Pentagon'un yeni hedefi sosyal ağlar
Sosyal ağlar aracılığıyla karışıklık çıkarılmasını önlemek isteyen Pentagon,izleme ve manipülasyon yapacak. Projenin hedefi "ABD'de izle, yurtdışında manipüle et!"
ABD Savunma Bakanlığı sosyal ağları izlemek ve manipüle etmek için 42 milyon dolarlık araştırma bütçesi ayırdı. Pentagon ülke dışında "Arap Baharı" gibi gelişmelerde sosyal ağlarda yönlendirme yapacakları ortamaları yaratmak için de bu bütçeden faydalanacak. Üstelik bu birim sahte hesaplar açarak yönlendirme yapmak için yazılım geliştirmeyi de hedefliyor. ABD Savunma Bakanlığı yetlileri sosyal ağları tehdit olarak algılayıp kapatmak yerine, bilgi toplayıp önlem alacakları alan olarak görüyor. Bu yüzden gelişmeleri anında takip edecek yöntemler geliştiriyor.
ABD'DE İZLE
Yüz milyonlarca kullanıcıya erişen Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal ağları, youtube gibi video paylaşım siteleri ABD içinde sürekli izlenecek. Karışıklık çıkarmak isteyen girişimler anında monitör edilerek kişi ve gruplar hakkında önlem alınacak. Savunma Bakanlığı'na bağlı DARPA, Afganistan ve Irak gibi savaş bölgelerinde terör örgütlerini, ABD içinde Anonymous gibi örgütleri takip ederek karışıklık çıkarma girişimlerini önceden takibe alacak.
ABD Savunma Bakanlığı, sosyal ağlarda izleme dışında, manipüle etmek yani yönlendirmek için farklı yöntemler de uygulayacak. Bunun için sahte hesaplar oluşturarak kamuoyu yönlendirilecek. ABD dışında ve özellikle Ortadoğu'da İngilizce dışında dillerde hizmet verecek yazılımlar sahte hesaplar üzerinden karışıklıklar çıkaracak ve bunların sosyal ağlar üzerinden örgütlenmesini sağlayacak. Ortadoğu'da toplumların eğitimsiz ve ekranda gördüklerine inanarak anında harekete geçmesi ABD Savunma Bakanlığı kadar dolandırıcıların ve siber terör örgütlerinin de dikkatini çekiyor.
Dijital pazarlamada kullanılıyor
Sosyal ağların tehditlerine karşın kurumlar, 28 milyon Facebook kullanıcısını ve 10 milyona yakın Twitter kullanıcısını görmezden gelemez. Bugün devlet başkanı ve tüm siyasi partilerin kullandığı iletişim araçlarını kurumların kullanmaması büyük hata olarak görülüyor. Artık her marka bu ağları dijital pazarlamanın en önemli kanalı olarak görüyor.
Tehditler hızla büyüyor
KOOBFACE gibi sosyal ağları Web 2.0 tabanlı ortamı hedef seçen botnetler saldırı amaçlı kullanılıyor.
FACEBOOK kullanıcılarını oltalamak çok kolay. Ucuna hediyeler koyduğun linklere tıklamasını sağla yeter.
TRUVA atları bilgisayara artık çok kolay bulaşıyor. Daha sonra kullanıcı hareketlerini kaydeden bu truva atları sosyal ağ şifreleri dahil olmak üzere her tür bilgiyi ele geçiriyor.
VERİ kayıpları daha çok sosyal ağlarda bırakılan izlerden dolayı gerçekleşiyor. Pek çok kurum sosyal ağların kullanımını sınırlıyor.
GÜVENİLİR kurum ve isimler kullanılarak manipülasyon girişimlerinde bulunmak çok kolay. Resim ve video kullanarak medya bile manipüle edilebiliyor.
Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.