Peygamber Efendimiz bütün yemekleri çok sever ayırt etmezdi. Ancak içlerinden bir kaçı onun için farklıydı...
Helva ve bal Peygamber Efendimiz'in (asm) sevdiğidir
Aişe'den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir:
Peygamber Efendimiz buyuruyor: “–Bal, bütün hastalıklara şifâdır. Çünkü yetmiş peygamber onun şifası ve bereketine dua etmişlerdir.”
Cibril -aleyhisselâm-’ın Peygamber Efendimiz’e gece namazında, beline kuvvet vermesi için, un helvası yemesini tavsiye ettiği rivayet edilir.
Âişe -radıyallâhu anh-’ın şöyle dediği nakledilir: “Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hiçbir taâma/yemeğe un helvası kadar sevinmezdi. Onu sever, kendisine ikram edilince de yüzünde ferahlık görülürdü.”
Peygamber Efendimiz'in (asm)yediği ekmek;
"Hz. Peygamber (asm), daima kepeği alınmamış arpa unundan yapılmış ekmek yemişlerdir." Ebu Hazım'dan (ra): Sehl Bin Sad'a (ra) sordum: "Dedim ki: "Allah Resulü (asm) kepeksiz has undan yapılmış ekmek yedi mi?"
"Cevap verdi: "Peygamber olarak gönderildiğinden ölünceye kadar o, has unu görmemiştir." "Peki onun zamanında sizde elekler var mıydı?" "Allah (cc) onu gönderdiği günden ölünceye kadar elek de görmemiştir."
"Peki siz elenmemiş arpayı nasıl yerdiniz?" diye sorunca şu cevabı verdi: "Onu öğütüp üflüyorduk, uçan uçarda kalanına da su katıp hamur yapıyorduk." (Buhari)
Hz. Aişe'den (ra): "Peygamber Efendimiz'in (asm) aile efradı, O'nun (asm) hayatının sonuna kadar, üst üste iki öğün arpa ekmeğini doyuncaya kadar yemediler."
Zeytinyağı, Peygamber Efendimiz'in (asm) tavsiye ettiğidir.
"Zeytinyağını yiyin ve sürünün çünkü o bereketli bir ağacın ürünüdür." (İbn Mace, Darimi)
Tavuk eti yemek sünnettir
"Ebu Musa'nın (ra) yanına girdim tavuk yiyordu. Bana yaklaştı sen de ye dedi, çünkü ben Resulullah'ı (asm) tavuk yerken gördüm." (Nesai, Darimi)
İki güzel helal şey hurma ve süt
Ebu Halid'den (ra): "Hurma ile süt yiyen bir adamın yanına girdim, bana: "Buyur" dedi, çünkü Peygamber (asm), bu ikisine: "İki güzel ve helal şey" adını vermiştir." dedi. (Ahmed bin Hanbel)
“– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir.
Peygamber Efendimiz sütü severdi. şöyle buyururdu: “Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allâh’ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ihsan et diye duâ etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum.” demiştir
Nar ağaçları cennet tanelerinden bir tanededir
İbn Abbas'dan (ra): "O (asm), narı tane tane alıp yiyordu. Bunun üzerine ona denildi ki:
"Neden böyle yiyorsun?" "Yeryüzünde aşılanan hiçbir nar ağacı yoktur ki cennet tanelerinden bir taneden olmasın. Umarım bu tane onun tanelerinden biridir." dedi. (Taberani)
Hz. Ali'den (ra): "Dedi ki: "Narı içindeki posası ile yiyin. Çünkü o midenin tabaklayıcısıdır, temizleyicisidir." (Ahmed bin Hanbel)
Ayva kalbi takviye eder, gönlü hoş tutar
Hz. Talha (ra) şöyle anlatıyor: "Bir gün Resulullah Efendimiz'in (asm) ziyaretlerine gitmiştim. Huzurlarına girdiğimde elinde bir ayva bulunuyordu.
