Okul Yönetimlerinde Görülen Noksanlıklar

Okul Yönetimlerinde Görülen Noksanlıklar

OKUL YÖNETİMLERİNDE GÖRÜLEN NOKSANLIKLAR Milli Eğitim Bakanlığı Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesi'nin:

76. maddesinde “Söndürme tüplerinin altı ayda bir kontrol edilmesi, yıllık genel bakımlarının yapılması, standartlara uygun toz kullanılması ve dört yılsonunda tozunun değiştirilmesi şarttır.Yangın söndürme tüplerinin cinsi, miktarı ve yerlerinin belirlenmesi konusunda, gerekirse mahalli itfaiye teşkilatının görüşü alınır”;

-   85. maddesinde “Kurum ve okul binalarında bir gece bekçisi veya güvenlik görevlisi bulunması asıldır. Gece bekçisi temin edilemeyen yerlerde, hizmetli sayısı 2'den fazla değilse, durum en yakın polis veya jandarma karakoluna bir yazıyla bildirilir ve binanın devriyeler tarafından sık sık kontrol edilmesi sağlanır”

denildiği halde bu hususlar yerine getirilmemektedir.

·    Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı çıkışlı  2007/33 sayılı genelgede “Okul kantinleri müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısının başkanlığında tercihen sağlık bilgisi/biyoloji öğretmeni, okul aile birliğinden bir yetkili ve okul meclisi başkanından oluşan bir komisyon tarafından” ayda en az bir kez "Okul Kantini Denetim Formu” na uygun olarak denetlenir” denildiği halde komisyon usulüne göre oluşturulmamakta ya da denetim yapılmamaktadır.

· Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin:

-   28/2. maddesinde “Özürsüz olarak devamsızlık yapan öğrencilerin durumları, okul veya kurum müdürlüğünce devamsızlığın beş ve onuncu günleri bitiminde velilerine bildirilir. Öğrencinin devamsızlığı ile ilgili velisine yapılacak tebligat işlemi, normal posta ile yapılabileceği gibi bilişim araçları ile de yapılabilir. Devamsızlığı 15 günü aşanların durumları ile öğrencinin devamının sağlanamaması hâlinde devamsızlık nedeniyle başarısız sayılacağı hususu iadeli taahhütlü posta ile velilere bildirilir”

-    76. maddesinde “Okul müdürü tarafından, ders yılı içinde öğrencilere, velilerinin başvuruları üzerine toplam en fazla 5 gün izin verebilir. Gerektiğinde bu yetkisini müdür başyardımcısına veya ilgili müdür yardımcısına devreder”

-    37. maddesinde “Okul zümre başkanları kurulu, zümre başkanlarından oluşur. Kurul, ilk toplantısında o eğitim ve öğretim yılı için kendi aralarından birini başkan seçer. Gerektiğinde okul veya kurum müdürünün çağrısıyla okul-aile birliğinden bir temsilci de gözlemci olarak bu kurula katılabilir. Kurul, dönem başları ile ders yılı sonunda ve zümre başkanının önerisi üzerine okul veya kurum müdürünün gerekli gördüğü diğer zamanlarda toplanır.”

-    63. maddesinde “Bilgisayar ortamında düzenlenen defter, dosya, çizelge, form ve benzeri belgelerin çıktıları alınarak okul veya kurum müdürünce onaylanır ve saklanır. Ayrıca bu kayıtlar e-okul sistemi içerisinde de yedeklenir. Sonradan görülen yanlışlıklar elektronik ortamda tutanakla düzeltilir ve açıklama yapılarak okul veya kurum müdürünce onaylanır”

denildiği halde madde hükümlerine uyulmamaktadır.

·    Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin:

-   39. maddesinde “Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli, ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur” denildiği halde yapılmamaktadır.

-    5. maddesinde,  yazılı ve uygulamalı sınav sorularının kapsam bakımından; “Bilginin yanında, öğrencilerin kavrama,uygulama,analiz,sentez ve değerlendirme yapabilme düzeyindeki davranışları/kazanımları ile becerilerini ölçebilecek nitelikte olmalıdır” denilmesine rağmen hiç üzerinde durulmamaktadır.

-    19. maddesinde “Yazılı sınav sonunda, Öğrenci mevcudunun çoğunluğu başarısız olmuşsa öğretmen, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapabilir. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda, öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır” denildiği halde öğretmenler bu hususa dikkat etmemektedir

-    21. maddesinde “Zümre öğretmenler kurulunda sözlü sınav sayısı belirlenir. Sözlü puanı verilen öğrenciye sonuç anında bildirilir. Sözlü puanı, öğrencilerin:sosyal etkinliklerdeki çalışmaları,derse hazırlıkları, ders içindeki etkinlikleri, dersle ilgili araştırma ve proje çalışmaları, değerlendirilerek verilir” denilmesine rağmen kaç sözlü notu verileceği karar haline getirilmemektedir.

-    37. maddesinde “Ders yılı içinde öğretmensizlik, doğal afet, salgın hastalık, olağanüstü hâl ve benzeri sebeplerle bir ya da iki dönem notu bulunmayan dersler için ders yılının ikinci döneminden, yeni öğretim yılının başlamasına kadar olan sürede yetiştirme programı uygulanır. Programlarda görev alacak öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince görevlendirilir” denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

-    44. maddesinde “Sınavlardan önce hazırlanan sınav programı 5 iş günü öncesinden okulda ilân edilir. Sınav programının onaylı bir örneği bilgi için il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilir. 45. maddesinde “Sınav komisyonları, okul müdürünün ya da görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında zümre öğretmenler kurulunca belirlenen en az ikişer üyeden oluşturulur. Komisyonlarının oluşturulması için okullarda yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, eğitim bölgesindeki diğer okul öğretmenlerinden de yararlanılır. Bu düzenleme, sınavlardan önce toplanan eğitim bölgesi müdürler kurulunca yapılır ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince uygulanır. Görevlendirme yapılırken her dersin sınav komisyonunda o dersi okutan en az bir öğretmenin bulundurulması esastır” denilmesine rağmen sınav komisyonları zümre yerine okul müdürü tarafından belirlenmekte ve eğitim bölgesi müdürler kurulu toplantısı yapılmamaktadır”

-    63. maddesinde “Bilgisayar ortamında düzenlenen defter, dosya, çizelge, form ve benzeri belgelerin çıktıları alınarak okul veya kurum müdürünce onaylanır ve saklanır. Ayrıca bu kayıtlar e-okul sistemi içerisinde de yedeklenir. Sonradan görülen yanlışlıklar elektronik ortamda tutanakla düzeltilir ve açıklama yapılarak okul veya kurum müdürünce onaylanır” denilmesine rağmen madde hükmüne uyulmamaktadır

-   15. maddesinde “ Zümre öğretmenler kurulu toplantısına ilişkin yazılı çağrı okul müdürlüğünce yapılır.” denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

 

·    Personel İzin Yönergesi’nin 6. maddesinde “Memurların izinlerine ilişkin bilgiler düzenli olarak “İzin Takip ve Kullanma Kartı”na işlenir” denilmesine rağmen işlenmemektedir.

·    Personel özlük dosyaları 2005/41 sayılı genelgeye göre düzenlenmemektedir.

· “Okutulacak her ders saati veya ders saati ücreti değişikliğinde, ücret onayı mutlaka yenilenir ve tahakkuklar bu onaya göre yapılır” denilmesine rağmen sadece öğretim yılı başında alınan onayla yetinilmektedir.

·     Taşınır Mal Yönetmeliği’nin

-     10 maddesinde “İlgili mevzuatı çerçevesinde kabul edilerek teslim alınan taşınırların girişleri ile taşınırların çıkış ve ambarlar arasında devir işlemlerinde, dayanıklı taşınırların niteliklerini değiştiren esaslı onarım ve ilaveler sonucu değer artışlarında, kayıtlara esas olmak üzere 5 örnek numaralı Taşınır İşlem Fişi düzenlenir.  Taşınır İşlem Fişleri en az üç nüsha olarak düzenlenir ve her malî yıl başında "1"den başlamak üzere bir sıra numarası verilir. Oda, büro, bölüm, atölye ve servislerde kullanılmak üzere verilenler taşınırlar için “ iki nüsha olarak “Dayanıklı Taşınırlar Listesi” düzenlenir. Listenin bir nüshası taşınırın bulunduğu yerde asılı bulundurulur. Diğer nüshası ise taşınır kayıt kontrol yetkilisi tarafından dosyasında saklanır” denilmesine rağmen “ Dayanıklı Taşınırlar Listesi” asılmamaktadır.

-     32. maddesinde “Taşınır sayımları, harcama yetkilisince, kendisinin veya görevlendireceği bir kişinin başkanlığında taşınır kayıt ve kontrol yetkilisinin de katılımıyla, en az 3 kişiden oluşturulan sayım kurulu tarafından yapılır” denilmesine rağmen ya sayım yapılmamakta ya da komisyon usulüne göre oluşturulmamaktadır.

·          Okul Aile Birliği Yönetmeliği’nin:

-    9. maddesinde “Genel kurul, birlik yönetim kurulunun davetiyle her yıl en geç ekim ayının sonuna kadar toplanır. Genel kurul toplantılarının yeri, zamanı ve gündemi en az 15 gün önceden üyelere okul ilân panosu ve diğer iletişim araçları ile duyurulur. Okul öğrenci meclisi ve onur kurulu başkanları ile her sınıf seviyesinden seçilen birer temsilci öğrenci, genel kurula gözlemci olarak katılabilir”.

-   11. maddesinde, genel kurulun görevleri arasında “ Denetim kuruluna …. öğretmenler arasından da birer asil ve yedek üye seçmek” denildiği halde, buna uyulmamakta, denetim kuruluna öğretmen seçimi öğretmenler kurulunda yapılmaktadır.

-   14. maddesinde “Denetim kurulu, altışar aylık periyotlar halinde yılda en az iki defa yönetim kurulunun faaliyetlerini inceler ve sonuçlarını bir rapor hâlinde yönetim kuruluna verir. Ayrıca, yönetim kurulunun faaliyetlerini ayrıntıları ile inceleyerek hazırladığı raporu, faaliyet dönemi sonunda genel kurula sunar”

-    19. maddesinde “Yönetim kurulu, yıllık tahminî bütçeyi ve yıl sonu malî raporunu okul ilân panosu ile diğer iletişim araçlarından yararlanarak duyurur. İlgili mevzuatına göre tutulan gelir - gider kayıtları üçer aylık aralıklarla velilerin görebileceği şekilde ilân panosunda ya da diğer iletişim araçları ile duyurulur”.

Denilmesine rağmen kurul toplantılarına “Okul öğrenci meclisi ve onur kurulu başkanları ile her sınıf seviyesinden seçilen birer temsilci öğrenci” katılımı sağlanmamakta; yönetim kurulu tarafından yıllık tahminî bütçe ve yıl sonu malî rapor duyurulmamakta ve gelir-gider kayıtları üçer aylık aralıklarla velilerin görebileceği şekilde ilân panosunda ya da diğer iletişim araçları ile duyurulmamaktadır.

·          Okul Aile Birliği tarafından:

-    Okul disiplin kurulu üyeliği için (1) üye (OÖDY:20)

-         Okul zümre başkanlar kurulu toplantısına gözlemci olarak katılması için (2) üye (EBEKY:14)

-         Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri komisyonu çalışmalarına katılmak için (1) üye (RPDHY: 45),

-         Kütüphane kaynakları tesbiti ve seçimi komisyonu çalışmalarına katılmak için (1) üye (OKY:10),

-          Okul kantini denetim komisyonuna (1) üye (2007/33)

-          Kontenjan belirleme kayıt kabul ve nakil komisyonuna (1) üye (OKY:45)

-         Öğretim yılı başındaki okul-aile birliği toplantısında, öğrencilerin sosyal etkinlik çalışmalarına yardımcı olacak gönüllü veli (SEY:9)

-          Okul gelişimi yönetimi ekibi temsilcisi,

-          Sosyal etkinlikler kuruluna (2) veli, (SEY:8)

-          Fen Liselerinde nakil komisyonu için (1) veli, (FLY: 8)

-          Sosyal Bilimler Liselerinde nakil komisyonu için (1) veli, (SBLY::11)

-          Anadolu Liselerinde, kontenjan tespit ve nakil komisyonuna (1) veli, (ALY: 7)

-         Anadolu Öğretmen Liselerinde boş öğrenci kontenjanı belirleme ve nakil komisyonuna (1) veli; (AÖLY: 8)

-          Mesleki ve Teknik Okullarda kontenjan belirleme, kayıt-kabul ve nakil komisyonuna (1) veli, (MTEY: 112)

Görevlendirmeleri/seçimleri yapılmamaktadır.

 

·          Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’nin

-     8. maddesinde “Bir ders yılının her iki döneminde de Takdir belgesi alan öğrencilere, okulun yıllık iftihar listesinde yer verilir.” denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

-     9. maddesinde “Bir öğretim yılı içinde iki ve daha fazla onur belgesi alan öğrencilere okulun onur listesinde yer verilir. ….Ayrıca öğretmenler kurulu, ders yılı başında yukarıda belirtilen davranışların dışında da onur belgesiyle ödüllendirilebilecek davranışları belirler” denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

-      18. maddesinde “Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, davranış puanı indirilmiş olan öğrencilerin durumlarını yeni ders yılının başlamasından önce yapılacak toplantıda inceler ve sonucunu öğretmenler kurulunun görüşüne sunar. Öğretmenler kurulu, davranış puanları indirilmiş öğrencilerin durumlarını değerlendirerek cezaya neden olan davranışları tekrar etmemiş, davranışları olumlu yönde değişen ya da olumlu yönde değişeceğine kanaat getirilen öğrencilerin davranış puanını iade edebilir” denilmesine rağmen madde hükmüne uyulmamaktadır.

-      19. maddesinde “Öğrencilerin aldıkları ceza, dosyalarına işlenir. Öğretmenler kurulu kararına bağlı olarak cezaları, mezun olacakları öğretim yılının ikinci dönemi tamamlanmadan dosyalarından silinir ve sonuç yazılı olarak velilerine bildirilir” denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

-         32. maddesinde, “Onur kurulu onur belgesi verilmesi istenen öğrencilerle ilgili olarak okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna öneride bulunur”. denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

-          Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi’nin 10 maddesinde “Sandık Kurulu veya Kurulları; öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmenin rehberliğinde, okul onur genel kurulunda seçilen üç asıl, üç yedek öğrenciden oluşur” denilmesine rağmen hemen hemen hiçbir okulda yapılmamaktadır

·          Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 45. maddesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu “Okul müdürünün başkanlığında müdür yardımcıları, rehberlik ve psikolojik danışma servisi psikolojik danışmanları, sınıf rehber öğretmenlerinden her sınıf seviyesinden seçilecek en az birer temsilci, disiplin kurulundan bir temsilci, okul-aile birliğinden bir temsilci ve okul öğrenci temsilcisinden oluşturulur. Bu komisyon, ders yılında birinci ve ikinci dönemin başladığı ilk ay ile ders yılının tamamlandığı son ay içerisinde olmak üzere, yılda en az üç defa toplanır.” denilmesine rağmen  Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu usulünce oluşturulmamakta toplantılarını yapmamaktadır.

·          İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin:

-    7. Maddesinde “Sosyal etkinlikler; öğrenci, sınıf öğretmeni, sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından Sosyal Etkinlikler Öğrenci Değerlendirme Formu ve Sosyal Etkinlikler Danışman Öğretmen Değerlendirme Formuna göre değerlendirilir. Bu değerlendirmenin sonucu öğrenci dosyasındaki ilgili bölüme işlenir” denildiği halde formlar değerlendirilmemektedir.

