Rotasyonda Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Rotasyonda Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Rotasyonda Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Taşra yöneticileri için geçen haftanın en önemli konusu, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer DİNÇER'in internet haber sitelerinde yer alan rotasyon ile ilgili açıklamaları oldu. Daha önce de Bakan Yardımcımız Sayın Orhan ERDEM rotasyon uygulamasının yüzde doksan dokuz, yaz aylarında yapılacağını belirtmişti. Dernek yönetimindeki arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız görüşmede, samimi bir şekilde bu sene yer değiştirme uygulamasının neden yapılmadığını izah etti. Sadece 4+4+4 nedeni ile yapılmadı deyip geçiştirmedi. İller bazında çalışmalar yaptıklarını, illerde birkaç taşra yöneticisi dışında tüm yöneticilerin rotasyona uğrayacaklarını söyledi. Sayın ERDEM şunları söylemişti;” Yer değiştirmenin bu sene ertelenmesinin en önemli sebebinin yeni eğitim sistemi olduğunu vurguladı. Bazı illerde yönetici kalmayacağını tümünün rotasyona tabi olduğunu gördük. Ancak gelecek yıl yüzde doksan dokuz rotasyon uygulanacaktır dedi.” Bu vesile ile şunu belirtmek isterim ki, yaptığımız görüşme de Bakan Yardımcımızın nazik tavrı ve mütevazi üslubu bizi etkilemişti.
İnternet sitelerine yansıyan Sayın Bakanımızın işte o açıklamaları” Eğitim yöneticileri ile ilgili rotasyon planlamamız var. Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürlerine rotasyon uygulayacağız. Bununla ilgili planlamamızı ve çalışmamızı tamamlamak üzereyiz.” Yalnız şunu da ifade etmek istiyorum; geçen eğitim öğretim yılı sonunda Sayın Bakanımız benden duymadığınız açıklamalara inanmayınız demişti. Bakanlığın web sitesinde böyle bir açıklama yer almadığı müddetçe inanmak zor…
Yapılması gerekenler…


Yer değiştirme uygulamalarından önce öncelikle şube müdürlerinin isteğe bağlı yer değişikliği gerçekleştirilmelidir. Bu ilk defa yapılması planlanan rotasyon öncesi şube müdürlerinin mağduriyetini önleyecektir. 950 şube müdürü kadrosu taşraya dağıtıldıktan sonra isteğe bağlı yer değişikliklerinin yapılması yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Rotasyona yumuşak, sancısız geçişi sağlayacaktır. Çünkü taşra yöneticileri okul yöneticileri gibi bir okuldan başka bir okula tayin istememektedirler. Yaşadıkları şehirleri ve düzenlerini değiştireceklerdir. Şube müdürlerinin %50 sinden fazlası isteğe bağlı yer değişiklikleri ile yer değiştirebilir.


Yapılmaması gerekenler…
Rotasyon öncesi yapılmaması gerekenler ise tahsis edilen 950 şube müdürlüğü için hizmet içi kurs açılmasıdır. Eğer şube müdürü rotasyonundan önce ilk atama şube müdürleri bu kadroları dolduracak olursa yer değişikliği, halihazırdaki şube müdürleri arasında olacaktır. İlçe müdürleri/il müdür yardımcıları için böyle bir sıkıntı söz konusu… Bu kadroların nerdeyse tamama yakını dolduruldu. Yapılacak değişim dolu kadrolar üzerinden olacaktır.


Şube müdürleri için 76.maddeden atamalar söz konusu olmadığından diğer taşra yönetici kadrolarına yapıldığı gibi atamalar olmayacaktır.Yakın zamanda yönetmelik değişiklikleri yapılmadığı takdirde şube müdürü kadrolarına atama yapılması zor görünüyor…. Kısacası şube müdürleri rotasyonu ilçe milli eğitim müdürleri/il müdür yardımcılarına göre daha kolay gerçekleşecek. Umarım bu öngörümüzde yanılmayız.

Davut ÇALIŞKAN
Ueyder Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.