ÖSYM, KPSS'deki 'çift diploma' sorununu hala çözemedi
Merkezi yerleştirmeler yaklaşıyor. Kurumlar ilanlarını vermeye devam ediyorlar. Bazı adaylar KPSS’ye girdikleri düzeyden çift diplomaya sahipler.
Öncelikle şunu belirtelim ki;
Çift diploma sahipleri ifadesi ile KPSS’ye başvurulan düzeyden iki veya daha fazla programdan diplomaya sahip olanlar kastedilmiştir.
KPSS Başvurularında iki diploma ile sisteme tanıtım hala yok
KPSS başvurularında adaylar kendilerini ÖSYM sistemine tek bir diploma üzerinden tanıtabilmektedir. Bunun sonucunda, çift diplomalı başarılı adaylar ellerindeki diplomalardan sadece biri ile başvuru yapabilmektedirler.
Bunun adaylar için riski nedir?
Merkezi yerleştirmeler açısından, Adaylar kendilerini tek bir diploma üzerinden tanıttıkları için sistemde sadece bu bölüm gözükmektedir. Merkezi yerleştirmelerde alan kontrolü (her bölümün sadece kendi bölüm kodunun yer aldığı kontenjanı tercih edebilmesi) sistemi olduğu için adaylar mezun olduğu diğer bölümün yer aldığı kontenjanları tercih edememektedir.
Örneğin, hem orman mühendisliği hem de çevre mühendisliği diplomasına sahip bir aday kendisini orman mühendisi olarak sisteme tanıttıysa merkezi yerleştirmelerde sadece bu bölümün yer aldığı kontenjanları tercih edebilmektedir.
Kurumsal alımlar (sözleşmeli personel, A grubu, adalet, gümrük gibi) açısından, Adaylar kendilerini tek bir diploma üzerinden tanıttıkları için KPSS sonuç belgesinde de sadece bu bölüm gözükmektedir. Sonuç belgelerinde yer almayan diğer diploma ile ilgili bir personel alımına başvuran adaylar için başvurular esnasında bu büyük sorun yaşatmaktadır. Kurumlar “sen bu bölüm mezunusun ama sonuç belgende başka bölüm gözüküyor” diyerek adayların başvurularını reddetmektedir.
Örneğin, hem bilgisayar hem de yazılım mühendisi olup, kendisini sisteme yazılım mühendisi olarak tanıtan aday, bilgisayar mühendisi alımına başvuru sırasında sınav sonuç belgesini verdiğinde bu belgede yazılım mühendisi olarak gözüktüğü için başvurusu reddedilmektedir.
Başvuru yapılan diploma değiştirilebilir mi?
Bu çok basit ve rutin bir işlemdir. ÖSYM resmi sitesinde yer alan başvuru kılavuzu veya tercih kılavuzlarının alt bölümünde yer alan genel amaçlı dilekçe örneği doldurularak ÖSYM’ye başvurulması yeterlidir. ÖSYM yetkilileri en kısa sürede sistemdeki mezun olunan bölüm bilginizi güncelleyecektir.
Mezun olunan bölüm bilgisi ne zaman değiştirilebilir?
Bunun belli bir süresi yoktur ve adaylar istedikleri zaman mezun olunan bölüm bilgisini değiştirebilir. Bu durumdaki adaylar Kasım kadroları açıklandıktan sonra hangi diplomaları için daha çok kontenjan varsa ona göre ÖSYM’ye başvurarak mezun olunan bölüm bilgilerini değiştirebilirler. Ayrıca, kurumsal alımlarda da ilan incelendikten sonra bölüm bilgisi değiştirilebilir.
Mezun olunan bölüm bilgisi kaç kere değiştirilebilir?
Belirli bir sınırlama yoktur. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde defalarca değiştirilebilir.
Çift diploma meselesinin kalıcı çözümü de çok kolay
Yukarıda bahsettiğimiz risklerin ortadan kalkması ve adayların bu şekildeki başarılarına rağmen mağdur edilmemesi için ÖSYM ve DPB’nin çift diploma ile başvuruya izin vermesi yeterlidir.
Mezun olunan bölüm bilgisini değiştirilemeyeceği durumlar
Lisans mezunları, mezun olunan bölüm bilgilerini önlisans veya lise bölümleri olarak değiştiremezler.
Önlisans mezunları, mezun olunan bölüm bilgilerini lisans veya lise bölümleri olarak değiştiremezler.
Lise mezunları, mezun olunan bölüm bilgilerini önlisans veya lisans bölümleri olarak değiştiremezler.
Kutay Seymen ARIKAN
Memurlar.net KPSS Editörü
[email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.