-    8. maddesinde. “Sosyal etkinlikler kurulu müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında; danışman öğretmenlerin aralarından seçecekleri bir danışman öğretmen, kulüp temsilcilerinin aralarından seçecekleri üç öğrenci ve okul-aile birliğini temsilen iki veliden oluşur” denildiği halde kurul usulünce oluşturulmamaktadır.

-    10. maddesinde “Öğretim yılı başladıktan ve sınıf temsilcileri seçildikten sonra, sınıf temsilcileri ile okul yönetici ve öğretmenlerinin katılacağı toplantıda; kurumun türüne, seviyesine, imkân ve şartlarına; çevrenin ekonomik, sosyal, kültürel ve coğrafi özellikleriyle öğrencilerin sınıf seviyesine göre, öğrenci kulüplerinden gerekli görülenlerine ya da öğrencilerin istekleri doğrultusunda farklı kulüplerin kurulmasına yer verilir” denildiği halde öğrenci kulüpleri öğretim yılı başı ilk toplantıda belirlenmektedir.

-   13. maddesinde “Ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfları dâhil tüm sınıflarında 15 saatten az olmamak üzere ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunca belirlenen toplum hizmeti çalışmalarına katılırlar. Öğrencilerden seçtikleri toplum hizmeti çalışmalarına katılabilmeleri için Veli İzin Belgesi alınır” denildiği halde bu madde hiç işlerlik kazanmamıştır.

-    28. maddesinde “Tören programı her okulda, müdür veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında en az iki öğretmen ve bir öğrenci temsilcisinden oluşturulan komisyonca hazırlanır ve uygulanır” denildiği halde komisyon yanlış oluşturulmaktadır.

 

·          Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi’nin 10 maddesinde “Sandık Kurulu veya Kurulları; öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmenin rehberliğinde, öğrenci kurulu veya okul onur genel kurulunda seçilen üç asıl, üç yedek öğrenciden oluşur. Bu öğrencilerden yaşça en büyük olanı sandık kurulu başkanı görevini yürütür. Okul öğrenci meclisi başkanlığına aday olan öğrencilerin gösterecekleri birer öğrenci, gözlemci olarak sandık başında bulunabilir.” Denildiği halde, onur genel kurulunda kurul üyelerinin seçimi yapılmamaktadır.

·      Okul meclisi tarafından:

-     Kurum gelişim-yönetim ekibine (2) öğrenci (MTEY:116),

-    Öğretmenler kuruluna öğrenci temsilcisi (MTEY:98),

-   Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri komisyonuna (1) temsilci (RPDHY:45),

-   Okul zümre başkanları kurulu toplantılarına gözlemci olarak (2) temsilci (EBEKY:14),

Seçimi/ görevlendirmesi yapılması gerektiği halde bu husus yerine getirilmemektedir.

·         Ders Dışı Eğitim Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’in 12. maddesinde “Ödevlerin seçimi ve verilmesiyle ilgili olarak “Öğrenciler, ders yılı başlangıcını takip eden ikinci ayın ilk yarısı içinde hangi dersten ödev yapmak istediklerini yazılı olarak sınıf öğretmenine bildirirler.Yazılı istekler, sınıf öğretmeni tarafından süresi içinde toplanır. Bu istekler; ilgili müdür yardımcısının başkanlığında toplanacak sınıf öğretmenler kurulunda, tercih sırası da dikkate alınmak suretiyle değerlendirilir ve hangi öğrencinin, hangi dersten ödev yapacağı hususu tespit edilir” denildiği halde sınıf/şube öğretmenler kurulu toplantısı yapılmamaktadır.

·          Öğretmenler Kurulu Çalışmaları

-          Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli karara bağlanmamaktadır.

-          Kamu görevlileri etik sözleşmesi ve etik kuralları üzerinde durulmamaktadır.

-          Kurul ve komisyonlar oluşturulurken Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 33 ncü ve 42 nci maddesinde belirtilen esaslara uyulmamakta ve rastgele komisyonlar oluşturulmaktadır.

 

Alıntı: Eğitimde Yönetim ve Denetim

memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.