OYAK'a ayrıcalık tanıyan düzenleme Meclis'e gelmedi

OYAK'a ayrıcalık tanıyan düzenleme Meclis'e gelmedi

1 Ekim'e kadar tatile giren Meclis, OYAK'ın iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu dışında kalmasına imkân veren düzenlemeyi gündeme almadı

Bolu Çimento'nun malî ayrıcalığını kaybetme tehlikesi üzerine Genelkurmay Başkanı devreye girmiş, Milli Savunma Bakanı Gönül'ün imzasıyla torba tasarıya bir madde eklenmek istenmişti.




Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), son mesaisini cuma sabahı 05.13'te tamamlayarak 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Meclis'in son gününde 6 tasarı ve 1 teklif kabul edildi. Dün sabah saatlerinde Gelir Vergisi Kanunu başta olmak üzere çeşitli kanunlarda değişiklik öngören "torba" tasarı yasalaştı. Torba yasaya koyulacağı gündeme gelen, OYAK'ın iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu dışında kalmasına imkan veren düzenleme ise Genel Kurul'un gündemine gelmedi.

Zaman, 20 Temmuz'da OYAK'ın iştiraki olan Bolu Çimento AŞ'nin KİK'in kararı sonrası mali ayrıcalıklarını kaybetme tehlikesi yaşadığını yazmıştı. KİK, OYAK ve iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının tabi olduğu mevzuata uymak zorunda olduğuna karar vermişti. Kurum bu kararını, Bolu Çimento'nun OYAK Kanunu'nda yer alan, 'OYAK'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğu, üyelerinden zorunlu kesinti yapıldığı, yönetim ve denetim kurullarında kamu görevlilerinin bulunduğu, OYAK mallarına karşı işlenen suçların kamu mallarına karşı işlenmiş suçlar kapsamında olduğu' gerekçelerine dayandırmıştı. KİK'in kararına karşı OYAK'ın açtığı davada Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma talebini reddetmişti. Davanın aleyhlerinde işlediğini anlayan OYAK yönetimi, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un devreye girmesi sonrası Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzasıyla KİK'in kararıyla oluşacak olumsuz durumları ortadan kaldırmayı hedeflemişti. OYAK yönetimi, mali ayrıcalığın sürmesi için TBMM'de görüşmeleri devam eden 30 kanunda değişiklik öngören torba kanuna bir madde eklenmesini istemişti.

Torba yasada ayrıca dolmuşçuların tepkisini çeken, ayaktaki yolcu başına verilen 60 TL ceza ile ilgili düzenleme yapıldı. "Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"yle de dolmuş ve minibüslere yolcu başına 60 TL ceza kesilmesi yerine, arabaya sadece 50 TL ceza kesilmesi yönünde oldu. Ceza puanı da 20'den 10'a çekildi. Gelir Vergisi Kanunu'nun yasalaşmasıyla, Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Kamu sağlık kuruluşlarının birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler KDV'den istisna tutulacak, vergi muafiyeti sağlanacak. Milli Piyango İdaresi'nin şans oyunlarıyla işlerinin Türk Ticaret Kanunu hükümlerince kurulan şirketlere yaptırılabilmesi imkanı sağlanacak.

TOBB'a gümrük revizyonu jesti yapıldı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasındaki sıcak ilişki, torba kanuna da yansıdı. TOBB, geçtiğimiz günlerde 5 yılda 1 milyon kişiyi meslek sahibi yapacak projeyi açıklamıştı. Hükümetten de yap-işlet-devret modeli ile restore ettiği gümrük kapılarına 'hasılat payı ve irtifak hakkı' teşviki jesti geldi. Ayrıca Hazine arazilerine yatırım yapan işletmelerin hasılatlarından pay alınmayacak. Torba Yasa'ya gümrük kapılarının modernizasyonu ile ilgili düzenleme de eklendi. Buna göre gümrük kapılarının modernizasyonu ile gümrük idarelerine ait bina ve altyapı tesis yatırımı yapacak olanlardan alınması gereken irtifak hakkı ve kullanma izni bedelleri ile işletilmesinden elde edilecek hasılattan Hazinece pay tahsil edilmeyecek. Tasarıya kamu taşınmazlarına inşa edilecek yatırımlara teşvik içeren düzenleme yerleştirildi. Bedeli ödenmek üzere kamulaştırılarak Hazine adına tescil edilen veya tapudan terkin edilen taşınmazlar üzerinden ilgililer lehine tesis edilecek irtifak hakları veya kullanma izinlerinden hasılat payı alınmayacak. Tasarıda ayrıca, belediyelerin kaynağını artıracak düzenleme dikkat çekti. Hazine'ye ait arazilerin, taşınmazların yüzde 40'ı hisse miktarı uygulama imar planları içinde ise 400, dışında ise 4 bin metrekareyi aşmamak üzere talepte bulunan hissedarlarına doğrudan satılabilecek. Köy sınırları içindeki Hazine arazileri ile kamuya ait tarım arazileri kiracılarından tahsil edilen kira bedelinin yüzde 10'u köy tüzel kişiliklerine aktarılacak.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.