Parası olmayanlar da patron olacak
Türkiye'de tek çatı altında birleşen Melek Yatırımcılar, fikri olup parası olmayan girişimci adaylarını destekleyerek öncülük edecek.
ABD’de 2010 yılında “Melek Yatırım”cının desteklediği 270 bin girişimci 26 milyar dolar ciroya, Avrupa Birliğinde de 75 bin yatırımcı 4 milyar euro ciroya ulaştı.
Facebook, Amazon, Apple gibi iş fikirlerinin hayata geçmesini sağlayan “Melek Yatırımcılar” (girimcilere sermaya desteği veren iş adamları), Türkiye’de Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) çatısı altında toplandı. İş adamı Baybars Altuntaş başkanlığında faaliyet gösterecek olan dernek, Türkiye’de iş fikri olan ancak, sermaye yetersizliği sebebiyle fikrini hayata geçiremeyenlere yol gösterecek. Türkiye’deki derneği kurduktan sonra Dünya Melek Yatırımcılar Birliği’ne de üye olduklarını ifade eden Altuntaş, bu ülkelerle de koordinasyon halinde hareket edeceklerini vurguladı.
Yapılan araştırmalara göre ABD’de her 12 kişiden, Almanya’da 35, İngiltere’de 45, Finlandiya’da ise her 67 kişiden birinin kendi işini kurmak istediğinin tespit edildiğini ifade eden Altuntaş, şunları söyledi: “Türkiye’de henüz böyle bir araştırma yapılmadı ancak, yapılsa her 2 kişiden birinin kendi işini kurmak isteyeceğini varsayıyoruz. Öte yandan, ülkemiz girişimcileri çok önemli bir sorunla da başa çıkmaya çalışıyorlar. On binlerce girişimcimizin yüz binlerce iş fikri var, ancak bu iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak için gerekli finansman kaynağına da ulaşmaları gerekiyor. Melek Yatırımcılar Derneği, web sitesinden Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu olarak girişimcilere yönelik bir bölüm açtı. Böylelikle girişimcilere kendi fikirlerine yatırım yapabilecek ortaklara ulaşma imkanı sunuldu. Ayrıca İngilizce ayrı bir site çalışmamız var. Böylelikle girişimcilerimiz, TBAA’nın üye olduğu WBAA (Dünya Melek Yatırımcılar Birliği) ve EBAN’daki (Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı) yabancı yatırımcılara da iş fikirlerini sunup ortak bulabilecekler.” Altuntaş, “Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg Türkiye’de doğmuş olsaydı, yine aynı başarıyı yakalayabilir miydi?” sorusunun sıkça karşılaştıkları bir soru olduğunu vurgulayarak, “Derneğimizle Facebook gibi iş fikirlerinin Anadolu topraklarından çıkabilmesinin yolu açılmış oldu” diye konuştu.
Ortalama 100 bin $ destek
Melek yatırımcılık sistemiyle kurulan şirketlerin dünyada ortalama 100 bin dolar destek aldığını anlatan Altuntaş, İngiltere, Portekiz, Hollanda’da devletlerin Co-Investment Fund/Ortak Yatırım Fonları ile girişimcilere ortak olabildiklerinin altını çizdi. Altuntaş, ABD ve AB ülkelerinde mobil teknolojiler ile IT sektörünün en fazla melek yatırım çeken sektörler olduğunu, melek yatırımcının, genellikle 10 bin ile 500 bin dolar arası yatırımlarla ilgilendiklerini bildirdi. Altuntaş, “Melek yatırımcı da bizzat girişimci olmak zorunda. Genellikle yeni iş fikrinin kuruluş aşamasında bu yatırımcı ortaya çıkıyor. Melek yatırımcılar, ortalama 3-5 yıl arasında hisselerini satarak çıkış yapmayı hedefliyorlar. Bu yatırımcılarla yola çıkmış Ford, Apple, Amazon.com, Facebook, Yahoo gibi kuruluşlar başarılı örnekler” dedi.
Osmanlı tatlıları ile büyüdü Avrupa seferine çıkıyor
İzmir’de Kemeraltı’nda küçük bir atölyede Osmanlı tatlıları üreterek işe başlayan Bolulu Hasan Usta bugün 140 şubeyle hizmet verirken, Avrupa’ya açılmanın hesaplarını yapıyor.
