ROTASYON'da Son Durum

ROTASYON'da Son Durum

Fransızca "rotation" kelimesinden gelen rotasyon; "yer değiştirme" anlamına geliyor. Neden yapıyorum bu açıklamayı?

Çünkü bu kelime çok itici. Hiç değilse kelimenin Türkçesini söyleyelim: "Yer değiştirme". Bu kelime daha hoş geliyor kulağa... Türkçe sözlüğe bakarsanız kelimenin bu karşılığını göreceksiniz.

Yazıma resim bulmak için "google görseller"de arama yaptım. "Rotasyon" kelimesini kutuya yazdığım zaman karşıma hep "baskı makinaları" fotoğrafları geldi. Sanki günümüzde "rotasyon" ile mevcut okul yöneticilerine uygulanmaya çalışılan "baskı"yı anlatırcasına.

Tamam, anlıyoruz. Bir yönetici uzun yıllar bir okulda kaldığı zaman "verimlilik" yönünden eksiklikler yaşanabilmekte. Bu açıdan bakıldığında bir sıkıntı yok. Ancak bu durum yer değişikliği uygulamasının hakkaniyet ilkelerine uygun yapılmasına engel değildir.

1. Bu baskı neden sadece okul müdürlerine uygulanıyor? Milli Eğitim müdürleri, daire başkanları, müsteşarlar, şube müdürleri, genel müdürler, müdür yardımcıları, öğretmenler vs. neden aynı kapsama alınmıyor? Madem ki mekan değişikliği bu kadar faydalı, diğer zevata neden uygulanmıyor? Bu listeyi daha da uzatabiliriz parti başkanları ve sendika ağalarını da içine alacak şekilde.

2. Yer değişikliği yapılacaksa, mutlaka hakkaniyet esaslarına uygun olmalı. Yani siz yıllarca Milli Eğitime hizmet edeceksiniz, sonra size tercih hakkı verecekler, ama her şeye rağmen istek dışı atama da yapabilecekler. Bu zorlamanın kabul edilmesi mümkün değildir. Yani kısaca söylemek gerekirse; yer değşikliğine evet, tercih yapılmasına karşın istek dışı-zorla yapılacak atamalara hayır!

3. Aslında sorun tek bir cümlenin (AŞAĞIDA KIRMIZI RENKLİ CÜMLE), yönetmeliğin ilgili maddesinden çıkartılması ile çözümlenecektir. İşte yönetmeliğin ilgili maddesi;

Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar

MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, il içinde aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir.

(2) Görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunmayanların atamaları bir sonraki zorunlu yer değiştirme döneminde yapılır.

(3) Zorunlu yer değiştirmeye ilişkin yapılacak duyurular üzerine bu kapsamda bulunan yöneticiler bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunurlar. Başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmeleri durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından birine yapılır. Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılır.

(4) Zorunlu yer değiştirmelerde beş yıllık çalışma süresinin hesaplanmasında o yılın temmuz ayının ilk günü esas alınır.

Sonuç olarak bakanlıktan bu konuda ek bir değişiklik ile düzenleme bekliyoruz. Bu düzenleme yapıldığında hiç bir okul müdürü; "hayır ben yerimden kıpırdamıyorum" demez / diyemez diye düşünüyorum. Okul müdürlerinin talebi; tercihte bulunmak ve tercihleri doğrultusunda atanmak.

Rotasyona HAYIR, Yer değişikliğine EVET!

 

Saygılarımla.

 

Ömer AKGÜMÜŞ

Eğitim Yöneticileri Sendikası

Genel Basın Yayın Sekreteri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum