Ramazan'da dikkat edilmesi gereken orucu bozan ve orucu bozmayan şeyler nelerdir?
Kusmak orucu bozar mı?
Hangi sağlık durumlarında oruç bozulur?
Astım hastalarında oksijen spreyi orucu bozar mı?
Kan aldırmak orucu bozar mı?
Göz damlası orucu bozar mı?
Kalp hastalarının dil altı hapı alması orucu bozar mı?
Her gün ilaç kullanan hastaların oruç tutması gerekir mi?
Akupunktur orucu bozar mı?
Kulak damlası veya kulak yıkatmak orucu bozar mı?
Merhem, ilaçlı bant orucu bozar mı?
Aneztezi orucu bozar mı?
Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?
Oruçluyken morfinli diş tedavisi orucu bozar mı?
Diyalize girmek orucu bozar mı?
İnsülin iğnesi orucu bozar mı?
Endoskopi, kolonoskopi yaptırmak ve ultrason çektirmek orucu bozar mı?
Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya ferçten ultrason çektirmek; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği içinoruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz.
Ramazan ayının başlamasına saatler kaldı.
Dünyanın her yanından milyonlarca Müslüman oruç tutacak.
Ramazan Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle bu yılda uzun sürecek.
Bulundukları yarım küreye göre bazı ülkelerde oruç süresi Ramazan boyunca kısalırken bazılarında ise uzayacak.
Türkiye'de oruç süresi 17 saat civarında olacak (İstanbul saatiyle).
İftar ve sahur saatleri her gün değişecek olsa da ortalama olarak dünyada şöyle olacak;
Nuuk (Grönland) 21 saat.
Stockholm (İsveç) 19,5 saat.
Moskova (Rusya) 19 saat
Londra (İngiltere) 18,5 saat
Astana (Kazakistan) 18,5 saat
Brüksel (Belçika) 18,5 saat
Toronto (Kanada) 17,5 saat
Paris (Fransa) 17 saat
Pekin (Çin) 16,5 saat
New York (ABD) 16,5 saat
Tokyo (Japonya) 16 saat
Kabil (Afganistan) 16 saat
Rabat (Fas) 16 saat
İslamabad (Pakistan) 16 saat
Kahire (Mısır) 15,5 saat
Yeni Delhi (Hindistan) 15 saat
Hong Kong (Hong Kong) 15 saat
Dakka (Bangladeş) 15 saat
Maskat (Umman) 15 saat
Riyad (Suudi Arabistan) 15 saat
Doha (Katar) 15 saat
Hartum (Sudan) 14,5 saat
Aden (Yemen) 14 saat
Dessie (Etiyopya) 14 saat
Kuala Lumpur (Malezya) 13,5 saat
Luanda (Angola) 13 saat
Sao Paulo (Brezilya) 13 saat
Cakarta (Endonezya) 13 saat
Harare (Zimbabwe) 12,5 saat
Pretoria (Güney Afrika) 12 saat
Cape Town (Güney Afrika) 11,5 saat
Canberra (Avustralya) 11,5 saat
Punta Arenas (Şili) 10 saat
Ramazan geldiğinde camilere, türbelere ve İslamiyet’in kutsal saydığı diğer dini mekânlara ziyarete gidenlerin sayısında artış oluyor. İstanbul’da insanlar genelde Sultanahmet, Süleymaniye, Eyüp Sultan ve Yahya Efendi gibi yerlere gidiyor ama Ramazan ayına özel olarak gidilebilecek farklı ve sıra dışı yerler de var. İşte o yerler...
O yüzden yakın yerlere yapacağınız seyahatlerde bile inanılmaz eserlerle buluşmanız mümkün. İşte Ramazan ayında ziyaret etmeniz gereken kutsal mekanlar.
Boğaz'ın incileri
7. yüzyılda arap kuşatması sırasında şehit düşen Vehb Bin Hüseyre ve Süfyan B. Üyeyne'nin gömüldüğü yere yapılan cami Bizans döneminde Haliç'in girişinde bulunan zincirin bağlandığı kuleymiş. Biraz ileride Perşembe Pazarı'ndaki iş yerlerinin arasına sıkışan Arap Camii ise müthiş bir eser.
Eski bir katolik klisesinin yerinde bulunan cami ahşap işçiliği ile göz kamaştırıyor. 'Art Nouveau' mimari üslubunda yapılan tek türbesi bulunan Beşiktaş'taki Şelh Zafir Türbesi Avrupa'nın bir şehrinden getirilip buraya kondurulmuş gibi.
Mimarı Raimondo d'Aronco adeta dantel gibi işlemiş bu eseri.
Yahya Efendi'den Telli Baba'ya
Türbenin altındaki Baltan Ailesi'nin yaptığı Küçük Mecidiye Camii ise şehrin gizli kalmış mücevherlerinden biri.
Büyük Mecidiye Camii ise Ortaköy Camii olarak bildiğiniz ve Boğaz'ın en çok fotoğraflanan yapılarından biri. İkisini de Dolmabahçe Sarayı'nı yaptıran Sultan Abdülmecit inşaa ettirmiştir.
Ardından Telli Baba'ya gidelim. Oradan da bir tekne ya da vapurla karşıya geçip Beykoz'un tepesinde 198 metre yüksekte bulunan Yuşa Peygamber'in türbesi ve camiini ziyaret edelim.
Kanlıca iskelesinin hemen arkasında Mimar Sinan'ın az bilinen Gazi İskender Paşa Camii var. Orada mola verdikten sonra Üsküdar'a devam edip, şehrin en güzel camilerinden bazılarını bünyesinde barındıran semtteki Mihrimah, Yeni Valide, Şemsi Paşa, Rum Mehmet Paşa, Ayazma camilerini ziyerit edelim.
Hz. Yuşa Türbesi ve Camii
Şehirde keşfedilmeyi bekleyen ve adları fazla bilinmeyen o kadar çok cami var ki.Küzük Ayasofya, Kılıç Ali Paşa, Hekimoğlu Ali Paşa, Davud Paşa, Piyale Paşa, Eski İmaret, Fenari İsa, Fethiye, Sinan Paşa, Kadırga'daki Sokullu Mehmed Paşa, Şah Sultan, Takkeci İbrahim Ağa, Zal Mahmud Paşa'yı görülecekler listenize ekleyin.
Anadolu'nun cevherleri
UNESCO'nun Dünya Kültürel Mirası Listesi'nde bulunan Sivas Divriği'ndeki Ulu Camii, Amasya'daki Bayezid Camii, Beyşehir'deki Eşrefiye Camii, Mardin'deki Kasımiye Medresesi, Erzurum'daki Yakutiye Medresesi bu ülkedeki zengin dini ve kültürel miras içindeki yerlerden sadece birkaçı.
Bu mekanların kültürel, tarihi ve İslami açıdan farklı önemleri var.
Selçuklu ve Osmanlı Camileri
Anadolu Selçukluları döneminde yapılan Konya'nın en büyük ve en eski camisi.
13. yüzyıldan kalma İplikçi, Sahip Ata, Sadrettin Konevi camilerini de listenize ekleyin. Konya'daki en etkileyici dini yapılardan biri de taşıdığı manevi değer itibariyle Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi; Şems Parkı'nın içinde yer alıyor.
Osmanlı döneminden kalan camiler içinde ise klasik Osmanlı mimarisinin izlerini görebileceğiniz Selimiye Camii dikket çekiyor. 2. Selim'in Konya Valisi olduğu yıllarda yaptırdığı cami, Mevlana Müzesi'nin hemen yanında yükseliyor.
Osmanlı'dan kalma en büyük dini yapı ise Kapı Camii. Konya'nın ortasında tüm görkemiyle yer alan Aziziye Camii ise çarşısının ortasında yükseliyor.
Selçuklu vezirlerinden Emir Celaleddin Karatay'ın yptırdığı eski Karatay Medresesi, şimdi Çini Müzesi. Eskiden öğrencilerin dni eğitim gördüğü odalardan dolaşıp Selçuklu çinilerinden gözlerini alamazken, onları yapan ustaların yeteneklerini takdir edeceksiniz.
Üst kısmı yıldırım kurbanı olan İnce Minare'nin ahşap ve taş kabartmalarını hayranlıkla inceleyin.
Edirne'deki Sinan'ın ustalık eseri
Bunlarla yetinmeyin, şehri bir de Sinan'ın elinden çıkan Yanlızgöz Köprüsü'nden seyredin. Türk İslam Sanatları Müzesi ise küçük ancak çok keyifli; zaman ayırdığınıza pişman olmazsınız. 1414 yılında tamamlanan Eski Cami, Osmanlı'dan günümüze ulaşan en eski mimari eserlerden biri.
Üç Şerefeli Camii, adını her biri farklı tarzda inşa edilmiş üç şerefeden alan görkemli bir yapı. Selimiye'nin kuzey batısında bulunan 1435 tarihli Muradiye Camii, özellikle içindeki İznik çinileriyle çok etkileyici. 1484-88 yılları arasında inşa edilen ve müthiş bir dinginliğe sahip olan 2. Beyazıt Külliyesi, küçük bir sağlık müzesi ve sanat galerisi de barındırıyor.
Bursa'nın Sembolü 20 Kubbeli Cami
Caminin için birbirinden güzel hat örnekleriyle süslenmiş. Tam ortasında çok hoş bir şadırvan var. Ulu Cami'nin yanında İstanbul'daki kadar turistik olmayan hala yerel tatlar taşıyan bir kapalı çarşı bulunuyor. Onun bitişiğinde ise birbirinden şık ipekleri bulacağınız Koza Han.
Bursa'da Osmanlı döneminden kalma çok güzel eserler bulunuyor. Muradiye ve Yeşil Cami bunlardan sadece ikisi. Yeşil Cami, Sultan I. Mehmed zamanında 1424 yılında yaptırılmış, ortasında küçük bir şadırvanı, ibadet alanının yan tarafında odaları ve üst katında padişah ve ailesi için sultan mahfili bulunan, adı üzerinde yeşil çinilerle bezenmiş bir eser. Yanındaki turkuaz çinilerle süslenmiş Yeşil Türbe ise I.Mehmed ve ailesinin gömüldüğü yer.
Mardin'e gidin. İnsanlık tarihinin en önemli şehirlerinden olan bu bilge kentte diğer dinlerle kardeşçe birlikte olmanın huzurunu yaşayın. Peygamberler şehri Şanlıurfa'ya düşürün yolunuzu.
Balıklı göl ve hemen yanındaki Rızvaniye Camii'nin muhteşem görüntülerini seyredin. Güvercinlerle arkadaş olun. Bedesten'in otantik ortamını solurken kendiniz ve sevdikleriniz için keyifli alışverişler yapın.
Bakırcılar Çarşısındaki ustalarla sohbet edin, hayatınıza yeni dostlar katılsın. Ramazan'ı sadece bir ibadet ayı olarak değil, yaşadığınız ülkeyi keşfetme ayı olarak da değerlendirin.
Bu topraklarda doğduğunuz için ettiğiniz şükür duaları bu dini mekanların kubbelerinde çınlayarak gökyüzüne ulaşacak.