Hasan Nazmi Gürgönül, nam-ı diğer Bolulu Hasan Usta... Ürettiği özel tat ve ürünlerle birlikte müşterinin beğenisiyle zirveye çıkan firmalardan birisi. İzmir’de küçük bir atölyede geleneksel Osmanlı lezzetini yansıttığı tatlı ürünleriyle ismini duyurmayı ve İzmir’de Türkiye’nin ilk tatlı fabrikasını kurmayı başarmış. Bugünlerde ise 140 şubesi ve genişlettiği ürün gamıyla Türkiye sınırlarını zorluyor. Mesleğe İstanbul’da tatlıcı dükkanında çıraklık yaparak işe başladığını söyleyen Gürgönül, askerlik dönüşü İzmir’deki akrabalarının yanında tatlıcılık yapmaya başlar. Borç alarak başladığı tatlıcılıkta her zaman en iyi hammaddeyi kullandığını belirten Gürgönül “Öğrendiğimiz geleneksel Osmanlı lezzetini ürettiğimiz ürünlerde uyguladık. Bu bizim farklılığımız oldu. İnsanlar kaliteyi biliyor ve ürününüze hakettiği değeri veriyordu. Bu değer ve tanınmışlıkla ikinci şubemizi 1989’da Alsancak’ta açtık. Daha sonra (Bolulu Hasan Usta) ismi iyice tanınınca bayilik talepleri almaya başladık ve bayilerimiz hızla artmaya başladı ve bugünlerde 140 şubeye kadar ulaştık. Bu yılın sonuna kadar 160 mağazayı bulmayı planlıyoruz” diye konuştu.
YURT DIŞINA FABRİKA KURACAK
Şirketin yeni rotasının Avrupa olduğunu ifade eden Gürgönül, “AB üyesi bir ülkede üretim merkezi kurarak yurt dışına açılmayı hedefliyoruz. Özellikle Yunanistan, Almanya, Hollanda ve Romanya’dan gelen ortaklık talepleri ile ilgileniyoruz. Yurt dışına açılmakta kararlıyız ve bu konuda tüm senaryolarımız da hazır” dedi.
Türk malı çaydanlık dünya turunda
Türkiye’nin ilk çelik çaydanlığını üreten Korkmaz’ın Red Dot ödüllü en son tasarımı Esta Çaydanlık Takımı dünya turuna çıkıyor. Gezici müze, sırasıyla Tokyo, Moskova, Singapur, Dubai, Kore ve Hong Kong’daki tasarım meraklılarının ilgisine sunulacak..
DANIŞMANLIK HİZMETİ
Akbank, KOBİ’leri finansal konularda bilgilendiriyor
KOBİ’leri iş sistemlerinin üst sıralarına yerleştiren Akbank, İMKB-Gelişen İşletmeler Piyasası’na (GİP) girmek isteyen KOBİ’lere klasik bankacılık hizmetlerinin yanı sıra finansal danışmanlık desteği de veriyor. Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, “Akbank olarak, ülke ekonomisinin gelişiminde ve sürdürülebilir büyümesinde KOBİ’lerin çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda müşterilerimize sunduğumuz klasik bankacılık ürünlerimizin yanı sıra onları bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleriyle de destekliyoruz” dedi.
1.5 PUAN İNDİRİM
TEB’den 2 kişiyi işe alan KOBİ’ye düşük faizle kredi
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) istihdama destek olacak projesinde 2 kişiyi işe alan KOBİ’ye 1.5 puan düşük faizle kredi verecek. Yani 300 bin TL’lik kredide 4.8 bin TL indirim yapılacak. Faiz indiriminin yanı sıra bedava danışmanlık hizmetleri verilecek. TEB Genel Müdürü Varol Civil, KOBİ’lere destek vererek istihdamın güçlendirilmesine katkı sağlamak istediklerini belirterek, “Bu proje yeni eleman alan KOBİ’lere destek veren, kayıt içi personel çalıştırmayı teşvik eden, engelli personel alımını destekleyen bir çalışma” dedi.
HAYALLER GERÇEK OLUYOR
Smartsoft “benim bir fikrim var” diyene destek verecek
2003 yılında eğitim yazılımları üretmek amacı ile kurulan, merkezi Bilkent Cyperpark (teknopark) olan Smartsoft gençlerin inovatif fikirlerini gerçeğe dönüştürüyor. Bugüne kadar herhangi bir kurum kuruluş desteği almadan tasarladığı projeleri hayata geçiren ve kendisi finanse ederek pazara sunan Smartsoft bu tarz fikirlere kapılarını açıyor. Şirket bünyesinde özel bir proje yatırım bölümü açmayı hedeflediklerini belirten Smartsoft Genel Müdürü Olcay Fidan proje kapsamında inovatif fikirleri olan girişimcilere mali, hukuki, tanıtım, personel, makine ve teçhizat gibi konularda destek verereklerini belirtti.
Türkiye Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.