Parayı bulan soluğu Türkiye'de alıyor

Parayı bulan soluğu Türkiye'de alıyor

Krizde ayakta kalmak isteyen yabancı yatırımcı gözünü Türkiye'ye dikti. Son üç ayda ABD'den Singapur'a 30 firma Türkiye'ye adım attı

 

Ekonomisi rekorlarla büyürken işsizliği hızla küçülen ve küresel piyasada parmakla gösterilen Türkiye, yabancı firmaların da gözdesi oldu. 2011'e kadar Avrupa ağırlıklı yabancı yatırım, bu yıl Asya ve Ortadoğu'ya kaydı, güvenli liman Türkiye'ye yatırım yağdı. ABD'den Malezya'ya Japonya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkeden Türkiye'ye gelen şirket sayısında hızlı bir artış var. Son 3 ayda 30'dan fazla şirket Türkiye'ye adım atarken son olarak bunlara Hintli traktör devi Sonalika ve dünyanın en büyük fuar şirketi REED Exhibition eklendi. Geçen yıl 9 milyar euro ciro yapan İngiliz REED, Türkiye'nin en büyük fuarcılık şirketi Tüyap'a ait Tüyap Fuarcılık'ın yüzde 50 hissesini alıyor. 
 
AB'DEN KAMU YATIRIMI 
İngiliz dev 25 milyon dolarlık bir yatırım planlarken, Hintli traktör şirketi Sonalika'nın Genel Direktörü Deepak Mittal, Türkiye ve Cezayir'de pazarın hızlı büyüdüğünü belirtti ve ekledi: "Bu iki ülkede bir montaj hattı kurmak istiyoruz." Geçtiğimiz hafta da peşpeşe Avrupa'dan altyapı yatırımları geldi. Fransız Aeroport de Paris TAV'ın yüzde 38'ini 874 milyon dolara alırken, Fransız ve İtalyan hükümetlerinin ortak fonu Lüksemburg merkezli Inframinervois, İskenderun Limanı'nın yüzde 20'sini almak için masaya oturdu. Enerjiye ise Almanlar imza attı. Phoneix, Soventix ve Gehrlicher Türk firmalarla ortaklık anlaşması yaptı. Yılın ilk günlerlerinde de Türkiye'ye Ortadoğu'dan yatırımcılar akın etti. Suudi Arabistan'ın en büyük bankası National Commercial Bank'ın (NCB) yatırım kolu Eastgate, Silk&Cashmere'e ortak oldu, gıda şirketi Dubai merkezli Agthia, Adanalı Pelit Su markasından hisse aldı. 
 
Asya'dan yatırım yağmuru
Geçen yılın son günlerinde yatırım için görüşmelere başlayan Japon ortaklı Malezyalı yatırım fonu Khazanah ve Integrated Healthcare (IHH) Acıbadem'in yüzde 75'ini 1.6 milyar dolara devralırken, çelik devi Toyo Kohan Tosyalı Holding ile yatırım için ortak bir şirket kurdu. Brunei Sultanı, Ülker Ailesi'nin Marsa Yağ adlı şirketiyle 100 milyon dolarlık bir işbirliğine imza attı. Singapurlu Philip Capital Hak Menkul'u satın aldı. 
 
"2012'ye % 75'lik artışla başladık"
Ocak 2010'da yabancı yatırım girişinin 460 milyon dolar olduğunu söyleyen Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, "Bu yıl bölgesel ve sektörel çeşitlilik var. Ocakta geçen yılın aynı ayına göre yabancı yatırım miktarı yüzde 75 artarak 930 milyon dolara çıktı. 2011'de 15.7 milyar dolar olan yatırım tutarını uygun şartlarda aşmak ve 20 milyar doları geçmek istiyoruz" dedi.
 
Devler İstanbul'da buluşuyor
ABD'den gelen yatırımlarda ise devler dikkat çekti. Wal-Mart ilk yatırımını Asda zinciriyle yaptı ve Türkiye'deki stratejik ortağı GAAT'ı bünyesine kattı. 15 milyar dolarlık cirosu ve 70 bin çalışanıyla ABD'li Eaton Coorperation Türkiye'deki ilk yatırımını Çerkezköy'de yaptı. Eaton, geçen yıl 335 milyon dolar ciro elde eden Polimer Kauçuk'u devraldı. Genband, Kanada'daki mükemmeliyet merkezini Türkiye'ye taşıma kararı alırken, dünyanın en büyük yatırım fonlarından Carlyle, Bahçeşehir Kolejleri'nin yüzde 48'ine ortak oldu.
 
Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.