Okulda şiddet araştırmasında ortaya çıkan korkunç sonuç

Okulda şiddet araştırmasında ortaya çıkan korkunç sonuç

Okulda şiddet araştırmasında ortaya çıkan korkunç sonuç

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bozkurt Koç, farklı sosyoekonomik ve kültürel düzeylerdeki 15 farklı lisede öğrenim gören bin 381 lise öğrencisinin katılımıyla yaptığı araştırmada, okullardaki şiddet olaylarıyla ilgili önemli sonuçlar ortaya çıkarttı.

Dünyada birçok insanın şiddet gördüğünü ya da şiddetten bir şekilde etkilendiğini belirten Doç. Dr. Bozkurt Koç, “Toplumun hemen her alanında gözlemlenen şiddet olaylarının, okullarda da önemli bir problem haline geldiği görülmektedir. Günümüzde evrensel boyutlara ulaşan okullardaki şiddet olaylarının, artık ülkemizdeki okullarda da etkileri yaşanmaktadır. Birer eğitim ve öğretim yuvası olan ve şiddetin en olmaması gereken mekanlar olarak kabul edilen okullarda yaşanan bu şiddet problemi, kaçınılmaz olarak farklı disiplinlerin ilgi odağı haline gelirken, bu çok yönlü problemin risk faktörleri, nedenleri ve önleme stratejileri hakkında da farklı fikirler ileri sürülmektedir” dedi.

Doç. Dr. Bozkurt Koç’un bin 381 lise öğrencisinin katılımıyla yaptığı araştırma sonuçlarına göre; ailede şiddete uğradığını belirten öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma oranı yüzde 52.2, ailede şiddete uğramadığını belirten öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma oranından yüzde 21.5 daha fazla. Öğrencilerin yüzde 17.1'i silah ya da kesici bir alet taşıdığını belirtiyor. Silah ya da kesici bir alet taşıdığını belirten öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma oranı yüzde 54.1 iken, silah ya da kesici bir alet taşımadığını belirten öğrencilerde bu oran yüzde 20.7. Öğrencilerin yüzde 5'i bir çete içerisinde bulunduğunu belirtiyor. Herhangi bir çete içerisinde bulunan öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma oranı yüzde 73.1, herhangi bir çete içerisinde bulunmayan öğrencilerin oranından yüzde 24 daha fazla.

Araştırmada birden fazla şıkkın işaretlenebildiği "Daha çok ne tür programları izlersiniz?" şeklinde sorulan soruya öğrencilerin verdiği cevapların dağılımı ise şöyle:

“Öğrencilerin yüzde 89.5'i macera, yüzde 89.3'ü komedi, yüzde 84.5'i korku - gerilim, yüzde 81.9'u belgesel, yüzde 71'i bilim kurgu, yüzde 70.6'sı aksiyon, yüzde 69.6'sı mafya, yüzde 69.3'ü haber - açıkoturum, yüzde 64.2'si romantik, yüzde 47.1'si magazin türü programları izliyor. Televizyonda korku - gerilim türü programlar izlemekten hoşlandığını belirten öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma oranı yüzde 30.5, mafya türü programlar izlemekten hoşlandığını belirten öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma oranı yüzde 40.9.”

Yapılan araştırmada, öğrencilerin alkol kullanma durumu arttıkça, okulda şiddet davranışında bulunma oranlarının da arttığı görülüyor. Hiç alkol kullanmadığını belirten öğrencilerin yüzde 24.2'si, bir kere alkol kullandığını belirten öğrencilerin yüzde 54.3'ü, ara sıra alkol kullandığını belirten öğrencilerin yüzde 75'i okulda şiddet davranışında bulunduğunu belirtiyor.

“Bu araştırmada, gerek dünyada gerekse ülkemizde sadece güncelliğini korumakla kalmayan, aynı zamanda her geçen gün etkileri daha da fazla hissedilen bu problem, hem psikolojik ve toplumsal yönleriyle incelenmiş hem de ahlaki ve dini değerlerle ilişkisi açısından farklı bir perspektifle değerlendirilmiştir” diyen Doç. Dr. Bozkurt Koç, okullarda meydana gelen şiddet olaylarının sadece okulla sınırlandırılamayacak kadar çok boyutlu bir problem olduğunu, okullarda meydana gelen şiddet ve saldırgan davranışların bireysel, toplumsal ve kültürel yönleriyle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum