Polislere Komiser Kolombo Dersi

Polislere Komiser Kolombo Dersi

Kanal D'nin ilgiyle takip edilen Kanıt Dizisi'nin mimarlarından Prof. Dr. Sevil Atasoy polislere Komiser Kolombo dersi verdi. Atasoy ilginç ve cesur açıklamalarıyla genç polis adaylarının gönlünü fethetti.

Kanıt Dizisi'nin konsept danışmanı ve sunucusu Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde " Kanıt Dizisi ve Olay Yeri İnceleme" başlıklı bir ders verdi. Dersi bine yakın genç polis adayı ilgiyle takip etti. Bayan Kanıt, iki saati bulan dersin içinde şaşırtıcı tespit ve açıklamaların yanı sıra, olay yerinde polislerin nasıl hareket etmesi gerektiğini de tek tek sıraladı. Atasoy, Polis Eğitim Merkezi'nde emniyet teşkilatını bir taraftan göklere çıkarırken, diğer taraftan dünyadan da örnekler vererek çok sert eleştirilerle polis ve polisin irtibatta olduğu birimlerin yaptığı büyük hatalara dikkat çekti.

Polis Okulu'nda "Kral Çıplak" dersi

Kanal D'nin sevilen polisiye dizisi Kanıt'ın mimarlarından kriminalist Prof. Dr. Sevil Atasoy'un Polis Eğitim Merkezi'nde verdiği ders niteliğindeki konferansta en heyecanlı bölümlerden biri, bir soru üzerine Bayan Kanıt'ın polis adaylarının karşısında polis teşkilatını eleştirdiği bölümler oldu. Polis mesleğine gönül vermiş öğrencilerin popülist bir yaklaşımla konuşacağını sandığı Atasoy'un verdiği "Kral Çıplak Dersi " salonda derin bir sessizlik yarattı. Prof. Dr. Atasoy dizinin son bölümünde kullandığı "Kusursuz Cinayet Yoktur" sözünü açıkladığı sırada yaptığı değerlendirmede neden faili meçhul olayların aydınlatılamadığını somut ifadeler kullanarak izah etti.
Ünlü kriminalist, kanıtları tanıyamayan, kanıtları toplayamayan, kanıtları inceleyemeyen, kanıtları inceleyen, ama sonuçları yorumlayamayan elemanlarınız var ise dünyanın her yerinde işlenen sıradan bir cinayete bile kusursuz diyebiliriz şeklinde konuşarak polis teşkilatının en büyük sorununa dikkat çekti. Atasoy aynı sorunun dünya genelinde de yaşandığını bu yüzden FBI bile yaptığı ciddi hatalar yüzünden ABD'nin tazminat davalarıyla başının dertte olduğunu söyledi.

Komiser Kolombo devri kapandı

Bir dönemin en çok sevilen dizileri arasında yer alan Komiser Kolombo dizisinden de örnekler veren Atasoy " Artık Komiser Kolombo devri kapandı. Bugün İngiltere'de polis teşkilatı sadece parmaklarını klavyenin tuşlarına basarak DNA bankası sayesinde haftada 500 olayın failini buluyor. Bazı delilleri laboratuvara taşımadan olay yerinde inceliyor ve çok kısa bir süre sonra DNA'dan failin robot resminin dahi çizileceği gelişmeler yaşanıyor. Bizim laboratuvarlarımız ile FBI laboratuvarları arasında hiç fark yok. Aynı teçhizata sahibiz. Hatta bu laboratuvarlarda (polis, jandarma, adli tıp ve üniversiteler) çalışan personelimiz konularına fazlasıyla hakim kişiler. Ancak labaratuvar sayımız çok az. Dolayısıyla her ilde en az bir tane kriminal laboratuvar açılmadığı sürece delilden sanığa prensibini hakkıyla uygulamamıza imkan yok" dedi.

Kanıt'ın amacını açıkladı

Polis adayları Bayan Kanıt'ın sıklıkla karşılaştığı "Kanıt suç işlemek isteyenlere yol gösteriyor mu?" sorusuna ise büyük bir içtenlikle cevap verdi. Kanıt'ın amacı adalet hizmetlerindeki kaliteyi artırmak, toplumu bilinçlendirmek,Olay Yeri İnceleme, disiplinlerarası işbirliği ve veri tabanlarının altını çizmek, suça meyilli kişilere, 'astronot kıyafeti giymediğin sürece ne yaparsan yap mutlaka yakalanırsın' mesajı vermek şeklinde konuşan Atasoy, "Hiç bir ülkede bu tür diziler yayınlandı diye suç artışı gözlenmemiştir. Aksine caydırıcı etkisi olmuştur. Bu tür diziler yapılan araştırmalar sonunda hiç bir kişiyi suça teşvik etmemiştir. Asıl özendirici ve üzerinde ısrarla durulması gereken konu intihardır. Kanıt Dizisi ile nelerin değiştiğini/değişeceğini yakın zamanda Türkiye görecek ve ne denli önemli bir iş yaptığımız ortaya çıkacaktır".

Polis adaylarını güldüren sözler

Prof. Dr. Atasoy "Kanıt Dizisi ve Olay Yeri İnceleme" başlıklı verdiği dersin son bölümünde genç polis adaylarının hararetli sorularıyla karşılaştı. Atasoy'un bir soru üzerine verdiği cevap bütün salonu kahkahaya boğdu. Bayan Kanıt "Çocuğun cinsiyetini belirleyen erkektir. Dolayısıyla karınız erkek doğurmadığında kabahat onda değil sendedir" deyince salonda bulunan kadın polis adayları arasında büyük bir kahkaha tufanı koptu. Ancak bu sevinç kısa sürdü. Atasoy "Çocuğun kız mı erkek mi olacağını baba belirlerken, şiddet gösterme riski taşıyıp taşımayacağına anne karar veriyor" şeklinde konuşunca bu kez erkek polis adayları alkışlarla salonu inletti.
HABER 365

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.