına petrol tedarik etmeyi ve doğalgazının da Mavi Akım–2 projesiyle Türkiye'den Ortadoğu'ya transferine onay verdi. Türkiye'nin Rusya'dan doğalgaz alımına imkân sağlayan ve 2011'de bitecek olan anlaşmanın süresi de uzatıldı. Rus gümrüklerinde Türk TIR'larına uygulanan sıkı denetim konusunda da ilerleme sağlanırken, iki ülke ilişkilerinin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için başbakanların gözetiminde bir mekanizma oluşturulması konusunda görüş birliğine varıldı. Eğitim alanında ise sürpriz bir adım atıldı. Türkiye'de Rus-Türk koleji ve üniversitesinin açılması kararlaştırıldı. Mersin-Akkuyu nükleer santral ihalesinde ise mutabakat sağlanamadı. Fiyat konusunda pazarlıklar sürecek. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de katıldığı imza töreninin ardından konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Moskova ile ilişkileri geliştirmenin Ankara'nın dış politika önceliği olduğunu kaydetti. Putin ise "Kapsamlı görüşmeler yaptık. Pek çok konuda mutabakata vardık." dedi.


zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.