Özel okullar 4+4+4'e göre dönüşüyor
Özel okulların 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre yeniden yapılandırılması için çalışmalar devam ediyor.
Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren özel okulların gelecek eğitim-öğretim yılında faaliyetlerini özel ilkokul ve özel ortaokul olarak sürdürmeleri gerekiyor.
Çalışmalar kapsamında özel ilköğretim okullarının kurucu veya kurucu temsilcileri, okullarını özel ilkokul ve özel ortaokul olarak ayırarak, kontenjanların ne kadarını özel ilkokul, ne kadarını ortaokul için kullanacaklarına karar verdi.
Bu bilgiler il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi, ardından da gerekli incelemeler yapılarak bakanlığa iletilecek.
Bünyesinde ana sınıfı bulunan özel ilköğretim okulları, yeni düzenlemede ana sınıfını ve bu sınıfa ilişkin kontenjanları özel ilkokul veya özel ortaokul kontenjanı içerisinde gösterebilecek. Gelecek yıldan itibaren ana sınıfı hizmeti vermek istemeyen okullar ise ana sınıfına ilişkin kontenjanlarını ilkokul veya ortaokul kontenjanlarına ilave edebilecek.
Bakanlık, özel ilkokul ve özel ortaokul için belirlenen kontenjan tekliflerinin yapılacak değerlendirmelerden sonra, düzenlenen kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını valiliklere gönderecek.
Kontenjanları belirlenerek özel ilkokul ve özel ortaokula dönüşümleri yapılan ve aynı binada bulunan okullar, öğrenci giriş-çıkışlarını, öğrenci tuvaletleri ve oyun bahçelerini ayrı düzenleyerek en geç 15 Temmuz 2015 tarihine kadar bağımsız hale getirecek.
Özel ilköğretim okullarıyla aynı binada bulunan özel anaokullarının da bu dönüşüm esnasında öğrenci giriş çıkışı, öğrenci tuvaletleri ve oyun bahçelerinin bağımsız olması yönüyle konumları korunacak.
''3 yıllık süre makul''
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, özel okulların 4 4 4'e göre dönüştürülmesi için yürütülen çalışmaları AA muhabirine değerlendirdi.
Özel okulların, ilkokul ve ortaokul kontenjanlarını kendilerince belirlenmesi olumlu bulduğunu belirten Gülan, giriş çıkış, tuvalet ve katların ilkokul ve ortaokula göre kullanılması için tanınan 3 yıllık süreyi de makul bulduklarını vurguladı.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasına ilişkin müfredat, program içeriklerine ilişkin özel okulların bir sıkıntısının olmadığını ifade eden Gülan, eskiden haftalık ders saatinin 40 saat olduğunu, yeni düzenlemeyle 36-37 haftalık ders saati uygulamasının kendileri için çok kolay olacağını söyledi.
Gülan, 4 bin 600 okul içinde ilkokul, ortaokul ve lisenin aynı binada olduğu yaklaşık 200-300 okulun çıkabileceğini, bu okullar için de belirlenecek bazı standartlarla çözüm bulunabileceğini kaydetti. Gülan, ''İçlerinde kaliteli okullar var onları kaybetmek iyi olmaz'' diye konuştu.
Özel okullara kayıt tarihlerinde değişiklik yok
Öte yandan, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre özel okullara kayıt işlemlerine ilişkin de bilgi veren Gülan, daha önceden SBS'ye giren öğrencilerin sonuçlarının özel okullara gönderildiğini, bu sonuçlara göre kayıtların yapıldığını anımsattı.
12 yıllık zorunlu eğitime geçildiği için ilköğretimden mezun olan öğrencilere bu yıldan itibaren diploma verilmeyeceğini hatırlatan Gülan, özel okullara kayıt için daha önce ilan edilen takvimde bir değişiklik olmadığını söyledi.
Puan eşitliği durumunda öğrencilerin 2012 Özel Okullar Başvuru Kılavuzu'nda belirtilen kriterlere göre sıralaması Bakanlıkça yapılacağını ifade eden Cem Gülan, öğrencilerin özel okullara kayıt esnasında TC kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanının aslı ile sınav sonuç belgesini getirmelerinin yeterli olacağını bildirdi.
Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.