Oy sandığı gurbetçinin ayağına kadar gidecek

Oy sandığı gurbetçinin ayağına kadar gidecek

Hükümet, gurbetçi vatandaşların her seçim döneminde şikayet konusu olan oy kullanma işlemini kolaylaştıran düzenlemeyi Meclis'e gönderdi.

Sınır kapılarında oy kullanmak için binlerce kilometre seyahat etmek zorunda kalan gurbetçiler artık bulunduğu ülkelerde, farklı noktalara kurulacak sandıklardan kendilerine en yakın olanda 38 gün, 24 saat boyunca oy kullanabilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapılan

15 maddelik düzenleme ilk seçimde devreye girecek.

Pusulalar 7 gün önce gidecek

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, oy pusulalarıyla seçim araç ve gereçlerini oy verme işleminin başlayacağı günden en geç 7 gün önce ilgili yurt dışı temsilciliklerine gönderecek.

Oylar Türkiye’de sayılacak

Yurt dışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbaları, yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sonra, sayım komisyonu tarafından açtırılarak sayım ve dökümü yaptırılacak. Bu görev de Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na ait olacak. Ankara İl Seçim Kurulu’na iletilen sonuçlar, gümrük kapılarından gelen sonuçlarla birleştirilerek Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilecek.

Seçmen listesi internette

Seçmen listeleri, seçmen kütüğü esas alınarak YSK tarafından elektronik ortamda ilan edilecek.

Birden çok sandık kurulabilecek

Bir ülkede birden fazla noktada sandık kurulabilecek. Böylece gurbetçiler seçimler için bulundukları ülkenin bir ucundan öbür ucuna seyahat etmek zorunda kalmayacak.

38 gün 24 saat oy verilebilecek

Oy işlemi için seçimlerden 45 gün önceden başlayan, seçim gününden önceki yedinci gün saat 17.00’de bitecek şekilde süre verilecek. Böylece 38 gün boyunca oy kullanılabilecek.

Pasaport mühürlenmeyecek

Seçmenlerin gümrükte oy kullanma hakkını ve süresini yurda giriş ve çıkışlarıyla sınırlandıran eski düzenleme terk edilirken, seçmenlerin pasaportunun yanında bulundurulmasını zorunlu tutan eski düzenlemeden vazgeçildi.

 Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.