Özel Okullara İki Aşamalı Sınav Sistemi

Özel Okullara İki Aşamalı Sınav Sistemi

Özel Okullar Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Seviye Belirleme Sınavı'nı kaldırması durumunda özel okulların kendi sınavlarını yapacaklarını açıkladı.

 

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin Antalya'da düzenlediği" Eğitim ve Beyin" başlıklı sempozyumda soruları cevaplandıran Dernek Başkanı Cem Gülan, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkması durumunda özel okulların kendi sınav sistemiyle öğrenci alacaklarını açıkladı.

Yapacakları sınavın iki aşamalı bir sınav olacağını belirten Gülan "Sınav SBS sınavından çok farklı olacak. Seviye Belirleme Sınavı diyebiliriz. İkinci sınav ise tamamen yetenek sınavı şeklinde yapılacak. Bu sınavda öğrencilerin gelişim dosyaları dikkate alınacak" dedi. Türkiye'de halen 3 bin özel okulda 450 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Gülan "Özel öğretim kurumlarının her yıl başarıları artıyor. Bu başarının altında kurumların kendilerini yenilemeleri var. Düzenlediğimiz son sempozyumda 'Eğitim ve Beyin' konusunu ele aldık. Bütün dünya bu konuyu konuşuyor. Artık katı ve kesin sınırlar ve kalıplar içersindeki alışılmış programlar yerine, öğrencinin öğrenme sürecinde esnek, beyin fizyolojisine uygun programlar bir an önce müfredata koymamız gerekiyor" diye konuştu.

Özel okullarla resmi okullardaki müfredat programının aynı olduğunu, bu durumun özel eğitim kurumlarının elini kolunu bağladığını ileri süren Cem Gülan "Öğrenmeyi en üst düzeyde gerçekleştirmek için eğitim politikası ve programlar, beyni anlama üzerine kurulmalıdır. Bu konuda nörologlardan eğitim alanında destek alınarak okul programları hazırlanmalıdır. Kurum olarak böyle bir çalışma içersinde olduklarını, düzenlenecek eğitim programlarının, bakanlık müfredatının içinde yer alması için Talim Terbiye Kurulu yetkilileri ile görüşme yapacağız" diye konuştu.

KONULAR AKILDA KALIYOR

Amaçlarının öğrencilerin daha verimli çalışması ve beyni hakkında bilinçli olması olduğunu dile getiren Cem Gülan, şunları söyledi: "Yapılan araştırmalarda beyin hücrelerinin kendi kendini yenilediğini öğrendik. Ayrıca bir konu işlendikten 90-120 dakika sonra tekrarlanırsa yüzde 14 daha fazla akılda kalıyor. Ama biz bu yöntemi kullanmıyoruz. Sabah matematik dersi işliyoruz, tekrarını iki gün sonra yapıyoruz. Çünkü sabahları işlenen matematik dersi daha verimli oluyor. Bu nedenle okullarda ders anlatımı ve programları yeniden düzenlenmeli. Bütün dünya bu konuda eğitim yapıyor. Biz de Milli Eğitim müfredatının yanına bu bilgileri ekleyeceğiz."
(Sabah)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.