Ölümün eşiğine getiren 'andıç'ı raftan indiriyor

Ölümün eşiğine getiren 'andıç'ı raftan indiriyor

Askere sivil yargı yolunu açan düzenleme, geçmişte mağdur olan birçok kişiye umut oldu. Bunlardan biri de, 11 yıl önce, Ergenekon sanığı Semih Tufan Gülaltay'ın silahlı saldırısından ağır yaralı olarak kurtulan DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal.

Genelkurmay'da hazırlanan andıcın ardından suikasta uğrayan Akın Birdal, şikâyetlerine rağmen herhangi bir işlem yapılmayan dosyayı raftan indirmeye hazırlanıyor. Birdal, andıçta imzası bulunan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve medyaya servis etmekle suçlanan eski Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak hakkında yeniden suç duyurusunda bulunacak. Konuyu avukatlarıyla görüştüğünü belirten Birdal, "Çevik Bir ve Özkasnak hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Birçok kişinin işten atılmasına, kurumların kapatılmasına ve bizim hayatımıza kastettirmeye yönelik bu andıcın hesabını vermeliler sivil yargı önünde." dedi.

Emekli General Bir'in hazırladığı ve eski MGK Genel Sekreteri Erol Özkasnak tarafından gazetelere servis edildiği iddia edilen andıç yayınlandıktan 15 gün sonra suikasta uğrayan Birdal, o dönemde işleyen mekanizmayı çok iyi bildiğini söyledi. Yaptığı suç duyurularının işleme konulmasına askerî yargı müşavirinin izin vermediğini ifade eden Birdal, "Bu yasayı, en azından bunun kullanılıyor olmasını, demokratik kamuoyuna göstermek gerekiyor. Geçmişe dönük, Şemdinli, 28 Şubat, darbe günlükleri ve planlarının yeniden ele alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

DTP'li vekil, son yargı reformuyla demokratik ve hukuk devleti yolunda çok önemli bir iradenin ortaya konulduğunu söyledi. Türkiye'de demokratik hukuk devletinde olmayan bir yargının bulunduğunu anlatan Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmişte sıkıyönetim özel mahkeme, DGM askerî sivil mahkeme vardı. Ama şimdi tek sivil mahkeme var. Üyesi olmak istediğimiz AB sürecinin hukukuna da uygundur. Bu ileri, demokratik bir adımdır."

CHP KENDİSİNİ BİTİRİYOR

Akın Birdal, Cumhurbaşkanı Gül'ün onay verdiği yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklayan CHP'ye tepkili. CHP'nin tavrını 'sivil iradeye ve hukukun üstünlüğüne karşı bir duruş' olarak gören Birdal, halkın bunu kabul etmeyeceğini kaydetti. Birdal, "Bir siyasi parti seçmen desteğini ya da kamuoyunun tepkisini hesaplamak zorunda. Kaldı ki temel hak ve özgürlükler, adil yargılama ve savunma hakkı gibi konularda siyasilerin tüm hesaplarını bir kenara bırakması gerekir. CHP, bu duruşu ile kendi kendini yakar, bitirir." dedi.

Andıç olayı 1998'de yaşandı. 26 Nisan'da Sabah ve Hürriyet gazeteleri, PKK terör örgütünün 2 numaralı ismi Şemdin Sakık'a ait olduğu ileri sürülen bir ifade yayınladı. Sözde ifadelerde, gazeteciler Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar ve dönemin İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'ın PKK'yla ilişkisi olduğu iddia ediliyordu. Haberin hemen ardından Sabah'ta çalışan Birand işten atıldı. Çandar'ın yazılarına ara verildi. Birdal ise 15 gün sonra silahlı saldırıya uğradı. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.