ÖSYM personelinin şifre görüşmeleri teknik takipe takıldı
ÖSYM personelinin şifre görüşmeleri teknik takipe takıldı
YGS sonrası
HABER MERKEZİ / ANKARA
ÖSYM'de şifre iddialarıyla ilgili olarak ÖSYM Sınav Hizmetleri Dairesi Başkanı F.K. ile birlikte 12 kişinin yeri değiştirildi. YGS'de şifre iddiaları ile ilgili soruşturma kapsamında teknik takip yapan polis, şifreleri dışarı sızdıran ÖSYM yöneticisini tespit etti. Kurum dışına şifre sızdırdığı iddia edilen ÖSYM Sınav Hizmetleri Birimi yöneticileri arasında olduğu tespit edilen şifrecinin KPSS soruşturması kapsamında da açığa alındığı ortaya çıktı. YGS'deki şifre iddialarına ilişkin olarak ÖSYM'de görevli 12 kişi ÖSYM'den YÖK'e gönderildi. YÖK konuyla ilgili sorulara, onlar zaten bizim personelimizdi, teşkilat kanunu çıktıktan sonra bunları geri kendi bünyemize çektik" açıklamasını yaptı. Ancak edinilen bilgiye göre, şifre iddiaları ile ilgili teknik takibe takılan şahıslarla ilgili ÖSYM Başkanı Ali Demir'in önünde bir liste olduğu ve yaklaşmakta olan LGS çerçevesinde bu değişikliklerin yapıldığı öğrenildi.
ÖSYM-ARTVİN HATTI TEKNİK TAKİPTE
Artvin'den bir avukat ve bir dershane yöneticisi tarafından gündeme getirilen YGS'de 'şifre' iddiaları ile ilgili teknik takip yapan polis önemli bulgulara ulaştı. Geçen yıl KPSS soruşturmasında YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan tarafından 3 ay süreyle açığa alınan ÖSYM Sınav Hizmetleri biriminde yönetici konumundaki kişinin, Artvin'deki avukat ve dershane yöneticisi ile bağlantılarının teknik takibe takıldığı öğrenildi. Emniyetin teknik takibi sonucunda 'şifre' iddialarıyla ilgili dışarı bilgi sızdıran ÖSYM Sınav Sınav Hizmetleri Dairesi'nde yönetici konumundaki kişi YÖK'e gönderildi. Daire başkanlığına ise vekaleten ÖSYM Yürütme Kurulu üyelerinden birinin getirildiği belirtildi.
LGS ÖNCESİ İŞLER SIKI TUTULUYOR
Şifre iddialarını kurum dışındaki kişilerle paylaştığı iddia edilen ve ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavlara müdahale edebilen kişinin görevden uzaklaştırılması akıllara yaklaşan LGS'yi getirdi. İşi baştan sıkı tutan Sınav Merkezi, ilgili daireden (Sınav Hizmetleri Dairesi) 12 kişiyi görevden uzaklaştırdı. Tüm sınav sorularına hakim olan kritik konumda görev yapan ÖSYM yöneticisinin dışında 12 ÖSYM çalışanı da YÖK'e gönderilerek ÖSYM dışına çıkartıldı. Böylece ÖSYM sınavlarında yeni tartışmalara yol açılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
100 KİŞİ YENİ SINAVDA YOK
ÖSYM Başkanı Ali Demir'in YÖK Genel Kurulu üyelerine yeni sınavlarda soruşturma savcısının da belirttiği gibi başta METEKSAN ve Sınav Merkezi çalışanı olmak üzere yaklaşık 100 çalışanla yolları ayıracağını söylediği belirtildi. Demir'in 'görevi ihmal ve kötüye kullanmak' iddiasıyla bu çalışanların yeni sınavlarda herhangi bir görev almaması gerektiğini dile getirdiği öğrenildi. Ali Demir'in ÖSYM'de, Sınav Hizmetleri Dairesi ve Bilgi işlem Birimi olmak üzere kapsamlı bir değişim yapmayı hedeflediği belirtildi.
Gürüz döneminde işe alındı
Görevden alınan yöneticinin (F.K.) 1988-1993 ve 1996-2002 yılları arasında ÖSYM Başkanlığı, daha sonra ise YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz'ün danışmanlığını yapan Fethi Toker döneminde Sınav Hizmetleri Müdürlüğü'ne getirildiği belirlendi. Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan zamanında da görevde kalan F.K.nın ismi, daha önce Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) hazırladığı raporda da oğlunun Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nü usulsüz olarak kazandığı iddiasında geçmişti. YGS'deki şifre iddialarını ilk kez gündeme getiren Artvinli avukat Ayla Varan ve eşi Artvin Baro Başkanı İzzet Varan şifreyi kendilerine getiren kişinin adını vermemişlerdi.
YeniŞafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.