Paket iptal edilecek mi?

Paket iptal edilecek mi?

Anayasa Mahkemesi'nin, türban kararında olduğu gibi esasa girerek inceleme yapma ihtimali bulunuyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından önceki gün onaylanan anayasa değişikliği hakkındaki kanun, referandum kararıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlandı. 111 milletvekilinin imzasını toplayan CHP'nin Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay da bugün saat 11.00'de, anayasa değişiklik paketinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.
Edinilen bilgiye göre, mahkemeye sunulacak dilekçede ilk olarak paketin anayasaya aykırı biçimde kabul edildiği belirtilerek, bütününün iptali istenecek. Bu olmazsa, “HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren düzenlemelerin Anayasa'nın başlangıç bölümü ile değiştirilemez nitelikteki 2 ve 4. maddelerine aykırı olduğu” ileri sürülecek. Anayasa Mahkemesi, türban kararında olduğu gibi esasa girerek inceleme yaparsa, kendi yapısının değiştirilmesine ilişkin düzenlemeyi de değerlendirmek zorunda kalacak.

Paketin tamamı aykırı
Dilekçede, ilk etapta, paketin bütününün Anayasa'da öngörülenden farklı bir biçimde TBMM'de görüşülüp oylandığı belirtilecek. Anayasaya göre, anayasa değişikliği maddelerinin oylamasının gizli yapılması gerektiğinin anımsatılacağı dilekçede, oylamalar sırasında bu kurala aykırı davranıldığı iddiası edilecek.
Dilekçenin ilerleyen bölümünde, HSYK ile Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen maddeler tartışılacak. Bu düzenlemelerin Anayasa'nın başlangıç bölümüne, 2. maddesindeki “hukuk devleti” ilkesine ve başlangıç bölümü ile 2. maddedeki ilkelerin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğine yönelik 4. maddesine aykırı olduğu ileri sürülecek.



Mahkeme ne yapacak?
Dilekçeyi raportöre teslim edecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raporun öncelikli olarak hazırlanmasını isteyecek ve rapor tamamlanır tamamlanmaz davayı öncelikli olarak gündeme alacak.
Anayasa'ya göre, anayasa değişikliklerinin iptali istemiyle açılan davada “şekil” denetimi yapılabiliyor. Ancak, üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğini iptal eden Anayasa Mahkemesi, düzenlemelerin anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerine aykırı olup olmadığını araştırabilmek için düzenlemeleri esas yönünden de değerlendirmişti.
Yüksek Mahkeme, aynı yöntemi bu davada da izlerse, kendi yapısını bütünüyle değiştiren düzenlemeyi de esastan incelemiş olacak ve mahkeme üyeleri kendilerini ilgilendiren bir konuda karar vermek zorunda kalacak.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.