Ramazan Zammı Erken Başladı

Ramazan Zammı Erken Başladı

11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan, gıda spekülatörleri için fırsat ayı oldu..

İslam dünyasında 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan, gıda spekülatörleri için zam ayı oldu. Her yıl olduğu gibi tüm uyarı ve denetimlere rağmen birçok ürünün fiyatı daha ramazan başlamadan önemli oranda artırıldı.

Mübarek Ramazan ayının başlamasıyla zam furyasının da devam etmesi bekleniyor. İlginç olan ise birçok kurumun zam yapmayacağız demesine rağmen ürün fiyatlarındaki artış!

Bunların başında ise TMO'nun, "Spekülasyona karşı önlem aldık" dediği pirinç geliyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında pirinç yüklü gemiler İstanbul açıklarında bekletilmişti. Pirinç fiyatları birden bire 2 - 3 katı artmıştı.

Bazı bölgelerde ise pirinç karaborsaya düşmüştü. Hatta TMO bayilerinde ''ucuz pirinç'' kuyrukları olmuştu. Vatandaşlar Ramazan'da en çok aranan gıda ürünü olan pirinci fahiş fiyatlardan almıştı.

Firmalar Ramazan yaklaşınca zam yapmadıklarına ilişkin açıklamalar yapmaya başladılar. Sadece beyaz et sektöründe yaklaşık yüzde 25'e varan zamlar oldu. Ancak beyaz et sektörünün öncü firmaları ''biz zam yapmadık'' diye açıklama yapmaya devam ediyor. Marketlerdeki raf fiyatları ise Ramazan yaklaştıkça artmaya devam ediyor.

Ramazan ayında tüketimi önemli oranda artan, pastırmaya gelen zam ise adeta dudak uçuklatıyor. Orta gelirli 4 kişilik bir ailenin tadımlık da olsa pastırma alamayacağı acı gerçek olarak karşımızda duruyor. 20-22 gram gelen 1 dilim pastırmanın fiyatı 1 TL'ye kadar ulaştı. Bir pide fiyatına bir dilim pastırma...

Bu arada Fırıncılar Birliği, Ramazan pidelerine zam gelmediğini açıkladı. Belki Türkiye'de Ramazan'da sadece pide zamsız evimize girecek. 300 gram Ramazan pidesi Türkiye'de 1 TL'den satılacak.

Piyasa araştırmalarına göre, fiyatlar 1-2 ay öncesine göre yüzde 25-30 oranlarında arttığını görülüyor.

İşte Ramazan'da masamızda olmazsa olmaz gıda ürünlerinin fiyatları:

Sucuk: 18 TL
Salam: 24 TL
Pastırma: 47 TL/kg
Çay: 8 TL
ZeytinYağı: 26 TL
5 Litre Ayçiçeği Yağı: 19 TL
Salça: 2.5 TL
1 LT Ayçiçeği Yağı: 4.2 TL
Makarna çeşitleri: 1 TL
Pirinç: 8 TL
Bulgur: 3.5 TL
Yeşil Mercimek: 5.7 TL
Kuru Fasülye: 3.2 TL
Kırmızı Mercimek 2 Kg: 12 TL
Nohut: 3 TL
Barbunya:3 TL
Yeşil Zeytin: 12 TL
Ezine Peyniri 1 Kg: 18 TL
Kapalı Peynir 2 Kg: 30 TL
Kaşar Peyniri: 18 TL

Burak Taşçı / HT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.