Polis kolejleri tarih oluyor

Polis kolejleri tarih oluyor

İç güvenlik reformu paketi Meclis'e sunuldu. Düzenlemeyle polis kolejlerinin kapılarına kilit vuruluyor. 'Kıdemle otomatik terfi' dönemi de artık kapanıyor

İçişleri Bakanlığı'nın hazırlayıp Meclis'e sunduğu "İç Güvenlik Paketi" yasalaşması halinde emniyet teşkilatında köklü değişikliklere yol açacak. Tasarıyla paralel yapının öncelikli hedeflerinden biri olan Polis Kolejleri kapatılırken, Polis Akademisi'ndeki personelin de görevine son veriliyor. Düzenlemeyle otomatik terfi sistemine neşter vuruluyor. Düzenlemeden öne çıkan detaylar şöyle: 
KOLEJLER KAPANIYOR: Emniyet teşkilatına komiser yetiştiren Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile Polis Meslek Yüksekokulu, Bakan'ın onayı ile Polis Amir Eğitim Merkezi'ne dönüştürülüyor. Burada okuyan öğrenciler YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerine tercihlerine göre yerleştirilecek. 
AKADEMİ'YE NEŞTER: Polis Akademisi bünyesinde faaliyet gösteren Güvenlik Birimleri Fakültesi, Polis Amir Eğitim Merkezi'ne dönüştürülüyor. Bununla birlikte Polis Akademisi'ndeki personelin görevlerine son veriliyor. 
OTOMATİK TERFİ KALKIYOR: Mevcut uygulamada yalnızca bazı rütbe terfileri için uygulanan sınav şartı değiştiriliyor. Yeni düzenlemeyle her rütbe terfisine yazılı ve sözlü sınav şartı getiriliyor. 
ATAMALAR MÜŞTEREK KARARNAMEYLE: Jandarma Genel Komutanı'nın atanması Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, İçişleri Bakanının inhası (ataması), Başbakan'ın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı müşterek kararname ile yapılacak. General rütbesinde olmayan daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarının atanmaları İçişleri Bakanınca yapılacak. 
VALİLERİN YETKİLERİ ARTIYOR: Valilere verilen yetkiler artırılıyor. Vali kolluğa suçun aydınlatılması için doğrudan emir verebilecek. Jandarma komutanlıklarında görevli personel, vali tarafından görevden uzaklaştırılabilecek. 
POLİSE GÖZALTI YETKİSİ: Polis hakim kararı olmadan adam öldürme, kasten yaralama, cinsel saldırı gibi katalog suçlarda 24 saatlik gözaltı kararı uygulayabilecek. 
MOLOTOFA SİLAH KULANILACAK: AMolotof ateşli silahlar kapsamına girdi. Polis, bu ve benzeri maddeleri kullanalara ölçülü silah kullanabilecek. Bunları bulunduranlara 2 yıl altı aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak. 
MASKE TAKANLAR: Maske takıp yüzünü gizleyenlere 2 yıl altı aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. 
VANDALARA ZARARI ÖDEYECEK: Kamu ve özel işyerleri ile vatandaşların mallarına zarar verenlere, bu zarar rücu edecek. 
TELEFON DİNLEMESİ: Polis ve jandarma'ya hakim kararı olmadan verilen telefon dinleme yetkisi 24 saatten 48 saate çıktı. 

PARMAK İZLİ KİMLİK

Nüfus cüzdanı tarihe karışacak, bunun yerine "kimlik kartı" kullanılacak. Yeni kimlik kartlarında parmak izi, avuç içi gibi vatandaşların biyometrik bir verisi yer alacak. Aile kütüklerinde yer alan kayıtlı bulunduğu il ilÇe sıra no gibi bilgilere kişinin, parmak izi, damar izi, el ayası gibi biyometrik verileri de eklenecek. 

EN FAZLA ÜÇ İSİM VERİLECEK

Çocuğa konulacak isim üç adı geçemeyecek. Muhtarlar da nikah kıyabilecek. Yapı belgelerinin elektronik ortamda üretilmesi konusundaki usul ve esaslar İçişleri ve Çevre Bakanlığı tarafından müştereken belirlenecek. Aile kütüklerinde kayıtlı olanlardan askerlik çağına giren erkek nüfusun listesi MSB tarafından kimlik paylaşım sistemi üzerinden alınacak. 

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.