Önlem alınmazsa 2020'ye kadar trafikte 2.5 milyon can kaybı olacak

Önlem alınmazsa 2020'ye kadar trafikte 2.5 milyon can kaybı olacak

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 7 milyon trafik kazasında 45.188 kişi öldü, 1.519.737 kişi ise yaralandı ya da sakat kaldı. Ülkemizde trafik kazalarında yaşamını yitiren her 100 yayadan 26'sı çocuk.

Türkiye’de 14 yaş altındaki çocukların, trafik kazaları sonucu hayatlarını kaybetme riski Avrupa ülkelerine göre 3 ila 4 kat daha yüksek. Uzmanlara göre Türkiye’de yol güvenliği eğitimi gerek nitelik, gerekse nicelik olarak yeterli değil. Dünyada da bu sorun hala çözülebilmiş değil. 

 

Bu konuya çözüm getirmenin bir yolunun da çocuklara küçük yaşta trafik eğitimi vermek gerektiğinden hareketle Renault firması tüm dünyada yol güvenlik politikası için kolları sıvadı. 10 yıldır çocuklarda duyarlılığı arttıracak projeler, yarışmalar düzenleyen firma, 9 yıldır da Türkiye’de bu konuda çocukların dikkatini çekmeye çalışıyor.

 

Önlem alınmazsa dünyadaki kitle ölümlerinde üçüncü sıraya yerleşecek olan trafik kazaları, 2020 yılına kadar 2.5 milyon can alacak. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için

Türkiye’de harekete geçen ve kısa sürede binlerce çocuğa trafik güvenliği eğitimi verilmesini sağlayan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, trafik güvenliği konusunda yapılan çalışmaları aktardı. 

 

* Dünyada 10 yıldır uygulanan Herkes İçin Güvenlik Programı’na Türkiye nasıl dahil oldu?

Proje 2002’de nüfus kaza yoğunluğunun en yüksek olduğu dört ilde; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da başladı. Ezberci kural bilgisi yerine, öğrencileri trafikteki risklerle tanıştıran, olası tehlikeleri önceden görmeye dayalı, öğrencilerin oyun ve hayal gücünü harekete geçiren, interaktif bir eğitim içeriği gerekliydi ve kendi alanının en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projesi olan Sokakta İlk Adımlar, bu ihtiyaca cevap vermek için doğdu.

 

Yaş gruplarına göre kaza riskleri belirlendi ve diğer ülkelerle kıyaslamalar yapıldı. Avrupa ülkelerinde de uygulanan eğitim programları incelendi, uygun bölümler yerelleştirildi. Eğitim seti, yol güvenliği uzmanları ve eğitimciler tarafından hazırlandı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri setin ders içeriklerine uygunluğunu denetledi ve yol güvenliği eğitimini destekleyecek çok sayıda öneri getirerek, projeye katkıda bulundu. Ardından da Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurduk ve Talim Terbiye Kurulu’ndan iznimizi aldık. 

 

* Dünyada kaç ülke bu programa katılıyor? 


Dünyada toplam 11 ülke bu projeye katılıyor. Bu ülkeler: Türkiye, Bulgaristan, Fransa, Meksika, Polonya, Portekiz, İsviçre, Meksika, Avusturya, Bulgaristan ve Rusya.


* Projenin dünyada bu yıl 10’uncu yılı. Kaç çocuk bu eğitimi aldı?

 

Dünyada bugüne kadar 12 milyon öğrenci Herkes İçin Güvenlik Programı’ndan yararlandı. Türkiye’de ise 9’uncu yılın sonuna geldiğimiz bugünlerde 800 bini aşkın ilköğretim öğrencimize ulaşmanın, onlara trafikte daha dikkatli ve saygılı bireyler olma doğrultusunda katkı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu eğitimden yararlanan ilk öğrenciler önümüzdeki yıl 18 yaşına girecek yani ehliyet alabilecek yaşta olacaklar. Biz şimdi bu çocukları ehliyet çağında da takip etmek üzere bir sistem geliştirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

 

* Araba üreten bir firmanın trafik kazalarına karşı bu duyarlılığı aileler tarafından nasıl karşılanıyor?

 

Bir otomotiv üreticisi olarak öncelikli görevimiz elbette güvenli taşıtlar üretmek. Bunun için gösterdiğimiz çabaların sonucunu da alıyoruz. Renault 12 modeliyle EuroNCup’tan 5 yıldız alan tek otomobil üreticisidir. Elbette sorun sadece güvenli taşıtlar üretmekle bitmiyor. İnsana da yatırım yapmak gerekiyor. Çünkü taşıtları kullanan da, yolları yapan da, kuralları koyan da insanlar. * Dolayısıyla bu işin odağında insan ve insana yapılan eğitim yatırımı yer almalı. Kaç okuldan, kaç çocuğa bu eğitim verildi? İlköğretim 2. sınıflara gönderilen ‘Sokakta İlk Adımlar’ yol güvenliği eğitim seti aracılığıyla Türkiye’de 9 yılda toplam 2 bin 421 okulun, 22 bin 874 şubesinde, 800 bini aşkın öğrenciye eğitim verildi. Sadece bu yıl ise 2.421 okulun, 8 bin 547 şubesinde, 300 bini aşkın öğrenci bu eğitimden yararlandı. 

 

Proje bu yıl İstanbul’da tüm ilköğretim okullarında uygulandı. Yani İstanbul’daki 1.644 okulun, 6.011 şubesinde, 200 bini aşkın öğrenciye ulaştı. 3’üncü sınıfların davet edildiği ‘Herkes İçin Güvenlik’ afiş yarışmasına ise 8 yılda yaklaşık 50 bin öğrenci, 4 bin afişle katıldı. Bu yıl afiş yarışmasında birinci olan İzmir Efes Koleji İlköğretim Okulu 3A sınıfı öğrencilerini Paris Disneyland’a götürdük. * Bugüne kadar kaç öğrenciye bu imkanı tanıdınız? Türkiye’den yaklaşık 200 öğrenci götürüldü. Yani kazanan her sınıfın öğrencilerinin tamamı bu geziye hak kazanıyor. * Merkez, bu projeyle ilgili Türkiye hakkında neler düşünüyor? Bizim Renault globalden aldığımız bilgilere göre Türkiye bu projeyi en geniş kapsamlı ve en istikrarlı biçimde uygulayan ülkeler arasında. “En iyi uygulama” örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Gerçekten de yol güvenliği sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada önemli bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü, tüm ölümler arasında 1990’larda 9. sırada olan trafik kazalarında gerçekleşen ölümün, 2020’de 3. sıraya yükseleceğini öngörüyor. Ne yazık ki trafik kazaları sonucu meydana gelen ölümlerin yüzde 90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Ve trafik kazalarının yüzde 80’i insan hatalarından kaynaklanıyor. Dünyada trafik kazalarının ve ölümlerin maddi karşılığı ise 420 milyon avroyu buluyor. Dünyanın en kapsamlı sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edilen Herkes İçin Güvenlik Programı’nda yaklaşık 12 milyon çocuk ve genç bilinçlendirildi. Renault dünyada yol güvenliği için yılda 100 milyon avronun üzerinde yatırım yapıyor. 3 araştırma ve deney merkezinde 600 uzman sadece bu konuda çalışıyor. Trafik kazalarını önleme konusunda internetteki yarışmamız da var.

 

İnternetteki Söz Veriyorum yarışmamız aileyi ve büyükleri eğitim sürecine dahil ediyor, eğitimi internete ve hatta sokağa taşıyor. Çocuklar büyüklerden kurallara uyan bireyler olacaklarına dair söz alıyor. Ve bu aldıkları sözü de bir fotoğrafla belgeliyor. Böylelikle velilerin hem farkındalığı artıyor hem de çocuklarının eğitim sürecine dahil oluyorlar. Yarışmanın ödülleri de çocukları gerçekten motive edecek nitelikte. Hem ödül kazanıyorlar hem de yol güvenliği konusunda toplumda farkındalık yaratıyorlar. Çocuklarımızın büyüklerinden aldığı bazı sözler çok önemli. “Taşıt kullanırken emniyet kemerini takacağına”, “Asla kırmızı ışıkta geçmeyeceğine”, “Alkollüyken araba kullanmayacağına”, “Araba kullanırken telefonla konuşmayacağına”, “Arabada çocukları arka koltukta oturtacağına”… dair çocuğuna söz veriyor. Bunu da fotoğrafla belgeliyor. Çocuğuna söz verip de tutmamak kolay mı?

 

* Bu konuyla ilgili duygularınız ve geri dönüşler neler? 

 

Toplamda 3 ayda 13 bin 655 büyük, küçüklerine söz verdi. Benim için en anlamlı geri dönüş bu. Aileler zaman zaman çocukların kazanmasını gereğinden fazla hırs yapsa bile hem onlar, hem çocuklar yol güvenliği konusunda unutulmaz bir farkındalık deneyimi de yaşamış oluyorlar.

http://www.hurriyetegitim.com/haberler/13.06.2011/onlem-alinmazsa-20208217ye-kadar-trafikte-25-milyon.aspx

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.