Rumlardan eğitim ambargosu

Rumlardan eğitim ambargosu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, Avrupa Siyasi Araştırmalar Konsorsiyumu tarafından organize edilen kış okulunun 3 yıl boyunca DAÜ'de yapılmasının, Rum baskıları sonucu engellendiğini bildirdi.

Öztoprak, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerinin üye olduğu "Avrupa Siyasi Araştırmalar Konsorsiyumu" (ECPR) tarafından organize edilen kış okuluna, Şubat 2012’den itibaren üç yıllığına ev sahipliği yapmak üzere başvuran ve diğer adaylar arasından "büyük bir övgüyle" seçilen Doğu Akdeniz Üniversitesinin bu etkinliği yapmasının, Rum yönetiminin ısrarlı baskıları sonucunda engellendiğini duyurdu.

DAÜ’nün kalitesinin ve akademik anlamda uluslararası rekabet edebilirliğinin Rumları son derece rahatsız ettiğinin bilinen bir gerçek olduğunu kaydeden Öztoprak, bu rahatsızlıklarının akademik etkinlikleri engelleyecek kadar ileriye gitmesini şaşkınlıkla izlediklerini belirtti.

Bundan daha da şaşırtıcı ve üzücü olanının, her fırsatta eşitlikçi, demokratik ve insan hakları savunucusu görünümünde olan Avrupalıların bu baskılara teslimiyeti olduğunu dile getiren, "Bu gelişme, Kıbrıs Türklerinin her anlamdaki izolasyonuna ısrarla göz yummaya devam eden Avrupalı çevreler için utanç duyulacak bir gelişmedir" ifadesini kullandı.

-"Mücadelemiz ve ısrarlı çabamız sürecek"-
Rum yönetiminin, DAÜ ile akademik çalışmalar yapan çeşitli kurumlara ve kişilere yapmakta ve yaptırmakta olduğu tehditlere rağmen, DAÜ’de her yıl onlarca uluslararası etkinliğin başarı ile düzenlendiğini vurgulayan ve bu konudaki mücadelelerinin ve ısrarlı çabalarının süreceğini belirten DAÜ Rektörü Prof. Dr. Öztoprtak, şunları kaydetti: "ECPR yöneticilerinin DAÜ’yü ziyareti ve sıkı bir değerlendirme ve eleme sürecinden sonra en iyi başvurunun DAÜ’den geldiği hususu, ECPR’ın Yaz ve Kış Okulları Komitesi ve ECPR’ın en üst organı olan ve Avrupa’nın önde gelen Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler profesörlerinden oluşan Yönetim Kurulu tarafından oy birliği ile teyit edilmiştir. Bu teyitte, başvurunun ciddiyetinden ve DAÜ’nün kalite ve olanaklarından övgüyle bahsedilmiş, sonuç olarak Şubat 2012’de başlamak üzere üç sene boyunca ECPR Kış Okulu’nun DAÜ’de gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.

ECPR yöneticileri, Kıbrıs Rum tarafından kaynaklanması muhtemel bilindik bazı itirazların olabileceğini bilmelerine rağmen, herhalde bu denli şiddetli karalama kampanyalarına ve baskılara maruz kalacaklarını tahmin etmemişlerdir. ECPR yöneticilerine, Kıbrıs Rum yönetiminden kaynaklanan, Brüksel ve Londra’daki temsilciliklerinin de girişimleriyle yönetilen baskılar ve sözlü ve yazılı tehditler ile Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi (University of Nicosia) yöneticileri tarafından itirazlar yapılmıştır. ECPR yöneticileri, ilk etapta bu baskılara boyun eğmemiş, akademik ve siyasi konuların ayrı tutulmalarının gerekliliğini bu kişi ve kurumlara bildirmiştir.

Bunun yanı sıra akademik ve fiziki olanaklar bakımından en iyi seçeneğin DAÜ olduğunu ifade ederek, eğitimin bir insan hakkı olduğu bilinciyle, Kıbrıslı Türklerin ve yüksek öğretim kurumlarının ve özellikle ECPR’in tam üyesi olan DAÜ’nün, bu konuda haksızlığa uğramasına karşı durmaya çalışmışlardır."

Avrupa’nın önde gelen üniversitelerine ek olarak dünyanın başka bölgelerinden de birçok akademisyen ve katılımcıların DAÜ’ye gelmeleri için duyurular gönderildiğini ve başlatılan kayıt sürecinde kış okuluna yapılan başvuruların beklenenin çok üzerinde olduğunu kaydeden Prof. Öztoprak, açıklamasının devamında şunlara yer verdi: "Bu durumdan fazlasıyla rahatsız olmuş olan Rum yönetiminin ’halen açıklığa kavuşması için gayret sarf ettiğimiz’ bazı ek baskı ve tehditlerinin bu aşamada gerçekleşmiş olduğu ortadadır. Çünkü ne yazık ki ECPR yönetimi, bizlere, 2012 Kış Okulunu Viyana Üniversitesine taşıma kararı aldıklarını bildirmişlerdir. Bununla birlikte; yaşadıkları sorunları aştıktan sonra ileriki yıllarda DAÜ’de Kış Okulunu yapmayı talep etmişler, DAÜ’nün kayıplarını tazmin etmeye yönelik teklifte bulunmuşlar, öğretim elemanlarımızın ve araştırma görevlilerimizin Viyana’daki kış okulunda eğitici olarak görev almasını istemişler ve on doktora öğrencimizin tüm masrafları kendileri tarafından karşılanmak üzere Viyana’daki kış okuluna kayıtlarını sağlamışlardır.

Ne var ki, tüm bunlar Rum yönetiminin baskısına boyun eğdikleri gerçeğini değiştirmemektedir."

 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.