OSTİM’de yönetim birbirine girdi

OSTİM’de yönetim birbirine girdi

5 bin işyeri, 50 bin çalışanı olan OSTİM'de yönetim birbirine girdi

Başkent'in en önemli sanayi bölgelerinden olan OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde yönetim birbirine girdi.


Genel kuruldan üç gün önce çıkan torba yasa ortalığı karıştırdı. 5 bin işyeri, 50 bin çalışanın bulunduğu OSTİM'de suç duyuruları havada uçuştu. 18 yıllık başkan, görevinin başında olduğunu savundu.

21 Haziran'da yapılan genel kurulda seçildiklerini iddia eden isimler ise yönetimi devralmak için Başkan Orhan Aydın'ın kapısını çaldı. Ancak bina kapısında çalışanlar ve polisler tarafından karşılandılar. Yeni başkan olduğunu söyleyen Erol Barutçu ve ekibi Aydın hakkında; Orhan Aydın da onlar hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken, OSTİM'de yönetim düğümü mahkemede çözülecek görünüyor.

Aysel ALP yazıyor hurriyet.com.trOSTİM Organize Sanayi Bölgesi, 22 Haziran'da yeni yönetimi belirlemek için genel kurul yapmaya hazırlanıyordu. Ancak 19 Haziran'da çıkan 'torba yasa' organize sanayi bölgeleri kanununda değişiklik yaptı. Bu değişikliğe karşın, 22 Haziran'da OSTİM Genel Kurulu toplandı.

BARUTÇU'DAN YENİ LİSTE!

Başkan Orhan Aydın yönetimine karşı bir liste çıktı. Bu listedeki üç isim Aydın'ın yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinden oluşuyordu. Erol Barutçu başkanlığındaki isimler Aydın'a karşı aday olduklarını ilan ettiler. Genel Kurul toplandı. Ancak Sanayi Bakanlığı yetkilisi genel kurulun yeni yasaya göre seçilecek delegelerle yapılması gerektiğini belirterek, toplantıyı sona erdirdi. Barutçu ve ekibi ise salonda kalan 20 delegeyle genel kurulu tamamladı. Ve yeni yönetim olarak devir teslim için dün Orhan Aydın'ın kapısını çaldı.

POLİSLİ KARŞILAMA!

OSTİM yönetim binasında polisler tarafından karşılanan yeni yönetime Aydın, devir teslim yapmayacağını söyledi. Bunun üzerine binadan ayrılan Barutçu ve ekibi, kanunsuz şekilde makamı işgal ettiğini söyledikleri Orhan Aydın hakkında suç duyurusunda bulunmak için hazırlığa başladılar.

KARŞI SUÇ DUYURUSU

Halen başkanlık koltuğunda oturan Orhan Aydın ise resmen görevinin başında olduğunu ve 19 Haziran'da genel kurul yapılmadığını belirtiyor. Yeni yönetim olduğunu iddia eden isimler hakkında ise suç duyurusunda bulunacağını söylüyor.

BAKANLIK YAZISI!

OSTİM'de yaşanan yönetim kavgası üzerine Sanayi Bakanlığı dün resmi bir yazı göndererek 19 Haziran'da yapılması öngörülen genel kurulun ertelendiğini ve mevcut yönetimin görevinin başında olduğunu bildirdi.

OSTİM'E ÖZEL YASA!

OSTİM çinde yer alan Kuruçayırlı Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçındere, torba yasa içindeki düzenlemenin Ostim OSB'ye özel olarak yapıldığını iddia etti. Yalçındere, bu yasa ile Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nin, Ostim OSB'nin tek hakimi konumuna getirdiğini belirtti. Diğer küçük sanayi sitelerinin yönetimde temsil edilemeyeceğini ve yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı. Ostim OSB sınırları içinde on küçük sanayi sitesi bulunduğunu anımsatan Yalçındere, yasa ile Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nin Ostim OSB Yönetim ve Denetim Kurulu'nda görev alacağını ifade etti.Yapılan değişikliğin Ostim OSB için çözüm değil, çözümsüzlük getireceğini belirten Yalçındere, kanundaki 3 bin metrekare sınırının çok geniş olduğunu, 50 kişiyi bir araya getirmenin de fiilen çok zor olduğunu dile getirdi.

Yalçındere, yasadaki “örgütlenmeyenler temsil haklarından feragat etmiş kabul edilir” cümlesinin ise Ostim OSB'nin kuruluşundan bugüne geçen 11 yıllık sorunları çözemediği gibi kalıcılaştırdığını söyledi.

YASA NE DİYOR?

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören torba yasa, diğer OSB'lerden farklı olarak küçük sanayi sitelerinden oluşan bölgelerin genel kurullarını yeniden düzenliyor. Buna göre, OSB Genel Kurulu'nda temsil edilebilmek için, küçük sanayi sitesi yapı kooperatifleri, toplu işyeri kooperatifleri, işletme kooperatifleri, site yönetimleri, imar planında yer alan ve her birinde bir işletmenin yer alacağı en az 3 bin metrekare veya yönetmelikle belirlenecek müstakil sanayi parsel sahipleri ile 3 bin metrekareden küçük sanayi parseli şeklinde yer almış en az 50 parsel malikinin örgütlenmesi gerekiyor.

100 ÜYE İÇİN 1 KİŞİ
Örgütlenemeyen küçük sanayi siteleri, OSB Genel Kurulu'nda temsil haklarından feragat etmiş sayılacak. Tek bir kooperatif alanının, içinde bulunduğu OSB alanının yüzde 60'ını geçmesi halinde, bu OSB'deki katılımcıların genel kurul temsilcileri her 100 üye için bir kişi olarak tespit edilecek. Temsilciler, kooperatiflerin yetkili organları ile site yönetimince seçilecek. Küçük sanayi sitelerinden oluşan OSB'ler, genel kurul toplantılarını her yılın ilk 6 ayı içinde yapacaklar. OSB, katılımcıların ödemesi gereken arsa ve altyapı katılım payları, elektrik, su, doğalgaz, arıtma tesisi gibi tüketim bedelleri, işletme ve yönetim aidatlarını kooperatif ya da site yönetimlerinden tahsil edecek.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.