Romanlara okuma - yazma açılımı!

Romanlara okuma - yazma açılımı!

Roman mısınız" diye sorulması üzerine, gelen tepkilerin ardından okuma - yazma kursu açtılar...

İzmir'in Örnekköy Semti'ndeki bir ilköğretim okulunda yapılan ankette, velilere "Roman mısınız" diye sorulması üzerine gelen tepkilerin ardından İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, aynı semtte Roman kadınlar için okuma yazma kursu açtı. Örnekköy'de oturan ve okuma yazma bilmeyen 125 anneye okuma yazma kursu veren Milli Eğitim Müdürlüğü, çocuklarını bırakacak kimsesi bulunmayan ailelerin çocuklarına kreş açarak, kursa katılımı artırdı.

Roman vatandaşları okur-yazar ve meslek sahibi yapmak için kolları sıvayan Milli Eğitim Müdürlüğü, dernekler ve muhtarlar aracılığıyla Karşıyaka'da okur yazar olmayan 125 Roman kadını tespit etti. Kadınlara yönelik 3 haftalık okuma yazma kursu açan Milli Eğitim Müdürlüğü, çocukların evde yalnız kalmaması için de kursiyer annelerin çocuklarına kreş açtı. Okuma yazma bilmeyen ve yaşları 18-55 arasında değişen Roman kadınlar, akşamları Örnekköy İlköğretim Okulu'nda ders görürken, çocuklara da yan binada oluşturulan kreşte öğretmenler tarafından eğitim verilmeye başlandı.

Kursa devam eden kadınları ziyaret eden ve Karşıyaka'yı pilot bölge seçtiklerini söyleyen İzmir Milli Eğitim Müdürü M. Rağip Üye, amaçlarının okur yazar olmayan Roman anne ve baba bırakmamak olduğunu açıkladı. "Anneler kursa, çocukları kreşe" projesiyle Roman anneleri okur yazar ve meslek sahibi yapmak istediklerini belirten Üye, "Okur yazar olmayanları tespit ettikten sonra, Halk Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla kurs açtık. Anneler kurs görürken, çocukların evde yalnız kalmaması için onlara da kreş açtık. Anne kursta okuma yazma öğrenirken, çocuklar da çocuk gelişimi uzmanları tarafından kreşte kontrol altına alınarak eğitiliyor. Anne okuma öğrenmiş oluyor, çocuklar da kreşte öğretmenler tarafından eğitim görüyor" diye konuştu.

Projeyi bütün ilçelere yaymak için çalıştıklarını da belirten Üye, "Kursta başarılı olan anneler, belgelerini aldıktan sonra, ilköğretim, lise ve hatta açık öğretimi bitirip, sonra da meslek sahibi olabilirler" ifadelerini kullandı.

İzmir Milli Eğitim Müdürü Rağip Üye, Roman kadınların okumayı öğrenip öğrenmediğini anlamak için onlara kitap okuttu. Üye, kadınların kitaptaki yazıları okuduğunu görünce "Kurs yararlı olmuş, hepsi okumayı sökmüş" dedi.

Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı ile birlikte kursiyerleri ziyaret eden Üye, kreşteki çocukları da ziyaret ederek, çeşitli hediyeler verdi.

habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.