Okullar, Sadece Talimat ve Yazı Göndererek Açılır Mı?
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gereken tedbirlerin alınarak yüz yüze eğitime bir an evvel başlanması çağrısında bulunarak, “Örgün eğitime başlanmalı, çocuklar derslerini yapmalıdır” dedi.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gereken tedbirlerin alınarak yüz yüze eğitime bir an evvel başlanması çağrısında bulunarak, “Örgün eğitime başlanmalı, çocuklar derslerini yapmalıdır” dedi.
Ali Yalçın, TV100’e eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Vaka sayısının çok düşük olduğu yerlerde okullar neden kapalı” diye soran Yalçın, “Bunu kimse izah edemez. Bir an önce okulların açılması lazım; ötelenmesi, belirsizlik üretilmesi bu anlamda son derece sıkıntı oluşturur. Biz eğitim sendikası olarak şunu net olarak söylüyoruz. Örgün eğitim başlamalı, çocuklar derslerini yapmalıdır. Bunun yanı sıra okullarda bazı tedbirlerinalınması gerekiyor.Buda sadece talimat ve yazı göndererek olacak şey değildir.Yazının ekinde bütçeyi göndermekle olacak bir şey. Onun için okullarabir an evvel bütçe verilmeli ve okul ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma getirilmelidir. Neden?Çünkü okullar,bazı ihtiyaçlarını okul aile birliğinin bütçesinden karşılıyor. Şu an tüm eğitimi uzaktan eğitime yönlendirirseniz, Türkiye’deki uzaktan eğitimin teknik altyapısının bunu kaldırması mümkün değildir. Şanlıurfa’daki bir vatandaşımızın serzenişini ifade edeyim: ‘8 öğrenci var evde, uzaktan eğitimde hangisine ne alacağımda nasıl yapacağım bu işi.’ Dolayısıyla çocuklarda öğrenme kayıplarının daha fazla oluşmaması adına okulların bir an önce açılması gerekir.Özel okulların bir şekilde eğitime devam ettiği yerde devlet okullarını kapalı tutmak kamudaki eğitimi değersizleştirmek anlamına gelir.Bunuda son derece sakıncalı ve stresli buluyoruz.Onun için, Eğitim-Bir-Sen olarak diyoruz ki,daha fazla ötelenmemeli, okullar açılmalı, sınıf mevcutlarının yeterli olduğu yerlerin tamamında eğitim bir an önce başlamalıdır” ifadelerini kullandı.
Öğrencimizin kaybettiği bir dönemi daha sonra telafi etmemiz zorlaşabilir
Velilerin alınan tedbirler konusunda kaygılarının olabileceğini ama birinci sınıfların açıldığını, birinci sınıflara devam oranına bakıldığında yüzde 90 üzerinde bir takipten bahsedildiğini belirten Yalçın, “Şu an birinci sınıfların takip oranına baktığımızda velinin güven duygusunu görüyoruz. Bizde geçen öğretim yılının ikincidönemdeki uzaktan eğitim tecrübesini araştırdık. Veliler bir an önce okulların açılmasını istiyor. Eğer bütçe okullar için öncelikliyse şu an Türkiye’nin en önemli konularından biri eğitimdir.Bakın, sağlık Türkiye’nin en önemli konusuydu, artık geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye’nin en önemli konusu şu an eğitimdir, okulların açılması konusudur. Diğer yatırımlarımızı, köprümüzü, binamızı, yolumuzuüç ay sonra,beş ay sonra,bir yıl sonra yapabilirsiniz ama bir çocuğun hayatında oluşabilecek boşluğu bir yıl sonra tamir edemezsiniz. Şu an Türkiye’nin en önemli konusu eğitimdir, eğitim konusu ciddiyetle ele alınmalıdır. Bunun için eksik gedik varsa bu kısmıBakanlık tartışacak, bütçeleme kısmını hükûmet boyutunda tartışacak, dolayısıyla okulların bu anlamda yükünü alması gerekiyorsa bir an önce alacak ama zamana yaydıkça bu anlamdaki kayıpların yarın bir gün telafisi mümkün olmaz” şeklinde konuştu.
Okullar toplumu toplum sağlığı açısından bilinçlendirecek en önemli yerlerdir
Hayatın olağan akışıyla devam ettiği bir ortamda okulları risk olarak görmenin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Yalçın, “Hâlbuki okullar toplumu toplum sağlığı açısından bilinçlendirecek en önemli yerlerdir. Bir çocuk gelir size ve şu cümleyi kullanır. ‘Baba maskeni takman lazımdır.Baba dışarıdan geldin, ellerini yıkaman lazım.’ Çünkü çocuk aynı zamanda evin de düzenleyicisidir.Okulu tamamen devre dışı bıraktığımızda, konuştuğumuzun tamamı boşluğa gider ve stresimiz her geçen gün artar.Onun için bir an önce okullarımız açılmalıdır. Kaygı duyan, kronik rahatsızlığı olan, okula gidemeyecek öğrenciler varsa onlar için alternatif EBA sistemi,EBA’daki depolanmış bilgi ve TRTaltyapısı bunlar için kullanılabilir ama dediğim gibi sınıf mevcutlarının mümkün olduğu yerlerde ötelemenin üç hafta,beş hafta,yedi hafta gibi belirsiz cümle kurmanın hiç anlamı yok.Bir an önce okullar başlamalı ve müfredatın tamamı verilmelidir” diye konuştu.
Süreç il pandemi kurulları üzerinden yürütülmelidir
‘İlin genel durumu nedir, hangi bölgede kovid-19 vakası yoğundur, hangi yerde değildir’ konusunun il pandemi kurulları üzerinden yönetilmesi gerektiğini kaydeden Ali Yalçın, bütün işleri merkezden yürütmeye çalışmanın son derece sıkıntılı olduğunu dile getirdi.
“Yaşadığımız şeyin aslında merkezi yönetim krizi olduğunu ifade ediyoruz”diyen Yalçın, “Onun için diyoruz ki Bayburt’ta,Muğla’da,Aydın’da müsaitse beklemeyin,okulları bir an önce eğitime açın.Oradaki mevcut sınıflar yeterliyse hiç beklemeyin. Bu süreç tamamen il pandemi kurulları üzerinden yürütülmeli,Bakanlık sadece genel politikaya ilişkin cümle kurmalı, yani ‘derslerimizi eksiksiz olarak vereceğiz, şu konularda şöyle davranacağız’ gibi çizgilerinet belirlemelidir.Yoksa her şeyi merkezden belirlemeye kalkarsa bu içinden çıkılamaz ve bu süreç yönetilemez;daha fazla stres oluşturan bir zemine doğru bizi götürür.Bununda son derece sağlıksız olduğunu bu vesile ile ifade ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.