ÖMSS ile 7 bin 746 engelli memur oldu

ÖMSS ile 7 bin 746 engelli memur oldu

Türkiye dünyada benzeri olmayan bir sınavı gerçekleştirdi 7 BİN 746 ENGELLİ HAYATA KARIŞTI MEMUR OLDU.

Başbakan Erdoğan, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ataması yapılacak 7 bin 746 özürlünün, Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'ndaki Memur Yerleştirme Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ataması yapılan engellileri kutlarken, bugün ataması yapılamayanların da üzülmemesini istedi. Allah'ın izni ve milletin desteğiyle istihdam sürecinin devam edeceğini belirten Erdoğan, ''Kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra res'en bu imkanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla inşallah bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini almış olacak'' diye konuştu.

ANNE BABALARA EĞİTİM HATIRLATMASI

İşsizlik sorununu makul seviyelere çekmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, atamayla eğitim arasındaki ilişkiye de dikkati çekti. İlan edilen 7 bin 746 kişilik kadro için Türkiye genelinde 128 bin 330 başvuru yaptığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yani ilan edilen kadronun 16 katı kadar başvuru söz konusu. Bu kadrolara başvuran yaklaşık her iki lisans mezunundan birini, her 5 önlisans mezunundan birini istihdam edebileceğiz. Ama ilkokul, ortaokul ve lise mezunları arasında çok büyük bir yığılma olduğunu görüyoruz. Lise mezunu her 16 kişiden biri ancak istihdam edilebilecek. İlk ve ortaokul mezunları arasından ancak 66 kişiden biri istihdam edilebilecek. Bizim bu tablo üzerinde dikkatle durmamız, çok iyi düşünmemiz gerekiyor.''

Erdoğan, anne babalardan engelli çocukların eğitimi konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.

ERDOĞAN'I MEST EDEN ŞİİR

AK PARTİ ENGELLERİ KALDIRDI

AK Parti iktidarında engelli eğitiminin önündeki engelleri kaldıran düzenlemeler yaptıklarını, özel eğitimden faydalanabilmek için gereken özür oranını düşürdüklerini ve yaş sınırını kaldırdıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 17 bin olan özel öğrenim sınıflarında eğitim gören öğrenci sayısının 2010 sonunda 40 bini aştığını bildirdi.

ÖZÜRLÜ İFADESİNE KARŞIYIM

Özürlü ifadesine karşı olduğunu, yasada böyle yazdığı için kullandığını belirten Erdoğan, ''Ama inşallah yeni parlamento döneminde bu özürlü ifadesini kaldırarak, oraya engelliler ifadesini koyup kanunu bu şekilde değiştireceğiz'' diye konuştu.

BİZDEN ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY VAR MIYDI

Başbakan Erdoğan, ''Şu anda hiçbir istihdam alanında yerleşemeyen zihinsel engelliler, akıl hastaları ve otizm tanılı kardeşlerimiz için çalışma yapıyoruz. Korumalı iş yeri olarak adlandırdığımız özel teşvikli işletmelerde bu kardeşlerimizin başarılı olabilecekleri sektörlerde çalışabilmelerini ve üretime dahil olabilmelerini de inşallah sağlayacağız'' diye konuştu.

Evde bakım ücreti uygulamasının başarılı şekilde devam ettiğini belirten Erdoğan'ın, ''Bizden önce böyle bir şey var mıydı? Bunların hiçbirinin aklından böyle bir şey geçiyor muydu? Hayır'' sözleri alkışlarla karşılandı.

372 BİN KİŞİYE ASGARİ ÜCRET KADAR ÖDEME

Aylık bir asgari ücret tutarında ödeme yapılan engelli sayısının bugün itibariyle 372 bin kişiye yükseldiğini, özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sağlanan engelli sayısının bugün itibariyle 8 bine, bu hizmet için ödenen aylık tutarın 11 milyon liraya ulaştığını bildiren Erdoğan, başvuranlar içinde bakım hizmeti almak için sıra bekleyen bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, evde bakım yapanlarla engellilerin anne ve babaları için eğitim hizmeti uygulaması üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.

HER İNSAN BİRİNCİ SINIF VATANDAŞTIR

İnsanı esas aldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim için esas olan candır. Biz insanların kimliğine bakmayız. Diline, inancına, etnik kökenine, fiziki görünümüne asla ve asla bakmayız. Nefes alıp veren herkes taa ana karnındaki ceninden başlamak üzere her can, her insan bizim için birinci sınıf vatandaştır. Bize Yaradan'ın emanetidir.

Biz Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun manevi mimarlarının Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' tavsiyesini siyasetin ve idarenin merkezi olarak kabul ediyoruz. Aynı şekilde Yunus Emre'nin 'Yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü' sözünü kendimize rehber ediniyoruz. Bu ülkede hiç kimsenin, hiçbir bireyin, hiçbir ferdin kendisini yalnız, ötelenmiş, itilmiş, dışlanmış hissetmesine, ayrımcılığa maruz kalmasına biz bilerek rıza göstermeyiz, gösteremeyiz. Şu anda biz on yılların, yüz yılların tortulaşmış sorunlarını çözmenin mücadelesi içindeyiz.''

KONTENJAN DOLANA KADAR DEVAM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) Yerleştirme kuralarının çekildiği törende yaptığı konuşmada bakanlık olarak engellilerin lehine üzerlerine düşen engellilerin kamuda istihdamı düzenlemesini gerçekleştirdiklerini belirtti. Kamuda 21 bin 900 özürlünün çalıştığını anlatan Çelik, bu sayının son 10 yılda yüzde 400 arttığını kaydetti. Çelik, hayata geçirdikleri yeni düzenlemelerle, engellileri kamuda yerleştirme çalışmalarının kontenjan dolana kadar devam edeceğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de engellilerin sorunlarının çözümü için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti. Hiçbir ayrımcılık yapmadan görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Şahin, "Hazreti Mevlana ve Yunus Emre'nin bakışıyla insanlarımıza ve insanlığa baktık. Hazreti Mevlana'nın söylediği gibi, 'dünya gözüyle bakarsanız yüzü, gönül gözüyle bakarsanız özü görürsünüz' dedik. Yunus Emre'nin söylediği gibi, 'sözü anlamak için, işitmek için can gerek, gönül gerek' dedik. Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde gönül gözüyle size baktık. Biliyorduk çok sorunlarınız var. Eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşılabilirliğe hepsine kendi sorunlarımız olarak baktık. Çözmek için takım olarak büyük bir gayret gösterdik. Bugün şu tablo o kadar önemli ki ve o kadar manidar ki" ifadelerini kullandı.

Şahin, bu tablonun sözün bittiği yer olarak tüm Türkiye tarafından görülmesini istediklerini söyledi.

BAŞBAKAN'IN TALİMATIYLA ENGELLİLERE HİZMETİ SÜRDÜRECEĞİZ

Salonda bulunan engellilere, "780 bin kilometrelik Türkiye haritasında en önemli renk, en önemli desen, en önemli motif sizlersiniz" sözleriyle seslenen Şahin, engellilerin huzurlu olduğu sürece kendilerinin de huzurlu olacağını, onlar mutlu olduğu sürece kendilerinin de mutlu olacağını ifade etti.
Şahin, "Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla engellilere hizmet etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

ALİ DEMİR: ÖMSS DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN BİR SINAV

ÖSYM Başkanı Ali Demir ise konuşmasında, ÖMSS'nin Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve dünyada benzeri olmayan bir merkezi sınav olduğunu ifade etti.
Sınavın memur adaylarının özür durumları, algılama ve öğrenme yetenekleri dikkate alınarak hazırlandığını anlatan Demir, 27 farklı soru kitapçığı ile 163 özür grubuna hitap edecek sınav yapıldığını söyledi.

Demir, özürlülerin sınava girmesini kolaylaştıracak her koşulun da sağlandığını bildirdi. ÖSYM Başkanı Demir, sınav kayıt bilgileri ile bir veri tabanı oluşturduklarını belirterek, "ÖMSS sadece sınav olmanın ötesinde ilgili kurumların birlikte çalışabileceğini göstermesi açısından örnek olmuştur" diye konuştu.

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.