Personel Genel Müdürlüğü’nde Neler Oluyor?

Personel Genel Müdürlüğü’nde Neler Oluyor?

Daha önceki bir yazımda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bazı işlemlerin aksatıldığından bahsetmiştim....

Bunlardan birincisi “eğitim yöneticiliği” konusunda yapılan çalışmalar, diğeri ise “kariyer basamakları” ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili idi.

Konuyu biraz açtığımızda dikkatimizi çeken durum şu ki; her iki görevde Personel Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğundadır. Ayrıca sadece bu iki konu değil, sitemizde de sürekli gündeme getirilen “görevde yükselme” yani şef atamaları da Personel Genel Müdürlüğü'nün görevleri arasındadır. Yukarıda değindiğim iki konuda olduğu gibi şef atamalarında da Personel Genel Müdürlüğü bugüne kadar beklenen çabayı göstermemiştir. Konu ile ilgili geçtiğimiz yıl yapılan ve mahkemelik olan atamalardan sonra, bu yıl eylül ayında(3 Eylül) duyuruya çıkılmış ve yaklaşık 4500 kişilik bir şef ataması yapılacağı ilan edilmiştir.
Ancak her ne hikmetse kısa bir süre içinde(11 Eylül) duyuru ertelenmiş, buna gerekçe olarak da şef ataması için müracaat etmek isteyen ancak henüz yükseköğretimi bitirememiş ve diplomasını alamamış olanlar gösterilmiştir. Bu konuda yaptığımız araştırmaya ve sorduğumuz sorulara aldığımız cevaplara göre ise şu anda diplomasını almak için bekleyen birkaç kişi vardır. Ancak bu kişiler Bakanlıkta ve diğer yüksek mevkilerle yakını olan kişilerdir. Bu nedenle binlerce şef ataması bekletilmektedir. Bu kişiler yüksek mevkilerde tanıdıkları olduğu için şef olmak zorunda mıdır? Şef olarak geçen yıl atanan, sonradan ataması iptal edilen ve ek dersleri kesilen yüzlerce şef yeniden başvurup, sınavı kazanıp, atama beklerken sayın Personel Genel Müdürlüğü yetkilileri torpilli birkaç kişi yüzünden başvuru zamanını ertelemeye “11 Eylül 2008 tarihli yazıda başvurular Ekim Ayı'nın sonunda alınacaktır denmesine rağmen” devam etmektedirler.
Sayın genel müdürlük yetkilileri kendilerine bir soru sorduğumuzda verdikleri klasik cevap; “mahkemeler bizi çalıştırmıyor, yaptığımız işler iptal oluyor” şeklindedir. Bu konu da biraz düşündürücüdür. Bir örnek verecek olursak; “2007 Nisan ayında çıkartmış oldukları yönetici atama yönetmeliği ki; Danıştay'ın iptalinden 9 ay sonra çıkmıştır.” Bu da 9 ay boyunca bu konuda çalıştıklarını gösteriyor. Çıktığı gün hukuktan anlamayan, sokaktan geçen vatandaşlar bile bu yönetmelik yargıdan döner demişlerdir.
Ancak sayın Personel Genel Müdürlüğü yetkilileri, artık yönetmeliği hazırlayan uzmanlar kimlerse bunu görememişlerdir. Bu durum bize bakanlıkta özellikle Personel Genel Müdürlüğü de bir düzensizlik, bir vurdumduymazlık olduğu konusunu aklımıza getirmektedir. Bu işleri yavaşlatan, engelleyen kimlerdir? Genel Müdür mü?, yardımcıları mı, daire başkanlarımı, şube müdürleri, şefler mi, memurlar mı, yoksa onların da üstünde bir güç mü vardır?
Varsa kimlerdir. Bu konularda açıklık getirilmelidir.
Bilindiği gibi bu saydığımız işlerin dışında merkez ve taşra teşkilatı şube müdürlüğü atamaları da Personel Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır. En son sınav ve atamalar ise 2001 yılında yapılmıştır. O günden beri ne sınav, ne atama(diğer tür atamalar hariç), ne de duyuru yapılmıştır. Ve şu anda merkez ve taşra teşkilatı şube müdürlerinin çoğu vekil ve görevlendirmedir.
Bütün bu konularda yetkili birim Personel Genel Müdürlüğü'dür. Hepsi üst üste biriktiği için bizimde aklımıza takılmaktadır. Personel Genel Müdürlüğü neden yavaş çalışmaktadır?
Ancak bu yavaş işlere rağmen, sıra atamalarının durdurulması, şeflik başvurularının ertelenmesi, torpilli kişilerin yönetmelikler aykırı şekilde atanması, vb. konularda çok hızlı hareket etmişlerdir. Sanki kişiye özel olarak çalışmaktadırlar. Torpilli birileri mevzu olunca hemen bir yazı çıkartılıp, anında gereği yapılıyor. Ancak geneli ilgilendiren, binlerce eğitim çalışanın mağdur olduğu konularda o kadar ağırdan alınıyor ki, anlamak mümkün değil.
Kişisel görüşüm; “Bakanlıkta görev bölümü yanlış yapılmakta, işler ehil olmayan kişilerin elindedir”, oturup şapkalarını önlerine koysunlar ve bu konuları düşünsünler lütfen. Ama onlar böyle yapmaya devam etsinler, onlar hatalı ve eksik yapacak ki bize konu çıksın. İsteriz ki bizi yalancı çıkarsınlar. Doğru işler yapsınlar. Biz onu da yazarız hiç merak etmesinler. İşleri yapacaklar da engelleyen mi var?, varsa kim? , hangi mevkide?, onları açıklasınlar. Yapılan güzel işleri de buradan kamuoyuna duyururuz hiç merak etmesinler.


Sencer KAYA
Eğitim Uzmanı
[email protected]

Yazarın Diğer Yazılarından Seçmeler

Kariyer basamakları ne oldu?(Kasım-2008)

Eğitim çalışanları “eşit işe, eşit ücret”in neresinde?

Geçmiş Hizmet İçi Eğitimler İLSİS'e Nasıl İşlenir?

Müdür Yetkili Öğretmenlerin hakkını kim savunacak?

Kariyer Basamaklarında Son Durum(Mayıs-2008)

Zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler için yapılacak işlemler

Öğrencileri geziye götürürken dikkat edilecek hususlar

Norm Kadro Güncellemeleri Nasıl Yapılacak?


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum