Profesöre mobbing davası

Profesöre mobbing davası

Hemşireden profesöre mobbing davası

Evli ve 2 çocuk annesi hemşire Meral Şahin, görev yaptığı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Romatoloji-İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eren Erken’in kendisine yönelik baskı, taciz, yıldırma ve küçük düşürmeye yönelik eylemleri nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu iddia ederek tazminat davası açtı. Adana 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı davanın dilekçesinde,  girdiği bunalım sonucu aile huzurunun bile bozulduğunu iddia etti.
Romatoloji-İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erken’in, görev ve yetkisinden aldığı güçle kendisine mobbing uyguladığını ileri süren Meral Şahin, dilekçesinde şu iddialarda bulundu:

 


‘Baskılar psikolojimi bozdu’
“Son 1 yıla kadar 4 yıldır aynı bölümde birlikte çalışıyorduk. Aramızda hiç bir problem yokken, hatta beni son derece başarılı, çalışkan buluyor ve takdir ederken, özel hastaları kendisine değil de başka doktora yönlendirdiğim kanısıyla bana yönelik tavır ve davranışları değişti.
Hiçbir hastayı hiç bir hocaya yönlendirmediğim halde, bana uyarı yazısı gönderdi. ‘Ben ne istiyorsam yapacaksın, kendini dev aynasında görüyorsun’ diyerek hareket etti.
Hastalara benim hakkımda ‘Vicdansız ve insafsız’ bir hemşire olduğum iddiasıyla şikâyet dilekçesi yazdırdı. Yıllık izin talebimi tamamen keyfi gerekçelerle reddetti. Psikolojik ve duygusal baskı sonucu psikolojim bozuldu.”

‘İddialar gerçek dışı’
Prof.Dr. Eren Erken ise avukatı aracılığıyla yaptığı yazılı savunmasında, kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek şunları anlattı:
“Görevini aksatması, yapmaması, sorumluluklarını tam olarak üstlenmemesi, görev yerini sık terk etmesi, iş disiplinine uymaması, mesai saatlerinde hastane içinde boykot ve eylemlere katılarak hasta hizmetlerinin aksamasına neden olmasından dolayı başhekimlik tarafından başka bir birime gönderilmiştir. İddiaları gerçek dışıdır.”


SENDİKA DA SAHİP ÇIKTI

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri de davanın ilk duruşması yapılırken üyelerine destek amacıyla Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, hastanede özellikle bayan yardımcı personel üzerinde benzer uygulamaların arttığı öne sürülerek kınandı.

 

Tanıklar: Servisten ayrılan mutlu oluyor

Davanın ilk duruşmasında tanık olarak dinlenen aynı bölümde görevli Dr. Süleyman Özbek, hemşire Meral Şahin’in çalışma şartlarından dolayı psikolojik tedavi gördüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Bölümde huzursuzluk olduğunu biliyorum. Kimse bizim bölümde çalışmak istemiyor. Bölümden ayrılan herkes çok mutlu. Ayrıca Eren Erken tarafından rektörlüğe yazılan bizim bölümle ilgili bir yazı var, o yazıdan dolayı utanç duyuyorum. Bu yazı orada çalışan insanların hastaları yönlendirdiği şeklindedir.”
Hastanenin başka bir bölümünde hemşire olarak çalışan Nazan Eroğlu da tanıklık yaparak, “İçeriden sesler geliyordu. Eren hoca, ‘Sen kendini ne zannediyorsun, dev aynasında mı görüyorsun? Ben böyle istiyorum, böyle olacak’ diye bağırıyordu. Sonra Meral ağlayarak çıktı” diye ifade verdi.

‘Hemşire görevi aksatıyor’
Aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışan davalı tanığı Fatih Yıldız ise “Meral hanım başına buyruk olarak çeşitli vesilelerle görevini aksatıyor, boykot, grev gibi olayların tamamına katılıyor. Biz de görevini aksattığı için tutanak tutup idareye bildirmiştik” dedi. Dava, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için ertelendi.


MOBBİNG NEDİR?

Mobbing; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamında kullanılıyor. Önceleri, çocukların birbirleriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılan “mobbing”, 1950-1960’lı yıllardan sonra işyerlerinde her türlü baskıya karşılık kullanılmaya başlandı.
Türkiye’de ilk kez 2006’da bir işçi, işveren tarafından verilen disiplin cezaları ve işyerinde duygusal tacize uğradığı iddiasıyla manevi tazminat talep ederek Ankara 8’inci İş Mahkemesi’nde “mobbing” davası açtı ve tazminat kazandı. Ayrıca, verilen uyarı ve kınama cezalarının da iptaline karar verildi. Kararı Yargıtay da onadı ve ilk kez Türk hukukunda mobbing suç olarak kabul edilmiş oldu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.