Rektörler çok fazla güçlü diyen akademisyenler 'çalışma grubu' kurdu

Rektörler çok fazla güçlü diyen akademisyenler 'çalışma grubu' kurdu

Rektörler çok fazla güçlü diyen akademisyenler 'çalışma grubu' kurdu

423 akademisyenin imzasıyla Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu (GIT) kuruldu. Grup, üniversitelerdeki öğretim üyelerine yönelik baskıları takip edecek, akademisyenler arasında uluslararası alanda dayanışmayı sağlayacak ve bilgi bankası oluşturacak.TÜRKİYE’deki üniversitelerden 423 akademisyenin imzasıyla Ocak ayında Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu (GIT) kuruldu. Birkaç ay önce Fransa’da başlatılan girişim çerçevesinde GIT Türkiye’yi kurma fikri ise, özellikle Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın tutuklanmasının ardından yurt dışında yaşayan Türkiyeli akademisyenlerden geldi. Girişimin amacı, tutukluluk da dahil olmak üzere öğretim elemanlarına yönelik üniversite içi veya dışı, akademik faaliyetlerden dolayı yapılan açık ya da örtülü baskıları teşhir ve tespit etmek. Akademisyenler arasında uluslararası dayanışma ağı oluşturmak. Aynı zamanda otoriter ve baskıcı davranışlara izin veren yönetmelik yasa maddelerini de ortaya çıkartıp değişmesi için çalışmalar yapmak.

Akademik özerklik vurgusu

YÖK Disiplin Yönetmeliği’nin baştan aşağı değişmesi gereken, çok otoriter eğilimli bir yönetmelik olduğunu savunan GIT çağırıcılarından Prof. Dr. Ahmet İnsel, Türkiye’de rektörlerin çok fazla güç sahibi olduğunu söylüyor. Prof. Dr. İnsel, bazen demokrat kişilerin bile rektör olduğu zaman istemese de YÖK yönetmeliğinin verdiği gücü kullanmak zorunda olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Ahmet İnsel GIT’in amacının da bunu göstermek ve değişimi sağlamak olduğunu belirtiyor.

Özgürlüklere sahip çıkın

Akademik baskıların her yerde farklı olduğunu belirten İnsel, yasalar ve yönetmelikler gibi yukarıdan bir değişimin yanı sıra alttan bir değişimin gerekliliğinin de altını çiziyor: “Öğretim üyelerinin kendilerine akademik özgürlükler konusunda taleplerinin güçlü ve haklı olduğunu, mücadele etmekte mutlak bir meşruiyete sahip oldukları inancının yeniden pekiştirilmesi gerekiyor. Alttan da bir talebin gelmesi gerekiyor. Onun için bizim insiyatifimiz yatay bir insiyatif. Esas öğretim elemenlarının, akademisyenlerin kendi özerkliklerine sahip çıkmaları lazım. Bunu da tek başına kalarak değil, dayanışma ağı içinde yapmaları mümkün olabilir. GIT ile onu gerçekleştirmek istiyoruz, arzumuz bu.”

Prof. Dr. Ahmet İnsel son olarak Türkiye’deki akademik camiaya şu mesajı gönderiyor: “Bu bütün akademisyenlerin sorunudur, dolayısıyla buradaki dayanışma ne kadar güçlü olursa o kadar etkili olabilir.”

Girişimin çağrıcıları

Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet İnsel ve Prof. Dr. Füsun Üstel, Marmara Üniversite si’nden Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa gibi isimler girişimin çağırıcıları arasında. Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika’daki öğretim üyeleri ve araştırmacıların başlattığı insiyatif olan GIT’in yurt dışından yaklaşık 50 çağırıcısı bulunuyor.

 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.