Bana: "Ya Talha, buyur ye. Zira ayva kalbi takviye eder, gönlü hoş tutar." buyurdular. (Peygamberimiz'in Şemaili)
Peygamber (asm) şöyle buyurdu: "Bu, göğüsteki üzüntü ve sıkıntıyı giderir, yüreği parlatır." (Taberani)
Sirke ne güzel katıktır
"Sirke ne güzel katıktır." (İbn Mace, Ebu Davud) Ümmü Hani'den (ra): "Peygamber (asm) yanıma girip: "Yanınızda yiyecek bir şey var mıdır?" diye sordu.
"Onu getirin, içinde sirke bulunan ev asla fakir sayılmaz." buyurdu. (Tirmizi)
İçinde hurma olmayan evin halkı aç sayılır
"İçinde hurma olmayan evin halkı açtır." (Müslim, Ebu Davud ve Tirmizi)
Ekmek hurmanın katığıdır
Yusuf Bin Abdullah Bin Selam'dan (ra): "Peygamber'ı (asm) gördüm, bir parça ekmek aldı, üstüne hurma koydu ve şöyle dedi:
Peygamber Efendimiz (asm) tereyağını çok severdi
Abdullah Bin Büsr ve kardeşinden (ra):
Peygamber Efendimiz (asm) yaş hurma ile karpuzu birlikte yerdi
"Peygamber (asm) yaş hurma ile karpuzu birlikte yerdi." (Ebu Davud)
Hz. Aişe (ra) validemizin anlattığına göre: "Peygamber Efendimiz (asm) kavun-karpuzla hurmayı birlikte yer ve şöyle buyururdu:
"Bunun hararetini bunun serinliği ile bunun soğukluğunu da bunun sıcaklığı ile kırarız, dengeleriz." (Ebu Davud, Tirmizi)
Peygamber Efendimiz'in (asm) yaş hurma ile salatalık yediği de olurdu
"Resulullah (asm) yaş hurma ile salatalığı birlikte yerdi." (İbn Mace, Ebu Davud) Abdullah Bin Cafer'den (ra):
Kavun, karpuz ve salatalık Efendimiz'in (asm) sevdiği yiyeceklerdendir
"Peygamber Efendimiz (asm) kavun, karpuz ve salatalığı çok severdi." (Tirmizi)
Kabak, PeygamberEfendimiz'in (asm) sevgisine mazhar olmuştur
Enes (ra)'dan: "Bir terzi Peygamber (asm) onun için hazırladığı yemeğe davet etti, ben de onunla gittim. Ona bir arpa ekmeğiyle içinde kabak bulunan bir çorba ile kurutulmuş et sundu. Enes (ra) dedi ki:
"Peygamber'in (asm), tabağın etrafından kabakları araştırarak topladığını gördüm. İşte o gün bugün ben kabağı çok severim."
Diğer bir rivayet:
Peygamber Efendimiz (asm) soğanı tercih ederken sarımsak kokusundan hoşlanmazdı
Aişe'den (ra): "Peygamber'in (asm) en son yediği yemeğin içinde soğan vardı." (Ebu Davud) Cabir Bin Semure'den (ra):
"Peygamber (asm), Ebu Eyyüb'e (ra) misafir oldu. Yemek yediği zaman ona artanını gönderirdi. Bir gün ona bir yemek gönderdi. Peygamber (asm) yemedi. Ebu Eyyüb (ra), Peygamber'e (asm) gelerek ona bu hususu anlatınca, şöyle buyurdu:
"Çünkü içinde sarımsak vardı."
Peygamber Efendimiz (asm) ballı sütü tercih etmezdi
Enes'den (ra): "Peygamber'e (asm) bir kap ya da bir ağaç çanak getirildi, içinde süt ile bal vardı.
SU: Peygamberimizin içeceklerden en çok sevdiği ise, soğuk ve tatlı olanı idi.
Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- özellikle yolculuklar sırasında ashâbına su dağıttırırdı. Bir yolculuğu sırasında Efendimiz bir yerde durmuş ve yanındakilerden su istemiş, elini ve yüzünü yıkadıktan sonra, sudan içmiş ve yanındaki sahabelerine de:
“– Siz de yüzünüze, boynunuza bir miktarını dökün.” buyurmuştur. Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- su içtikten sonra şöyle duâ etmiştir: “Rahmetiyle suyu tatlı olarak yaratan, acı ve tuzlu yaratmayan Allah’a hamd olsun.”